След края на лечението на хепатит C: Ръководство

Автор: Lucinda K. Porter
Дата: септември 2008 г. 
 
Уводни думи 
Поздравления, Вие завършихте лечението на хепатит C! Няма значение дали сте имали лесен или труден курс на лечение, самия факт, че сте го завършили, е достатъчен да Ви кара да се чувствате горд със себе си. След като сте завършили тази стъпка, може да имате въпроси за това какво следва оттук нататък. 
Ако не правите това, което е най-добро за Вашето здраве, Вие сте този, който скъсява живота си. - Julius Erving
 
Периода след завършването на лечението основно е период за възстановяване. Пациентите са уморени и нетърпеливи да се върнат към нормалния живот. Периодът след края на лечението също е време за очакване на резултатите. Пациентите искат да знаят дали те са успели да изчистят HCV. Те искат да знаят дали техните усилия са си заслужавали.
 
Това ръководство е насочено към главните въпроси и притеснения, които възникват по време на шест-месечния период след края на лечението. Ние от организацията Hepatitis C Support Project (HCSP) разбираме тези проблеми и притеснения, не само лично, но и професионално. Ние искаме да Ви дадем не само практическа информация, но и да Ви окуражим. Ние също искаме да отпразнуваме Вашата победа. Вие успяхте да завършите лечението. Няма значение какъв е изхода от него, важното е, че Вие постигнахте нещо много важно.
 
В края на 6-месечния период след края на лечението, Вие ще бъдете или HCV - отрицателен, или HCV - положителен. Ако имате положителен резултат за HCV, препоръчваме Ви да прочетете документа HCSP’s Next Steps: When Treatment Isn’t Working. Ако вируса не се открива, тогава Ви препоръчваме да прочетете документа HCV Negative: A Guide for Healthy Living without HCV.
 
Независимо дали сте положителен или отрицателен, отделете си известно време, за да оцените и да се насладите на Вашето здраве. Понякога човек трябва да изживее криза или да загуби здравето си, за да оцени колко е важно то. С или без вируса, направете всичко възможно, за да подобрите здравето си. Няма по-добра инвестиция от тази.
 
Lucinda Porter, медицинска сестра
автор, Hepatitis C Support Project и HCV Advocate
 
Какво да очаквате 
Не очаквайте страничните ефекти от лечението да изчезнат още на следващия ден след спирането на лечението. HCV медикаментите се задържат в тялото още известно време. Дори и след като те са извън тялото Ви, е нужно известно време, преди то да се върне до състоянието си отпреди началото на лечението.
Може да започнете да се чувствате по-добре след около седмица - две. Най-вероятно ще усетите значителна промяна след около месец. Повечето пациенти казват, че са се върнали към нормалното си състояние за около 2-3 месеца. Все пак, има пациенти, които казват, че им е отнело 6 месеца, или дори година, преди всички странични ефекти да изчезнат напълно.
 
Грижете се за Вашето тяло. Това е единственото място, в което можете да живеете.” – Jim Rohn
 
Важни въпроси 
Има някои важни препоръки, които трябва да имате предвид след края на лечението. Забременяването не трябва да се допуска по време на шест-месечния период след края на лечението. Жените пациенти и жените, партньори на мъже пациенти, трябва да продължат да използват поне два изпитани начина за предпазване от бременност за поне 6 месеца след датата на последната приета доза от HCV лекарствата.
Ако възникне бременност по време на този период, незабавно уведомете Вашия лекар. Освен това, докладвайте за бременността в Регистъра за Рибавирин Бременности (важи само за пациентите в САЩ) - Вие или Вашия лекар може да направите това.
Върнете всички използвани игли и спринцовки на Вашата аптека или на Вашия лекар. Никога не изхвърляйте използвани игли или спринцовки на боклука. Тези предмети трябва да бъдат изхвърляни в специални контейнери, които са защитени от пробив на остри предмети. Попитайте Вашия лекар какво да направите с лекарствата и неотворените спринцовки, които са Ви останали.
 
Медицинско проследяване 
Вашият лекар би трябвало да има свое собствено ръководство за проследяване на пациентите си. Възможно е Вие да имате някои странични ефекти, които да изискват специално проследяване. Повечето специалисти се виждат с техните пациенти шест месеца след последната доза от лекарството им. Провеждат се лабораторни тестове, включително измерване на HCV вирусния товар.медицинско проследяване
Ако всички изследвания са нормални, но вирусния товар е положителен за наличие на HCV, тогава Вашия лекар ще Ви направи препоръки. Те могат да включват поддържаща терапия, или друг курс на лечение, или пък предложение да изчакате за появата на нови лекарства за хепатит C. Ако се направи повторно лечение, то обикновено се различава от предишното по някакъв начин. Поддържащата терапия обикновено е пегилиран интерферон без рибавирин и може да е с по-малка доза.
Ако всички изследвания са нормални, и HCV вирусния товар е отрицателен, тогава Вашия лекар ще Ви каже какво следва. Някои лекари правят повторно изследване за вируса след 6 месеца или след година. Ако вируса отново не се открива, Вашите чернодробни ензими са нормални, и Вие нямате друго чернодробно заболяване, Вашия лекар може да Ви каже, че няма причина да се връщате отново за преглед. Той може да реши да изпрати писмо на Вашия личен лекар, в което да го уведоми, че вируса константно е изчистен от тялото. Той може да предложи на личния лекар да Ви се прави веднъж годишно пълна кръвна картина, както и чернодробни ензими, като няма нужда да се пуска изследване за вирусния товар.
Ако Вие имате цироза или други чернодробни усложнения, Вашия лекар ще продължи да следи състоянието Ви. Това включва периодични ултразвукови изследвания и лабораторни тестове. Ако Вие сте развили проблем с щитовидната жлеза по време на лечението, това състояние трябва да бъде проследено от Вашия личен лекар. 
 
Антидепресанти и други лекарства
 
Не спирайте да взимате антидепресанти или други лекарства, които сте използвали за да се справяте със страничните ефекти по време на HCV лечението. Внезапното спиране на приема на антидепресанти, е изключително рисковано. Ако Вие искате да спрете да взимате тези или други лекарства, говорете с Вашия лекар как можете да направите това по безопасен начин.
 
Подобрете Вашето здраве 
Лечението вече е завършило и сега точно е момента да влезете във форма. Само заради това, че са успели да издържат лечението, понякога пациентите откриват свои скрити силни черти. Това им позволява те да ги задържат и да ги използват и занапред в живота си.
Открийте всички неща, които искате да промените. спрете пушенетоАко сте пушач, може да решите да спрете цигарите. Може би Вие ще искате да се фокусирате върху това да се наспите по-добре. Намаляването на стреса може да е Вашия най-голям приоритет. Може би си мислите, че е добра идея да ядете повече зеленчуци. Каквото и да е това, което да искате да промените, правете само една промяна наведнъж. Съставете си план за това как може да осъществите тези промени и потърсете подкрепа.
Може би сте били пълен/пълна преди лечението, и сте загубили тегло по време на лечението, и искате да запазите сегашното си тегло. Нормално е, когато Вашия апетит се върне, ако ядете колкото Ви се яде, теглото Ви да се върне. Най-добрия начин да се предпазите от това, е да внимавате какво ядете и да увеличите физическата си активност.
Може да има много ползи от упражненията. Бездействието по време на лечението може да Ви е накарало да се чувствате по слаби и отпуснати. Може също да сте загубили своята издръжливост. В този случай може да Ви помогне комбинация от аеробика, подсилваща, и стречинг програма. Обсъдете Вашия план за подобряване на физическата активност с Вашия лекар. Ако сте готови да го започнете, започнете бавно. Следете се внимателно по време на упражненията, не забравяйте да пиете вода, да си слагате слънцезащитен крем и да избягвате нараняванията.
За да избегнете натрупването на килограми, не яжте повече калории, отколкото изразходвате. Освен ако Вашия лекар не Ви посъветва друго, спазването на една здравословна диета, насочена към подобряване състоянието на сърцето, е един добър избор. Опитайте се да спазвате диета, която е бедна на наситени мазнини и холестерол, избягвайте транс мазнините. Яжте обилни количества от свежи плодове и зеленчуци. Избирайте зърнени продукти, които са пълнозърнести, вместо такива които са преработени. Избирайте белтъчини от растителни продукти, като бобови зърна, ядки, и семена. Когато ядете животински белтъчини, избирайте риба и птиче месо, вместо червено месо. Намалете до минимум приема на храни с добавена захар. Не превишавайте препоръчителните нива за прием на натрий (сол) за Вашето здравословно състояние. Обработените храни обикновено имат високи нива на натрий. Пийте 6-8 чаши вода дневно.
За повече информация по този въпрос, вижте документа A Guide to Healthy Living with HCV.
 
Липсата на време за Вашето здраве днес, ще доведе до липсата на здраве за Вашето време утре. – ирландска поговорка
 
Употребата на алкохол 
Повечето лекари препоръчват на пациентите си с хепатит C да избягват употребата на алкохол. Все пак, ако вируса вече го няма, нормално е човек да си зададе въпроса “дали е безопасно да пия алкохол?” Ние не знаем отговора на този въпрос. Няма правени адекватни изследвания, които да могат да отговорят на този въпрос. Вие трябва да решите какво е доброто за вас. Ние можем да дадем някои идеи и предложения, които да Ви помогнат да решите.
Спрете алкохола и цигаритеОпитайте се да избягвате алкохола по време на шест-месечния период след края на лечението. Ако Вашия вирусен товар е бил неоткриваем в края на лечението, все още има вероятност вируса да се върне. Тази вероятност е най-голяма по време на първите 6 месеца след спирането на лекарствата. Логично е да се опитате да защитите инвестицията, която сте направили като сте минали през цялото това тежко лечение, като почакате поне 6 месеца, преди да започнете да пиете алкохол. Ако Вие постъпите по този начин и изследването за вирусния товар на 6-ия месец след края на лечението, е положително, ще сте сигурни, че алкохола няма нищо общо с този резултат. За повечето хора, чистата съвест е с много по-голяма тежест от която и да временна наслада, която алкохола може да даде.
След края на 6-месечния период, ако имате желание да пиете алкохол, първо го обсъдете с Вашия лекар. Може да има причини, поради които е по-добре да не пиете алкохол, като напреднало чернодробно заболяване, или други фактори. Ако решите да пиете алкохол, опитайте се да ограничите приема си на алкохол до количества, препоръчителни за хората без чернодробно заболяване – една напитка дневно за жените, и две напитки дневно за мъжете. Никога не комбинирайте алкохол с ацетаминофен (Tylenol). Ацетаминофенът е много често използвана съставка в лекарствата за простуда, за облекчаване на болки, както и в някои други лекарства.
За някои пациенти, решението да не пият е просто и лесно. В групите за поддръжка, някои пациенти споделят, че те нямат намерение да се връщат към употребата на алкохол. Те са работили дълго и упорито, за да изчистят вируса, и знаят, че прекалената употреба на алкохол може да увреди черния дроб. Те са открили, че алкохола не им липсва и се наслаждават на свободата да не трябва да мислят за него. Ако виждате, че редовно пиете повече от препоръчителното, опитайте се да разберете дали имате проблем. Ако е така, спрете, или поне намалете количеството алкохол, или потърсете помощ за този проблем.
 
Заразяване 
Дръжте се така, като че ли все още имате HCV. Бъдете отговорни, когато се намирате около кръв и телесни течности. Покривайте всички порязвания или рани. Не използвайте и не споделяйте общи предмети за лична хигиена, като бръсначи, ножички за кожички на ноктите, пили за нокти, четки за зъби, или други предмети, които могат да са изложени на кръв. Изхвърляйте на правилните места всички женски хигиенни продукти. Бъдете внимателни, когато се подлагате на татуировки или пиърсинг. Въпреки, че хепатит C не се класифицира като сексуално предавана болест, практикувайте безопасен секс, когато това е възможно.
Дръжте се така, като че ли все още има вероятност да се заразите с HCV или други заболявания. Лечението на хепатит C не Ви предпазва от опасността да се заразите отново с вируса. Наличието на HCV антитела не гарантира имунитет. Има други вируси и сексуално предавани болести, от които трябва да се предпазите. Това е много добро време, в което да се погрижите максимално за себе си и за своето здраве, по най-добрия начин, който можете.
Все още не трябва да дарявате кръв на центрове за кръводаряване. Все пак, независмо дали имате вируса, или не, Вие можете да дарите Вашите органи и тъкани, в случай че умрете. Обмислете дали да направите този последен подарък.
 
Връщане към отговорностите 
Може да сте нетърпеливи да се върнете към активностите и отговорностите, които е трябвало да ограничите или да промените по време на лечението. Направете това бавно, особено за активности, които са физически натоварващи. Въпреки, че може да се чувствате по-добре, направете го постепенно. Не забравяйте, че Вашето тяло е трябвало да преживее и да премине през много неща по време на лечението. Отнасяйте се с уважение към границите, които Ви поставя Вашето тяло и постепенно ще можете да увеличите скоростта.
Ако Вие сте били в болнични или отпуска, или ако сте работили на по-къс работен ден заради лечението, тогава Вашия лекар трябва да определи как и кога да се върнете на работа на пълен работен ден. Ако сте били в отпуска или болничен и изобщо не сте работили по време на лечението, постепенното завръщане на работа, като се започне от по-малък като часове работен ден и се стигне до пълен работен ден, е по-добър вариант.
 
„Задръж, задръж още, задръж още повече. Търпението е гениално.” - Georges-Louis Leclerc, count de Buffon
 
Заключителни думи 
Шест-месечният период след края на лечението, е време на смесени емоции. Може да се чувствате щастливи, че HCV лечението е свършило, но същевременно да сте нервен за бъдещето. Страхът за бъдещето е естествен. Неприятно е да чакате шест месеца, за да разберете дали сте HCV-отрицателни, или HCV-положителни. Никой не обича да чака за резултати от медицински изследвания.
Но Вие не сте сами. Почти всеки пациент с HCV, който е трябвало да премине през лечение, се чувства по същия начин в този момент. Може би най-доброто нещо, което можете да направите, е да се включите в група за поддръжка. Там можете да изразите своите чувства и притеснения. Наистина може да Ви подейства лечебно да откриете, че и други е трябвало да преминат през това, през което Вие сте преминали. Като споделите своята история с другите, Вие може да дадете комфорт, сила, и просветление на останалите.
 
Много често, най-голямата сила се явява търпението.” - E. Joseph Cossman
 

Източник: After HCV Treatment: An HCSP Guide:

Може да коментирате ръководството тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2204.0

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C