Стресът и черния дроб

Черен дробГодина на публикуване: 2009
Установено е, че стреса може да окаже негативно влияние на ума и на тялото. Хората с хепатит B често споделят, че един период на стрес обикновено води до симптоми на „изостряне”, особено до поява на умора. Изненадващо, има много информация за това как стреса може да повлияе на чернодробното заболяване. Този лист факт ще покрие част от данните от статия с име „Дали стреса изостря чернодробното заболяване?” с автор Y. Chida и негови колеги, и ще хвърли малко светлина върху ефекта на стреса върху чернодробното заболяване, като в същото време повдига интересни въпроси.1
 
При хората с хроничен хепатит B, е установена значителна положителна връзка между степента на депресия и нивата на аланин аминотрансфераза, или т.нар. АлАТ (Fukudo и колеги).
 
В тази статия са дискутирани познати преди това или хипотетични причини за ефекта на стреса върху чернодробното заболяване, включително:
-         „Страх” и „безпокойство”, предизвикани под хипноза значително намаляват чернодробния кръвен поток (Hirose и колеги).
-         Хората с хроничен хепатит C, които са от първи личностен тип (Grossarth-Maticek), са били асоциирани с по-тежка форма на чернодробното заболяване, дори когато при изчисленията са били прибавени допълнителни фактори като възраст, пол, образование, пушене, употреба на алкохол, и продължителност на заболяването (Nagano и колеги).
-         Пациенти, които проявяват личностни черти като „смирен, покорен”, „поддаващ се на контрол”, „изпадащ в състояние на безразличност” преди подлагане на чернодробна трансплантация, имат по-голяма вероятност да отхвърлят органа (Hildebrandt и колеги).
-         Проучвания върху здрави животни (гризачи) са открили, че при прилагането на електрически шок в стъпалата на гризачите, нивата на ALT леко се повишават (Fernandez и колеги, Chida и колеги).
Авторите са се опитали да опишат възможните връзки между стреса и чернодробното заболяване, които могат да повлияят увреждането на черния дроб:
-         Освобождаването на глюкокортикоиди (кортизол при хората, кортикостерон при гризачите) контролира хомеостазата (поддържането на стабилно или здравословно състояние) на всеки орган. Открито е, че при мишки, третирани предварително с кортикостерон, се „увеличава значително увреждането на черния дроб”.
-         По време на стрес, естествените клетки-убийци (NKT) се разширяват в черния дроб, и в някои случаи допринасят за умирането на чернодробни клетки, и за влошаването на чернодробното заболяване.
-         В частта на мозъка, която контролира черния дроб, е открито че стреса може да понижи кръвния поток и може да доведе или да отключи чернодробно увреждане.
-         Стресът може да окаже двоен ефект (разрастване или намаляване) на възпалителния процес, който се развива в черния дроб.
-         Конкретен нерв на мозъка към черния дроб, когато е стимулиран с антистресова терапия (хипноза, медитация, акупунктура) може реално да намали негативния ефект на стреса върху черния дроб.
Авторите заключили, че въпреки това, че връзките и взаимодействията между стреса и черния дроб да не са напълно разбрани, изглежда че има негативна асоциация между стреса и прогресирането на чернодробното заболяване.
Авторите отбелязват това, че връзката между чернодробното заболяване и стреса трябва да бъде открита, така че „лекарите и другите медицински работници да могат да лекуват чернодробното заболяване по по-добър начин, помагайки на техните пациенти да се научат как могат да се справят със стреса и да могат да релаксират”.
Интересно е, че емоцията, която се свързва с черния дроб в традиционната китайска медицина, е гнева. Стресът, депресията и гнева могат да вървят ръка за ръка. Има много стратегии, които могат да помогнат, когато човек трябва да се справи със стреса, като:
-         медитация
-         йога
-         молитва
-         упражнения
-         акупунктура
-         включване към група за подкрепа (support group)
-         включване към онлайн група за подкрепа
-         осигуряване на подкрепата на семейството, приятелите и всички близки
-         търсене на помощ от колегите в работата, ако това е подходящо и възможно
Една от най-добрите стратегии за намаляване на стреса от това, че човек има хроничен хепатит B, е той да се опита да научи колкото може повече за болестта, и да работи много близо с някой медицински работник, за да е сигурен, че получава най-добрите възможни медицински грижи.
В заключение, да се научи как да контролира стреса, е от изключителна важност за всеки един човек, който живее с хепатит B. Това е още една много важна информация за всички хора с хепатит B, която ще им помогне да запазят ума, тялото и своя черен дроб здрави.
 
Референции:
1.      Does Stress Exacerbate Liver Disease?,” Yoichi Chida, Nobuyuki Sudo and Chiharu Kubo, Journal of Gastroenterology and Hepatology 20 (2006) 202-208
 
Източник: Stress and the Liver:

Може да коментирате темата тук - http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?board=10.0

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C