В сила влизат нови правила от април 2016. Вижте кои са те

Нови правила за хоспитализация на пациентите с хронични хепатити, април 2016
Автор: Силвана Лесидренска
 
Във връзка с драстичните промени при планирането и осъществяването на хоспитализация и произтичащият от това хаос, от Сдружението изготвихме този списък, който да ви разясни новите правила:
 
- Клинична пътека No: 35 е закрита
- Всички хронични хепатити се проследяват по No: 76
- Увеличава се престоят с една нощувка, т.е. вместо досегашните 2 стават 3
- За планиране на ден за хоспитализация вече е нужно направление от личен лекар
 
 
1.      Вземете направление No: 7 за хоспитализация от личния лекар, като той трябва да впише клинична пътека No: 76. Заедно с направлението, личният лекар трябва да издаде амбулаторен лист, в който да опише причина, поради която ви се дава направление за хоспитализация. Примерен текст: „ Насочва се за хоспитализация поради нужда от оценка състоянието на черния дроб,HBV DNA (HCV RNK) и назначаване (проследяване) на противовирусното лечение“.
 
2.      С това направление си запазвате само деня за хоспитализация!!! Отивате на регистратурата в болницата, регистрирате направлението там и след това отивате в кабинетът за планово приемане. За болница „Св. Иван Рилски“ дните за планиране на хоспитализация са: вторник, сряда и петък от 10.00-13.30. Имайте предвид, че в тези часови диапазони се приемат и пациенти, така че си предвидете повече време за чакане. (Нямаме информация за останалите болници в София и страната.)
 
3.      След като ви приемат в кабинета, докторът ще ви прегледа и напише втори амбулаторен лист, в който се описва защо е необходима хоспитализация и точният ден за прием. Ще ви се определи ден за прием в рамките на до 2 м. ! Ще ви се даде уникален номер, под който сте заведени за прием. Ако пропуснете деня поради някаква причина, следващият възможен ден е отново след 2 м.
 
4.      В планираният ден за прием отидете в болницата, в същият кабинет ще ви приемат. Носете направлението и амбулаторните листи, лична карта, рецептурна книжка, както и последна епикриза.
 
5.      Изписването след 3-тата нощувка става с лична карта в канцеларията на болницата. След няколко месеца ще става с отпечатък.
 
6.      След около месец трябва да вземете отново направление за планиране на хоспитализация ( за да уговорите следващата дата след 2 м.) и да преминете през всички стъпки от 1 до 3. Не е възможно да си „запазите“ нова дата, докато сте в болницата, тъй като ограничаващият срок е 2 м. , а и ви трябва ново направление.
 
Въпроси без отговор:
1.      Колко направления ще са нужни за да се планира и осъществи една хоспитализация? Едно или две. Никой не може да каже, защото в момента то важи 1 м., но се очаква да важи вече 2 м. Личните лекари също не са наясно как ще се процедира.
 
2.      Как ще могат хората от страната, които се лекуват в София, да планират своите приеми?
 
3.      Защо нощувките се увеличават от 2 на 3 за извършването на ехограф, кардиограма и ПСР?
 
Считаме, че новите правила ограничават достъпа до медицински грижи на пациентите с хронични хепатити. Защо е нужно един пациент на дългогодишна терапия (за пример-пациент с хепатит В, който приема НУК 10 години) да преодолява толкова препятствия, докато стигне до своето животоподдържащо лечение?
 
Съветваме всички пациенти да се обърнат писмено към НЗОК за отговор на горепосочените въпроси. Имате правото на отговор!