Вирусът на хепатит C и допълващата алтернативна медицина:Билки и диетични добавки: Да направим по-безопасен и по-мъдър избор

БилкиАвтор: Lucinda Porter
Дата: август 2007 г.
 
През май 2004 г. Националните Институти на Националния Здравен Център за Допълваща и Алтернативна Медицина (Health National Center for Complementary and Alternative Medicine - NCCAM) са провели обширно проучване за ползата от Допълващата и Алтернативна Медицина (Complementary and Alternative Medicine - CAM) в САЩ. Резултатите показаха, че 62% от възрастните в страната използват CAM. Молитви и „природни продукти” бяха най-често използваните отговори. Когато от проучването бяха изключени докладваните молитви и природни продукти, се получи дял от 36%.
           
Жените са били по-склонни да използват CAM в сравнение с мъжете. Колкото по-високо образование са имали анкетираните, толкова по-голяма е била вероятността за използване на CAM. Хората използвали CAM поради много причини. Използването на CAM, заедно с традиционното медицинско лечение, е бил най-често срещаният подход. Някои са смятали, че „би било интересно да се опита”. Хората избират CAM, когато традиционното медицинско лечение не е помогнали. Други често цитирани причини включвали цената, достъпността, по-малкото странични ефекти, привлекателността на използването на „природни” пред изкуствено произвеждани лекарства, и препоръките от други хора.
Според NCCAM, няма CAM лечение, което да доказало, че безопасно и ефективно за лечение на HCV. Според общото определение, за да може лечението да е ефективно, то трябва да постигне „пълното и окончателно унищожаване на вируса на хепатит С”. Но има други причини, поради които даден човек може да реши да използва CAM. Една от причините е да се облекчат симптомите и страничните ефекти. Друга цел е намаляването на възпалението. А при някои хора това е нуждата да усещат, че вършат нещо за облекчаване на състоянието си, вместо да бездействат.
Следните групи лица трябва да избягват употребата на билки, освен ако лекуващия ги лекар не го препоръча:
• Бремените и кърмещите
• Малките деца
• Претърпелите трансплантация на орган
• Лицата с декомпенсирана цироза на черния дроб
• Всички лица със сериозни заболявания
• Лицата, на които предстои медицинска или зъболекарска интервенция, при която може да има риск от кървене или включва прилагането на анестезия
 
Забележка: Практически няма информация за безопасност при лечение на вируса на хепатит С при използване на добавки.
 
Трябва да бъдат проведени повече клинични изследвания в тази област. Но със или без намесата на науката, билките и другите добавки съществуват от векове и е малко вероятно хората да ги избягват само заради недостатъчните научни данни. Ако се интересувате от добавки, ето информация, която ще Ви помогне да направите по-безопасен и по-разумен избор:
 
• Независимо какъв избор правите, редовно посещавайте лекуващия Ви лекар.
• Обсъждайте използването на билки и добавки с лекуващия Ви лекар, даже и да смятате, че той може да не ги одобри. Лекарствата и добавките може да си взаимодействат, а също и да повлияят на други заболявания, които имате, затова е необходимо да се има предвид цялостното Ви състояние.
• Уведомете лекуващия Ви лекар, ако скоро сте прекратили приемането на добавка, тъй като това може да повлияе на лабораторните Ви резултати.
• Някои билки удължават времето на кървене или могат да повлияят на анестезията. Прекратете приемането на всякакви билки поне една седмица преди всяка медицинска или зъболекарска интервенция. Уведомете лекуващия си лекар, хирург и анестезиолог за всички билки, които използвате, особено ако се налага интервенцията да се извърши преди да имате достатъчно време да спазите периода на „изчистване”.
• Преценете какво е общото Ви здравословно състояние. Ако пушите, пиете алкохол и имате други нездравословни навици, не очаквайте билките да компенсират вредите, които тези навици могат да Ви нанесат. Възприемането на здравословни навици ще Ви донесе много повече полза, отколкото която и да е билка може да Ви даде.
• Добавките не са заместител на медицинското лечение.
• Подхождайте със същия здрав разум и стандарти към билките, с които подхождате към всяко лекарство. Ако сте неохотни в желанието си да приемате каквото и да е лекарство, независимо дали се продава само с рецепта или без рецепта, то отнасяйте се със същата неохота и към билките.
• Преди да започнете да приемате билка или добавка, проучете дали е съвместима с други лекарства или добавки, които приемате. Уверете се, че добавката не е противопоказана на някакво друго заболяване, което имате.
• Бъдете още по-предпазливи, ако в миналото сте имали алергии. Растителните продукти могат да предизвикат алергични реакции.
• Опитвайте се да приемате само една билка по едно и също време, а не в някаква комбинация от няколко билки. Комбинираните билкови продукти често са в недостатъчно количество, поради което не са ефективни. Приемането само на една билка по едно и също време, ще Ви помогне да определите ефективността й, а също и в случай на отрицателна реакция спрямо нея.
• Старайте се да бъдете информирани и се уверете, че тя е актуална.
• Добавките не са заместител на доброто хранене.
• Преценете какъв е начина Ви на хранене. Дадена добавка може да не е необходима, ако приемате храни, които осигуряват дадения елемент, който се съдържа в добавката. Избягвайте предозирането.
• Следвайте препоръките за дозиране, записани на опаковката. Приемането на по-големи количества не означава, че това доведе до по-добър резултат.
• Трябва да сте сигурни, че билките са от добър източник. Те могат да бъдат замърсени. Преди да приемете нещо, си задайте въпроса, какво знаете за това, което се каните да приемете.
• Избирайте стандартизирани билки и добавки.1
• Качеството на билките варира. Независими изследвания са установили наличие на замърсяване и лошо качество на билковите формули. Купувайте продукти, които са обект на доброволно саморегулиране.2
• Натуралното не е синоним на здравословно или безопасно. Стрихнинът и змийската отрова са натурални продукти, но не са здравословни.
• Дръжте добавките далеч от деца.
• Не се подмамвайте от намалени цени. Не всички билки са еднакви.
• Проверете какъв е срокът на годност, посочен на опаковката.
• Съхранявайте добавките на места, защитени от слънце, топлина, силен студ или влага.
• Приемайте добавките с цяла чаша вода, освен ако не е посочено друго.
• Ако не е посочено друго, не нарушавайте цялостта и не дъвчете добавките, особено продължително действащите.
• Трябва да знаете дали добавката трябва да се приема по време на хранене, или не.
• Не разчитайте на персонала на магазина за здравословни храни, и на съветите, които получавате от тях относно здравето Ви. Въпреки, че тези хора могат да са Ви много полезни при пазаруването, помнете, че продавачите обикновено нямат лиценз да практикуват медицина. Не лекувайте заболяването си според съветите на продавач в такъв магазин.
• Бъдете скептични. Предлаганата от производителя или продавача информация може много да се различава от независимите изследвания, основаващи се на данни, получени чрез доказателства (evidence-based research).
• Не се подвеждайте от разказите на други и препоръките на други хора. Въпреки, че някои хора могат да имат полза от употребата на растителни препарати, в медицината не важи правилото за универсалност „един размер важи за всички”.
• Не се повлиявайте от рекламите за най-нови добавки. Диетичните добавки могат да се сравнят с колите. Когато се пускат нови модели, понякога изминава време, преди да се появят проблеми. Даден продукт, който наистина е добър, трябва да се продава от известно време, за да може да се видят и плюсовете и минусите му.
• Билките и добавките не трябва да се дават на деца или да се приемат от бременни или кърмещи жени, без да са одобрени от лекар. Възрастните и лицата с различни заболявания трябва да са много предпазливи, когато приемат непредписани им добавки. Билките не трябва никога да се използват от лица с декомпенсирана цироза.
• Някои растителни продукти се продават във вид на тинктури на алкохолна основа. Лица, които приемат дисулфирман [disulfirman(Antabuse)] или метронидазол [metronidazole(Flagyl)], трябва да избягват тези продукти. Лекуващите се от алкохолна зависимост също би трябвало да предпочитат продукти на неалкохолна основа.
• Съобщавайте за всякакви подозрителни отрицателни реакции към дадена билка или добавка на Мониторинговата програма на FDA (FDA’s monitoring program) . Обадете се на телефон 800-322-1088 или посетете адреса: www.fda.gov/medwatch
1 Стандартизирането показва каква част от активните съставки се съдържат в даден билков продукт. Това дава възможност на потребителя да се ориентира каква „доза” да използва.
2 Добавките, които отговарят на някакви стандарти, показват, че техните производители влагат допълнителни усилия в производството на продуктите си. Има много символи, обозначения, показващи, че продукта е „одобрен”. Някои от организациите, които се занимават със стандартизация на такива продукти, са: Фармакопеята на САЩ (The United States Pharmacopoeia - USP), NF, NSF, и ConsumerLab.com (CL). Стандарти са установени също така и от Комисията Е на Германия (Germany’s Commission E), British Herbal Compendium, Световната Здравна Организация (World Health Organization), Американската билкова фармакопея (American Herbal Pharmacopoeia), Американската асоциация за билкови продукти (American Herbal Products Association), и други. Продуктите, които отговарят на „добрите производствени практики” (good manufacturing practices), показват, че за производството им са положени повече усилия. (В Канада терминът е „добър производствен процес”).
 
 
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C