За семейството и приятелите – Грижата за нашия близък с хепатит C

Автор: Lucinda K. Porter
Дата: януари 2009 г.
 
Въведение 
В презентация пред Американската Асоциация за Изучаване на Чернодробните Болести (American Association for the Study of Liver Diseases - AASLD), Brian Edlin от колежа Weill Medical на Cornell University, докладва че 5 милиона души в САЩ са инфектирани с вируса на хепатит C (HCV). HCV главно засяга черния дроб. Обикновено минава дълго време, преди той да нанесе някаква вреда, особено ако човека, който живее с вируса, не пие алкохол и води здравословен начин на живот. Понякога увреждането е толкова малко, че хората могат да изживеят живота си, без да разберат, че имат HCV. Все пак, този вирус може да причини сериозно увреждане на черния дроб и на здравето на даден човек. Малък процент от хората ще развият рак на черния дроб, срив на черния дроб (liver failure), и смърт, в резултат от HCV инфекцията.
 
Важна забележка: Повечето хора ще умрат с хепатит C, но не от хепатит C. От 100 човека, които имат хепатит C, 3 или по-малко ще умрат от смърт, свързана с HCV инфекцията им. За съжаление, не се знае кой от хората с хепатит C ще има и кой няма да има сериозно прогресиране на болестта. Поради тази причина, всеки с хепатит C трябва периодично да бъде проследяван от лекар.
 
Симптомите на хепатит C са трудно различими, защото те са много близки до много други медицински състояния. Някои хора имат малко или изобщо нямат симптоми. Най-често срещания симптом, е умората. Болки в тялото, грипоподобни симптоми, депресия, и дискомфорт в коремната област, също са симптоми на HCV. Някои пациенти споменават за трудности в концентрацията или за замъглявания в мисленето. Въпреки, че това не е официален медицински термин, много хора дефинират това явление като “мозъчна мъгла (brain fog)”.
 
Вие може да имате любим/а или приятел/ка, които да имат положителен резултат за вируса на хепатит C (HCV). Независимо дали този човек е асимптоматичен или изпитва множество HCV симптоми, тяхното заболяване може да Ви засегне. Тъй като HCV не се предава по обикновените начини, малко вероятно е Вие да се заразите с вируса.
 
Болногледачите са с повишен риск от здравословни проблеми. Според Алианца на Семейните Болногледачи (Family Caregiver Alliance), болногледачите са с повишен риск от психически и физически здравословни проблеми, в сравнение с хората, които не са болногледачи. Те изживяват депресия, болка, самота, изолация, изоставяне, загуба, и скръб. Те изживяват страх – от непознатото, от смъртта, и промяната. Болногледачите може да се чувстват несигурни за тяхната способност да осигурят адекватна подкрепа. Те може да се притесняват за сигурността на тяхното бъдеще, за риска да се заразят от вируса на хепатит C, да бъдат самотен родител, или основен финансов източник в семейството. Вероятността да се случи което и да е от тези неща, е малка. Въпреки това, нормално е човек да се притеснява и да мисли за всички тези вероятности.
 
Lucinda Porter, медицинска сестра
автор, Hepatitis C Support Project и HCV Advocate
 
Често срещани реакции на болногледачите 
Вината е често срещано чувство сред болногледачите. Ако откриете, че често казвате думата “трябва”, това се асоциира с вина. Примерите са “Аз трябва да направя повече”, “Аз трябва да бъда по-разбиращ”, “Аз трябва да бъда по-обичащ”. Вината не помага на никой. Тя взима от нашето себеуважение. Опитайте се да не се чувствате виновни.
 
Гневът е друга емоция, често срещана при болногледачите. Пациентът с HCV може да предизвиква симпатия и внимание, докато Вие хвърляте усилия, за да запазите Вашето семейство в добро състояние на духа. Вие може да чувствате раздразнение за това, че никой не разбира колко сте претоварен и изтощен.
 
Много болногледачи чувстват страх. Вие може да чувствате страх за това какво крие бъдещето за Вас и Вашия/та любим/а. Може би се чудите дали сте достатъчно силен, за да се справите с бъдещето.
 
Скръбта е често срещана. Вашият живот се е променил. Може би имате усещане, че Вашите мечти са си отишли. Вашият/та любим/а може да се е затворил в своята болест и Вие може да се чувствате самотен заради това. Вие може да тъгувате за загубата на човека, който някога сте познавали, и мечтите които някога сте имали.
 
Как да се справим 
Най-добрия начин, по който можете да помогнете на своя/та любим/а, е като първо се погрижите за себе си. В случай на спадане на налягането в самолет, съвета който ни дават е първо да сложим кислородната маска на себе си, преди да помагаме на останалите. Тази идея се прилага и при болногледачите. Ако Вие сложите нуждите на Вашия/та любим/а преди Вашите собствени, то в този случай няма да сте от помощ на никого.
 
*      Погрижете се за Вашето собствено здраве. Не пренебрегвайте нуждата си от сън, храна, и упражнения, и от други навици, оказващи влияние върху здравето. Направете си противогрипна ваксина и си правете периодични медицински прегледи.
*      Не нарушавайте Вашия вътрешен мир като реагирате на всичко, което чуете. Първо проверете фактите. В този случай, ако се разстроите заради нещо, то поне ще бъде заради нещо, което е вярно.
*      Отделете си време, за да обработите новата информация. Вие може да чуете “лоши новини”, или да бъдете бомбардирани от информация. Това не е добра позиция, от която да можете да взимате решения. Починете си, оставете си време, за да можете да преработите новата информация.
*      Приемете своите усещания и говорете свободно за тях.
*      Приемете подкрепа. Потърсете дали наблизо има група за поддръжка за болногледачи.
*      Всеки ден правете нещо, което харесвате.
*      Поддържайте социални контакти. Обадете се на приятел и излезте на кафе, на кино, или на разходка. Използвайте имейла и телефона, за да не губите връзка с хората, на които държите.
*      Помолете за помощ, Вие не сте Супермъж или Супержена. Бъдете конкретен относно това от каква помощ се нуждаете.
*      Вземете си почивка от болногледачеството. Вижте се с приятел, излезте на разходка, прочетете книга, отидете на кино, дремнете – всичко, което може да Ви накара да се отпуснете и да си отпочинете. Правилно е да си вземете почивка за ден, за уикенд, или дори за повече, ако имате нужда от това.
*      Познавайте своите граници. Не забравяйте, че думата “Не” е пълно изречение.
*      Фокусирайте се върху позитивното.
*      Открийте начини как да се посмеете. Смехът може да облекчи всички видове оплаквания и няма странични ефекти.
 
Знаци за силен стрес на болногледача 
Стресът на болногледача трябва да бъде приеман сериозно. Ако се остави, без да му се обърне внимание, този стрес може да бъде животозастрашаващ. Някои опасни знаци за това са:
*      Неконтролируеми гняв и възмущение
*      Депресия или мисли за самоубийство
*      Лоши мисли или обиди към други хора
*      Злоупотреба с алкохол или лекарства
*      Проблеми със съня
*      Преяждане или загуба на апетит
*      Физически оплаквания, като главоболие, или стомашни проблеми. Някои от тези оплаквания може да са сериозни и може да се отразят на кръвното налягане, или на сърцето.
 
Защитете себе си от HCV инфекция 
Предаването на вируса на хепатит C между членовете на домакинството, е рядко срещано. Вирусът е заразен, но главно при контакт кръв-кръв. Вирусът на хепатит C не се предава чрез прегръдка, целувка, кихане, кашляне, споделяне на съдове и прибори за хранене, или споделяне на чаши, или при ежедневен контакт. Въпреки, че рисковете са малки, препоръчително е членовете на семейството да се изследват, особено децата на жените, които може би са имали HCV инфекция по същото време, когато са били бременни.
 
В броя от август 2006 год. на списание Hepatology, Hwang и негови колеги докладват за резултатите от голямо проучване, което не е открило повишен риск от заразяване с HCV, базиран основно на историята на пиърсинг, татуировки, и смъркане през носа на наркотици. Въпреки, че риска от заразяване с HCV е малък, ние препоръчваме да не споделяте бръсначи, четки за зъби, и други предмети, които може да са изложени на кръв. Главният източник на инфекция е чрез споделяне на заразени прибори за инжектиране на наркотици. Ако Вие използвате наркотици заедно с човек, имащ хепатит C, научете се как да правите това безопасно.
 
Заразяване по полов път 
Рискът от заразяване по полов път между моногамни хетеросексуални партньори, е малък. Центровете за Контрол на Заболяванията (Centers for Disease Control - CDC) не препоръчва никакви промени в сексуалните практики между моногамните, дългосрочни партньори. Процентите на възникване на предаване на вируса по полов път, се увеличават с увеличаване на броя на сексуалните партньори. Важно е да получите правилна информация за половото предаване на HCV.
 
Сексът е основна част от живота. Ако Вашият партньор има хепатит C и Вие имате притеснения относно заразяването, говорете с Вашия за това. Честността и искренността са много важни. Бъдете искрени със себе си и Вашия/те партньор/и. Ако се чувствате некомфортно със сегашните сексуални практики във Вашата връзка, Ваше право е да изразите и промените това. Ако Вие искате да практикувате безопасен секс, Ваше право е да го направите.
 
Толкова много Богове, толкова много религии, Толкова много пътища, които се вият и вият, Докато единствено изкуството да бъдеш мил е всичко, от което се нуждае тъжния свят. - Ella Wheeler Wilcox
 
Пациентът с хепатит C по време на лечение 
Пациентът с HCV във Вашия живот може да нямат симптоми, или съответно да имат симптоми на болестта. Решението човек да се подложи на лечение, е сложно и не е базирано основно на наличието на симптоми. Сегашното лечение на хепатит C използва комбинация от лекарства. Пегилираният интерферон е инжекция, която се прилага веднъж седмично. Рибавиринът е хапче, което обикновено се взима два пъти дневно.
 
Лекарствата за хепатит C може да причинят много странични ефекти. Някои от най-често срещаните са умора, раздразнителност, депресия, безпокойство, трудности в концентрацията, безсъние, сърбежи, обриви, стомашни неразположения, главоболия, втрисания, болки в тялото. Пациентите понякога споменават за понижено сексуално желание по време на лечението. Социалните и психологически странични ефекти обикновено са по-трудни за преодоляване, отколкото физическите, особено за семейството и приятелите на HCV пациентите. Тези странични ефекти са временни и те ще преминат с течение на времето, след като лечението спре.
 
Пациентите често “изглеждат добре” по време на лечението. Това може да създаде проблеми, особено ако пациента се чувства много зле и предполага, че всеки около него/нея може да забележи това. Отворената комуникация е най-добрия начин да разберете как се чувства Вашия/та любим/а. Все пак, не очаквайте твърде много от човек, който е на HCV лечение, особено ако този човек не е бил много добър в общуването и преди лечението. Някои пациенти не искат да говорят за това какво изживяват. Други пък искат да говорят прекалено много за това. Двете най-добри неща, които можете да направите за своя/та любим/а, е да ги окуражите да се включат в група за поддръжка, и да се погрижите за Вашето собствено здраве.
 
Депресия, безпокойство, раздразнителност, и вманиаченост 
По време на HCV лечението много често възникват психиатрични проблеми. Да наблюдавате как Вашия/та любим/а изиживява такива проблеми, може да ви накара да се почувствате уплашени и безпомощни. Окуражете го/я да говори с лекар. Подходящите диагноза и лечение са много важни. Лечението за депресия може да отнеме между 2 до 8 седмици, преди да стане напълно ефективно. Окуражете Вашия приятел или член на семейството да запази търпение, докато лекарствата започнат да действат, или да говори с неговия/нейния лекар за алтернативи, ако лекарството не помага.
 
Ако има хепатит C групи за поддръжка, които се намират близо до Вас, окуражете Вашия партньор да се включи. Дори може да му/и предложите да го/я закарате дотам. Ако групата е отворена за всички, можете да се включите и Вие. Уважете желанието на Вашия/та любим/а, ако той/тя не иска да участвате.
 
Ако той/тя се чувства депресиран/а, окуражете го/я да отиде на разходка, на кино, или да прави всякакви други неща, които преди са му/и доставяли удоволствие. Ако все пак, предложението Ви бъде отхвърлено, не го/я притискайте. Може да е достатъчно просто да седите и да слушате радио или да гледате телевизия заедно. Някои пациенти изпитват затруднения в четенето по време на лечението, така че може би слушането на аудио книга може да е добър избор и за двамата.
 
Хората с хепатит C понякога стават раздразнителни по време на лечението. Опитайте се да не приемате това лично. Поддържайте своите очаквания до минимум. Не очаквайте депресиран пациент с хепатит C да “щракне с пръсти” и да го преодолее, или да си промени настроението просто като се опитва да мисли положително. Предизвиканата от медикаменти депресия се повлиява от физически фактори, и цялата воля на света не може да я премахне.
 
Важна забележка: Не пренебрегвайте признаците за желание за самоубийство, или желание за нараняване на себе си или на другите. Съобщете за това на лекаря на пациента, или на друго медицинско лице. Ако предстои опит за самоубийство, обадете се на телефон 112. Ако усещате, че пациента може да Ви нарани физически, незабавно потърсете помощ. Не отвръщайте със сила на физическата атака.
 
Лечението на хепатит C засяга много хора, освен самите пациенти. Образовайте се за болестта и страничните ефекти на HCV лечението, което може да Ви помогне да разберете някои от проблемите, с които Вашия/та любим/а се сблъсква. Освен тези неща, потърсете подкрепа и за себе си. Не забравяйте да сложите кислородната маска първо на себе си, преди да се втурнете да помагате на другите да си я сложат.
 
Бъдете нежни със себе си.” - Max Erhmann
 
Използвани източници 
  1. ·        Hepatitis C Support Project www.hcvadvocate.org
  2. ·        Family Caregiver Alliance www.caregiver.org
  3. ·        National Alliance for Caregiving www.caregiving.org
  4. ·        National Family Caregivers Association www.thefamilycaregiver.org
  5. ·        Rosalynn Carter Institute for Caregiving http://rci.gsw.edu
  6. ·        Wellspouse Association www.wellspouse.org
  7. ·        Roche Pharmaceuticals Hepatitis C: A Guide for Family and Friends www.pegasys.com/pdf/patient4.pdf
  8. ·        Schering Corporation See “For Family Members” www.hep-help.com
 
Може да коментирате тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2208.0
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C