Живот с хепатит С : Управление на основните симптоми

Автор: Lucinda K. Porter, Alan Franciscus
Дата: март 2009 г.
 
Вирусът на Хроничния Хепатит С (HCV), често е наричан тихата болест, защото черния дроб може да се увреди много и в същото време да продължи да функционира доста добре. Има няколко общи симптоми, които имат повечето хора с продължителна (long-term) HCV инфекция. Изследване, публикувано в списанието за медицина „Хепатология” дава някои съвети за това как да се справяме с тези симптоми1. Тези съвети са за средностатистическите HCV пациенти, чиято инфекция е в ранен етап на развитие. Преди да опитате някои от тези идеи, посъветвайте се с Вашия лекар. Ако се опитате да решите сами кое е най-доброто за Вас, това може да не Ви позволи да получите най-добрата медицинска помощ, от която се нуждаете.
 
        Умора Симптомите
 
Изтощение или чувство за умора
-          Опитайте се да изключите други причини, поради които може да се чувствате уморени, като например проблеми със щитовидната жлеза, диабет, проблеми с червените кръвни клетки (анемия), депресия, безсъние, недостиг на вода (обезводняване), и т.н.
-          Осигурявайте си достатъчно сън. Според Националната Фондация по проблемите на Съня (National Sleep Foundation), средностатистическия възрастен се нуждае от 7 до 9 часа сън всяка нощ.
-          Пийте много вода и други здравословни течности (10 до 16 чаши на ден), които не съдържат захар или кофеин.
-          Редовно правете физически упражнения, за да имате достатъчно физическа енергия. 10-минутно ходене може да направи чудеса, особено в приятна среда. Стречинг, особено за тези, които работят на бюро с часове, също би могло да бъде много полезно.
-          Часове по физически упражнения, включващи серии, повторения на позиции и разтягания от системи като Пилатес (Pilates), Ки Гонг (Qigong),, Тай Чи (Tai Chi) или Йога могат да Ви дадат повече енергия.
-          Опитайте се да се освободите от стреса във Вашия живот. Медитиране, масажи, наблюдаване на изгрева или залеза на слънцето могат да Ви помогнат да релаксирате.
-          Водете по-опростен начин на живот. Определете кое е по-важно и кое е по-малко важно за Вас. Не се претоварвайте със задачи.
-          Търсете по-лесните решения. Няма нужда да приготвяте собственоръчно всяко едно ястие. Можете да измиете автомобила си на автомивка, а не на ръка.
-          Искайте помощ. Няма нищо лошо да помолите децата си да измият чиниите. Канете приятели за вечеря, без да приготвяте нещо специално, като ги помолите след това да Ви помогнат с миенете на чиниите.
 
Мускулни и ставни болки
 
-          Преди да започнете да се лекувате по метода на самопомощ, първо разберете каква е причината за болката.
-          Попитайте Вашият лекар за употреба на лекарства, които се купуват с рецепта, или за такива, които се купуват без рецепта, за да си помогнете с тези болки. Много хора считат, че HCV пациентите не могат да взимат Тиленол (ацетаминофен). В повечето случаи Тиленол е безопасен, ако се приема за кратък период, според описанието в листовката. Никога не употребявайте алкохол, когато взимате Тиленол. Ако взимате други предписани лекарства или лекарства без рецепта, във всички случаи питайте Вашия лекар за това дали е безопасно да се взимат едновременно с Тиленол.
-          Правете нежни разтягания на мускулите си.
-          Поддържайте постоянна активна форма.
-          Правете горещи или топли бани. Глезете се със сапунени и въздушни мехури.
-          Масаж и акупресура също биха могли да Ви се отразят добре. И двете процедури могат да се научат и да се изпълняват от Вас или от професионалист.
 
Главоболие
 
-          Говорете с Вашия лекар, ако имате болки в главата.
-          Питайте Вашия лекар относно взимането на лекарства с рецепта или лекарства без рецепта, които да Ви помогнат да се справите с главоболието.
-          Опитайте се да избягвате стреса.
-          Медитиране, както и други релаксиращи дейности могат да Ви помогнат да се отървете от главоболието.
 
Сухота
 
-          Тук се включват суха кожа, уста, очи, нос.
-          Пийте много вода.
-          Лосиони за чувствителна кожа могат да се използват веднага след душ, за да се намали сухотата на кожата. Добавянето на няколко капки масло в лосиона също може да помогне. (Neutrogena [американска търговска марка за козметични продукти за лице, коса и кожа] продава лосион за тяло. Използването на бебешки лосион е още една възможност.)
-          Използвайте лoсиони против слънце със слънцезащитен фактор 30, или по-голям.
-          За сухи очи използвайте продукти от типа “изкуствени сълзи”, които се продават без рецепта. Ако се наложи да използвате често капки за очи, то употребявайте такива без консерванти.
-          Спрейове, напоени със солен физиологичен разтвор могат да помогнат да се справите със сухота в носните канали.
 
       Стомашни проблеми
 
-          Често срещано е пациентите да усещат болка в областта на черния дроб от време на време. Говорете с Вашия лекар относно всички проблеми с храносмилателната система (като капризен стомах, диария и т.н.), които имате.
-          Яжте няколко на брой, но малки ястия, вместо три, но по-големи като количество.
-          Винаги, когато е възможно избирайте бедни на мазнини и здравословни храни.
-          Избягвайте по-високо киселинни храни, като домати и портокали.
-          Срещнете се със специалист по храненето-диетолог за конкретни съвети относно конкретен здравословен начин на хранене.
 
       Емоционални проблеми
 
Пациентите с хроничен хепатит C често казват че не се чувстват на себе си и като цяло не се чувстват добре. Тези усещания могат да включват депресия, раздразнителност, проблеми със съня (безсъние), трудности при концентриране и дори конфузия. Ако някои от тези проблеми се появят при Вас, дискутирайте ги с Вашия лекар. Важно е да разберете дали тези проблеми не са предизвикани от други състояния или болести. Опитайте да си помогнете с медитация, умерени физически упражнения, Тай Чи (Tai Chi), Ки Гонг (Qigong), Йога или освобождаване от стреса. Вършете неща, които изискват максимална концентрация в периода от деня, когато се чувствате най-добре. Правете неща от които изпитвате наслада и които Ви разсмиват.
 Мисловни проблеми
         Когнитивни проблеми (мислене и разсъждаване)    
 
Пациентите с хроничнаHCV инфекция понякога споделят, че имат психически или мисловни проблеми, както и проблеми свързани с правилното разсъждение (когнитивни проблеми). Някои пациенти наричат това „мозъчна мъгла (brain fog)”. Има много неща, които могат да причинят проблеми на човек, който се опитва да свърши много задачи едновременно и да запази максимална концентрация. Това включва стрес, депресия, умора (отпадналост). Ако изпитвате „мозъчна мъгла”, опитайте се да откриете причината за това. Дали в момента не сте стресирани? Спали ли сте достатъчно? Нещастни ли сте или депресирани?
Понякога ние не смятаме, че нашия ум може по някакъв начин да засегне нашето здраве. Но мозъкът е голяма и важна част от нашето здраве и ние трябва да се грижим за нашето ментално здраве по същия начин, както правим това за здравето на останалата част от нашето тяло.
 
       Тук сме подредили някои идеи за поддържане на здравословното състояние на Вашия мозък:
 
-          Отървете се от стреса.
-          Релаксирайте и дайте възможност за почивка на Вашето тяло и ум.
-          Постигнете и поддържайте добра форма.
-          Разберете кога за Вас е времето, в което можете да мислите най-съсредоточено и концентрирано и използвайте това време за обмисляне на важни решения. Това обикновено е времето, когато се чувствате възстановени и отпочинали.
-          Непрекъснато четете и учете, за да поддържате Вашия мозък активен.
-          Играйте игри и решавайте ребуси, които Ви карат да мислите.
-          Започнете хоби, което включва използването на ръцете Ви.
 
      Социални и сексуални въпроси
 
Пациентите с хроничен хепатит С може да имат проблеми, свързани със създаването и поддържането на близки и интимни взаимотношения. Вероятността от това да заразите Вашия партньор може предизвика напрежение във Вашата връзка.
Практикуването на безопасен секс е много важно за всеки, който има сексуална връзка, особено ако Вие или партньора Ви имате множество сексуални партньори, или пък при сексуалния акт има налична кръв. Няма начин да знаете със сигурност дали Вашия партньор е носител на някаква болест, която може да се предаде на другиго. Казвайки това трябва да добавим, че е много малко вероятно да предадете HCV по време на секс, когато поддържате сексуална връзка само с едно лице (имате моногамна връзка). Споделете с Вашия партньор за Вашите съображения и страхове , които може да имате относно заразяването с или предаването на HCV. Ако се нуждаете от повече информация в тази връзка, свържете се с Вашия регионален здравен отдел,  кабинет по семейно планиране, или с Вашия личен лекар.
Понякога чувството за умора (отпадналост) и страх, може да накара пациентите да се отдръпнат и да се затворят в себе си. Опитайте се да не правите това. Групите за подкрепа могат да Ви дадат ценна подкрепа.
 
Самите пациенти могат да бъдат експерти относно това как се живее с тази болест. Когато един човек има проблем и се научи как да се справи с проблема си, това му дава огромно предимство. Както се казва, „ Болката е неизбежна, страданието е по избор.”  
 
1 - Patrice Cacoub, Thierry Poynard, Pascale Ghillani, Frederic Charlotte, Martine Olivi, Jean Charles Piette, Pierre Opolon October 1999. Extra Hepatic Manifestations in 1614 Patients with Chronic Hepatitis C. Hepatology Vol. 30, No. 4 (Supplement) (Abstract No. 805) 

Източник: Living with Hepatitis C: Managing Common Symptoms:

Може да коментирате статията тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2375.0

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C