90% oт инфектираните с хепатит С не подозират за наличието на вируса

Снимка
77000

източник снимка: бТВ

 

В България предполагаемият брой инфектирани с вируса на хепатит С е 77 хиляди души, но едва един от всеки десети от тях е наясно със своя статус. Една от основните цели на бъдещата Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, която се очаква да бъде финализирана от Министерство на здравеопазването през октомври, е да подсигури национален скрининг за хората на възраст между 39 и 64 г.

 

Повече информация може да получите от репортажите на бТВ и БНТ, които дадоха възможност на лекари и пациенти да представят своята гледна точка по темата:

bTV: 90% от болните от хепатит у нас не подозират, че са заразени

 

Вихър Пенев, в момента се лекува от хепатит С: "Моя позната бе с внучето си, играем с детето, тя пита "Какво носиш", казвам "Лекарства, лекувам хепатит С". Като го грабна това внуче, като побегна, като че ли не съм едва ли не чумав."

 

bTV

източник снимка: бТВ

БНТ: 90% от заразените с хепатит C у нас не знаят, че са болни

 

Проф. Красимир Антонов - гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски": "Ако сме излекували 3000 или 4000, остават едни 69-70 хиляди, които ние не знаем, които ние трябва да ги намерим."

Силвана Лесидренска - председател на Сдружение „ХепАктив": "Голяма част от личните лекари не насочват хората, когато имат резултат за хепатит B или С."

 

БНТ

източник снимка: БНТ