Червеното месо увеличава риска от увреждане на черния дроб при лица с хронични чернодробни заболявания

Автор: Sarah Robertson, RD, CDN
Дата: 20 септември 2010
 
Червеното месо не се ползва с особено добро име и може да се каже, че репутацията му даже се е влошила. Едно ново проучване на National Institutes of Health - AARP Diet and Health Study е установило, че лицата, консумиращи предимно най-червеното месо и наситени мазнини(saturatedfat)е много по-вероятно да починат от хронично чернодробно заболяване или да развият рак на черния дроб (хепатоцелуларен карцином) отколкото хората, консумирали най-малко червеното месо.  И обратно, по-голямата консумация на бяло месо е свързана с намален риск от развиване на такива състояния в сравнение с по-малката консумация на бяло месо.
 
Известни рискови фактори за развитие на хронично заболяване на черния дроб и/или хепатоцелуларен карцином са експозиция на храни, съдържащи афлатоксини, прекомерна консумация на алкохол и хронична инфекция с хепатит B или хепатит C. Знаем, също така, че прекомерните мастни натрупвания в черния дроб могат да доведат до заболяването неалкохолен мастен черен дроб (чернодробна стеатоза), но все още са твърде малко проучванията, които изследват връзката между храната (режима на хранене) и риска от чернодробно заболяване или от рак на черния дроб.
 
В това проучване изследователите са извадили данните за 495,006 участници на възраст 50-71 години в изследването на Американската асоциация на пенсионерите, проведено от Националните институти по здравеопазване (National Institutes of Health AARP study). В началото на изследването участниците са попълнили въпросници относно хранителния режим, в които се отбелязва колко често участниците са консумирали определени храни през последната година.  Попълнени са също в началото и въпросници относно начина на живот, които включват информация за физическата активност, употребата на алкохол и цигари; събрани са и данни за здравния статус.
 
След отчитане на различни фактори, свързани с начина на живот и вече съществуващия здравен статус, изследването установява, че високият прием на червено месо (около 4.5 унции /127.57 г/ на ден при режим от 2,000 калории дневно) е свързан с 2.6 пъти по-голям риск от смърт дължаща се на чернодробно заболяване и 1.7 пъти по-голям риск от развиване на рак на черния дроб в сравнение с нисък прием на червено месо (под 1 унция /28.4 г/ на ден  при диета от 2,000 калории дневно).
 
Интересното е, че при консумацията на бяло месо се наблюдава обратната връзка: изследователите са установили, че при лицата, които консумират най-големи количества от по-крехки, без тлъстини меса (пилешко, пуешко и риба) рискът да умрат от чернодробно заболяване или да развият рак на черния дроб е наполовина в сравнение с този при лицата, които консумират най-малки количества (количествата “голямо” и “малко” за бялото месо са почти идентични с тези описани по-горе за червено месо).  Изследователите са установили също, че по-високият прием на преработено месо, като бекон и колбаси, heme желязо (на животинска основа) и консерванти като нитрати и нитрити са свързани с повишен риск от смърт от хронично чернодробно заболяване, но не и развитие на рак.
 
Но не се отказвайте все още от пържолата, тъй като това изследване има явни ограничения. От една страна, резултатите се базират на посочения от респондентите прием на храна и алкохол. Това не е особено точен начин за събиране на данни, особено като се има предвид, че повечето хора занижават употребата на алкохол. Но най-важното е, че изследването няма достъп до данни по отношение разпространението на хепатит В и хепатит С сред участниците. Това е сериозен недостатък, тъй като е известно, че тези две вирусни инфекции могат да причинят заболяване на черния дроб и чернодробен рак. Изследването е ценно с това, че установява наличието на връзка, но като се има предвид ограниченията, то са необходими повече изследвания за връзката между храната и чернодробните заболявания.
 
Означава ли това, че ако ядете червени меса ще получите чернодробно заболяване? Не. Това изследване, обаче, допълва голяма част от изследванията, които показват, че намаляването на консумацията на червено месо може да бъде от полза за вашето здраве. Червеното месо може да няма особено добра репутация, но то съдържа важни хранителни вещества. Ако сте любител на червено месо най-добрата препоръка е да ограничите приема му не повече от два пъти седмично и, когато похапвате, да се придържате към порция от три унции /85 г/ (три унции се равняват по размер приблизително на една колода карти). Когато решите да похапвате месо, най-добре е да заложите на бели меса като пилешко, пуешко и риба. 
 
Информация за изследването от блога на HCV Advocate: Red Meat Increases Liver Damage Risk in Those with Chronic Liver Disease
 
 
Може да коментирате новината във Форума на ХепАктив.  
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C