Чернодробната стеатоза се случва по-рядко, но протича по-тежко при жените

Снимка
 brooke-cagle-omtxgnw4zes-unsplash.jpg
Photo by Brooke Cagle on Unsplash

 

При жените по-рядко се развива неалкохолна чернодробна стеатоза, сравнено с мъжете. При тях обаче съществува по-висок риск от прогресия до неалкохолен стеатохепатит и фиброза, отколкото при мъжете със стеатоза. Данните са от мета-аналитично проучване, публикувано в Clinical Gastroenterology and Hepatology.

 

“Изследванията ни показват, че при веднъж установена стеатоза, рискът от прогресиране на заболяването (стеатохепатит или фиброза) е не по-различен и може да бъде леко завишен при жените, сравнено с мъжете,” докладват авторите на проучаването.

Създадени от натрупването на мазнини в черния дроб, стеатозата и по-напредналата й форма – стеатохепатита, са отговорни за нарастващото разпространение на напреднало чернодробно заболяване по света. В резултат на възпаление, чернодробната стеатоза може да доведе до образуване на съединителна тъкан (фиброза), цироза (силно напреднала фиброза) и дори чернодробен рак. Без одобрени и ефективни медицински терапии, управляването на тези заболявания става с промяна на начина на живот като загуба на тегло и упражнения.

Минали проучвания предполагаха по-често разпространение на неалкохолна стеатоза сред мъжете и по-чест стеатохепатит при жениете. “Да знаем кога и как полът повлиява риска и тежестта на неалкохолната стеатоза е важно за оценка и модификация на риска, както и за прогнозиране,” отбелязват авторите на проучването.

По тази причина Maya Balakrishnan, доктор на медицинските науки в Baylor College of Medicine, Хюстън и нейните колеги провеждат систематично изследване и мета-анализ, за да разберат вероятността от прогресиране на стеатозата към стеатохепатит и фиброза.

Те започват със селекция на научната литература и проучванията върху неалкохолната стеатоза, стеатохепатита и фиброзата от 31 декември 2017 г. в базата данни на Medline, Embase and Cochrane Library.

Анализират общо 54 проучвания с полово сегментирани данни върху преобладаването на стеатозата, стеатохепатита и фиброзата при хора с доказана с биопсия неалкохолна стеатоза. Общата извадка е 62,239 с неалкохолна стеатоза, 5,438 със стеатохепатит и 6,444 с фиброза.

Сред общата популация жените имат 19% по-нисък шанс да имат стеатоза, сравнително същия шанс за стеатохепатит и 37% по-висок риск от фиброза, сравнено с мъжете.

Включването на възрастта обаче като променлива за сравнение променя тези полово-базирани неравенства. Сред жените с неалкохолна стеатоза над 50 години, разпространението на стеатохепатита е било със 17% по-високо, сравнено с мъжете. Допълнително, жените на тази възраст показват с 56% по-висок шанс да развият напреднала фиброза от мъжете със стеатоза. От друга страна, рискът от тези състояния не е бил статистически значимо различен между мъжете и жените под 50-годишна възраст.

Въпреки че изследователите вземат предвид различни параметри на проучването, като демографски характеристики на изследваната популация, клинично състояние и как стеатозата е била диагностицирана, разнообразието от данни и наличието на смесени фактори във включените проучвания ограничава техните заключения. Те обощават “Тези открития достигат далеч в изводите за бъдещата тежест на чернодробното заболяване, женското здраве и половите различия в чернодробните заболявания.”

 

Тук може да прочетете извадка от проучването в Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Тук може да научите повече за стеатозата.

Източник: https://www.hepmag.com/article/fatty-liver-disease-less-common-severe-women

 
Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация, се обърнете към оригиналния източник, или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.