Децата на майки със затлъстяване са с по-висок риск от чернодробна болест

Снимка
деца и чернодробно увреждане
Photo by Juan Encalada on Unsplash

Учените твърдят, че влияния в утробата може би играят роля за повишаване на риска от това състояние

 

Децата на майки със затлъстяване са в по-висок риск от това да развият неалкохолна мастна чернодробна болест (НМЧБ) през 20-те си години. Това считат учените, според които управляващите трябва да направят повече усилия за справяне с популяризирането на храни и напитки с лошо качество.

НМЧБ може да бъде причинена от затлъстяване. При напредване, тя може да доведе до сериозни здравословни проблеми като цироза или рак на черния дроб, а високите нива на мазнини в черния дроб също така се свързват с по-висок риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Затлъстяването на черния дроб е водещата причина за чернодробни заболявания в западните страни, а чернодробните заболявания са най-обичайната причина за смърт при хората на възраст между 35 и 49 години в Обединеното кралство.

Според данни от Националната здравна служба (NHS), до една трета от хората в Обединеното кралство имат ранен стадий на НМЧБ, което означава, че имат малки количества мазнини в черния си дроб. Ако състоянието бъде хванато навреме, може да се предотврати влошаване, а вредата дори може да се поправи.

Макар възрастта да е рисков фактор за НМЧБ, учените преди време изказаха предупреждението, че при младите има епидемия от това състояние, тъй като беше установено, че около 20% от 24-годишните в Англия имат мастни отлагания в черния дроб, а при половината от тях състоянието е в тежка форма.

Сега същият екип твърди, че влияния в утробата може да играят роля в повишаване на риска от развитие на НМЧБ.

Учените, чиито резултати ще бъдат представени на Международния конгрес на черния дроб 2021 (International Liver Congress 2021), свикван от Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (European Association for the Study of the Liver), са разгледали данните от скенер на черен дроб на 2.961 участници, родени в Англия и включени в надлъжно проучване, наречено „Децата на 90-те“. За повечето участници е имало информация и за индекса на телесна маса (BMI) на техните родители.

След като се вземат предвид фактори като майчината възраст, пушене по време на бременността и социалната класа, екипът открива, че затлъстяването при майките преди бременността е свързано с малко над два пъти по-голям риск техните деца да развият НМЧБ на 24-годишна възраст в сравнение с майките, които нямат затлъстяване, като в допълнение трябва да се каже, че почти 20% от децата на майки без затлъстяване имат НМЧБ.

Екипът също така установява повишен риск, свързан с бащите със затлъстяване, но това повишение е по-малко от повишението, което се дължи на майките със затлъстяване, а това предполага, че макар семейната среда и бащиното здраве да играят някаква роля, очевидно съществуват определени влияния в утробата.

„Това, което казва нашето проучване, е че майчиното затлъстяване преди бременността има влияние върху ранния живот, което предизвиква черния дроб на детето да развие омазняване, като това прави тези деца уязвими на удари на средата от типа на високо-калорична или западна диета, които да повишат риска от развитие на по-напреднало чернодробно заболяване,“ казва д-р Kushala Abeysekera от Университета в Бристол.

„Не обвиняваме майките за това,“ казва Abeysekera. Вместо това той отбелязва подчертаното от проучването, че влиянието на средата, която води до затлъстяване, може да се предаде надолу в поколението в допълнение към вече известните наследствени генетични рискови фактори за НМЧБ. Екипът отбелязва, че тяхната работа надгражда проучване в Австралия, при което е открита подобна връзка при изследване на 17-годишни деца.

„Няма лесно решение,“ добавя Abeysekera. Той добавя, че има какво да се направи по този въпрос, като например да бъде намалено предлагането на нездравословни храни, за да се улеснят хората в техния избор.

Chris Byrne, преподавател по ендокринология и метаболизъм в Университета на Саутхемптън, който не е участвал в изследването, казва, че резултатите съответстват на други проучвания, в т.ч. при мишки, и че едно от възможните обяснения е че митохондриите на клетките може би имат връзка с това, тъй като се наследяват единствено от майката.

Все пак той отбелязва, че са необходими още изследвания, за да се изключат напълно споделените фактори на родителската среда, които може да влияят върху очевидната връзка.

Vanessa Hebditch, от Британския чернодробен тръст (British Liver Trust), твърди, че е нужно да има повече осъзнатост на рисковите фактори за затлъстяване на черния дроб.

„В момента повечето пациенти в тежко състояние биват включени на късен етап, когато черният дроб е толкова сериозно увреден, че е твърде късно за ефикасна намеса,“ казва тя. „Всички изследвания от този вид, които хвърлят някаква светлина върху причините, и които могат да подобрят ранната диагностика в бъдещето, са важни.“

 

Източник: https://www.theguardian.com/science/2021/jun/20/children-of-obese-mums-at-higher-risk-of-fatty-liver-disease-study
Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.