До пет години може да се появи ваксина срещу хепатит С

Снимка
ваксина за хепатит С
Photo by CDC on Unsplash

Ваксина, която да ни защитава от вируса на хепатит С може да влезе в употреба до пет години. Това казва проф. Sir Michael Houghton, който спечели Нобеловата награда за медицина и физиология заедно с трима други учени за откриването на вируса на хепатит С (HCV) през 1989 г. Sir Michael ще дискутира разработването на ваксината на специална презентация на тазгодишния европейски конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, който ще се проведе онлайн.

Всяка година по света се случват до 2 милиона нови инфекции с HCV, а носителите на вируса са около 70 милиона в глобален мащаб, като повечето от тях не са диагностицирани. Счита се, че вирусът причинява близо 400.000 смъртни случая годишно. Мнозина, заразени с вируса, развиват чернодробна цироза и рак на черния дроб.

„Макар че навлизането на директнодействащите антивирусни средства (ДДАС) за лечение на хепатит С ни дадоха силно оръжие срещу тази пандемия, без съмнение има нужда от ваксина, за да помогнем на света да постигне амбициозната си цел и да намали новите инфекции с хепатит С с 90% и смъртността с 65% до 2030 г.,“ обяснява Sir Michael, който понастоящем работи в института по приложна вирусология Li Ka Shing, към Университета на Албърта, Канада.

Той ще дискутира това, че докато държави като Египет са успели да приложат масирани програми за контрол на хепатит С (50 милиона изследвани и 4 милиона излекувани с ДДАС от 2014 г. насам), това е станало възможно единствено благодарение на масовото производство на генерици ($84 на пациент). Все още стойността на лечението в държавите с висок доход е около $20.000 на пациент.

Той ще обясни как научната общност е открила какви имунни отговори дават защита срещу инфекция с HCV, както и че много технологии, в т.ч. новата РНК технология (използвана във ваксините на Prizer и Moderna против COVID-19) и технологиите, базирани на аденовируси (разработени от Университета в Оксфорд и компанията AstraZeneca и Johnson & Johnson) могат да възпроизвеждат тези защитни имунни отговори чрез ваксинация.

Sir Michael и колегите му в Института по приложна вирусология Li Ka Shing в момента разработват адювантна рекомбинантна ваксина, която се очаква да доведе до произвеждането на антитела към множество крос-неутрализиращи епитопи, което затруднява вируса да избегне имунния отговор. Казано по друг начин, има множество различни антитела, които вероятно ще се произведат от тази ваксина, и които ще могат да предотвратят инфекцията с HCV, като по този начин на вируса ще е трудно да ги избегне посредством мутация и като краен резултат ваксинираният ще бъде защитен от заразяване с хепатит С.

Sir Michael ще дискутира как пандемията от COVID-19 спря много области на медицински проучвания, в т.ч. и работата по ваксините срещу хепатит С. Но той очаква изпитванията от Фаза 1 през 2022 г., които ще използват различни адюванти, последвани от изпитвания от Фаза 2 за ефикасност при хора в периода между 2023 и 2026 г., или при рискови популации, като хора, които си инжектират наркотици, или чрез изпитвания с контролирано инфектиране на хора.

Той казва: „Ако се докажат безопасността и ефикасността, пускането в употреба на ваксината сред високорисковата група от хора, които си инжектират наркотици, може да започне през 2026/2027 г. След изпитванията от Фаза 3 ваксината срещу хепатит С може да бъде предоставена за употреба и на други високорискови групи през или около 2029 г., като сред тези групи са мъжете, които правят секс с мъже, здравните работници и бебетата на майки с хепатит С във всички страни по света.“

Като дава за пример Канада, Sir Michael изтъква големите спестявания, до които може да доведе една успешна ваксина. Смята се, че лечението на хора, които си инжектират наркотици, посредством ДДАС за десетилетие би струвало около 1 млрд кан.д ($0.8 млрд), сравнено с 20 милиона кан.д. ($16 млн) прогнозирани разходи за ваксина, за да бъде защитена същата група от населението.

 

Източник: https://www.eurekalert.org/news-releases/459865
Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.