Дочакахме и тази историческа новина!

Снимка
biopsy news

 

Днес е един от най-вълнуващите дни за нас като пациенти, момент, който няма да забравим скоро. Изключително сме развълнувани да съобщим една дългоочаквана новина:

НЗОК официално премахна чернодробната биопсия като единствен и задължителен метод за доказване на чернодробната фиброза, при кандидатстване за лечение на хроничен хепатит С!

Това стана факт, поради актуализираните от Българското дружество по гастроентерология изисквания за лечение на хепатит С, които след гласуване от Надзорния съвет на НЗОК, вчера бяха качени и на сайта на Касата: https://www.nhif.bg/page/207

Считано от 1 октомври,  лекарите имат право да избират между три начина за доказване на чернодробна фиброза:

  1. Чернодробна биопсия
  2. Ултразвукова еластография (Фиброскан например) в комбинация със серумни маркери
  3. Комбинация от две еластографии

Най-накрая една наша дългогодишна борба като пациенти приключи успешно. Благодарим от сърце и душа на настоящия председател на Българското дружество по гастроентерология, Професор Красимир Антонов и на всички негови колеги, които са го подкрепили в това не лесно да се извоюва, но историческо важно за нас решение. Немалка заслуга за това имат и журналистите и адвокатите, които не преставаха да отразят и работят по казуса. Благодарим и на няколко други човека, които макар да нямаме право да разкриваме самоличността им, са допринесли значително за днешната промяна 😉

Облекчението и радостта не могат да се опишат с думи. Само който е бил близо до нас през тези години, знае колко пъти сме влизали в конфронтации, колко пъти сме чували „Нямате право на мнение, вие сте само пациенти“, колко пъти сме писали писма, жалби, участвали сме в репортажи, давали сме гласност на нещо, което не бе редно да продължава. Надяваме се скоро да се случи тази промяна и при пациентите с хроничен хепатит В, които не по-малко заслужават облекчаване при кандидатстването за лечение.

 Защото това е нашето здраве и имаме право да се чуе нашият глас!