Фармацевтичните компании Gilead и Vir обединяват сили за намирането на лекарство за хепатит В

Снимка
 scott-graham-5fnmwej4taa-unsplash.jpg (
Photo by Scott Graham on Unsplash

 

Gilead вече има богат опит с хепатит С, тъй като преди няколко години създаде лекарства и комбинирани терапии, които фактически излекуваха болестта. Сега продължават по буквите от азбуката като в края на миналата година сключиха сделка в полето на хепатит D, а сега подписват споразумение с компанията Vir за хепатит В (HBV) с надежда да подобрят вече пуснатите на пазара свои медикаменти срещу хепатит В.

Настоящите терапии срещу хепатит В могат да потискат вирусната репликация, но не изчистват вируса напълно. Ковалентно затворената ДНК на инфекцията, известна като cccDNA, позволява репликацията на вируса да се възобнови, ако лечението бъде преустановено.

Компанията Vir се надява да сложи край на това и вече обедини сили с фирма Alnylam. Още през лятото двете компании открехнаха завесата към текущата фаза 2 от проучването на медикамента VIR-2218, който се проучва върху пациенти с хронична HBV инфекция, лекуващи се с нуклеотиден/нуклеозиден инхибитор на обратната транскриптаза – стандартът в лечението в момента.

Тяхната терапия е разработена да таргетира консервиран регион на Х-гена на HBV. Лекарството, първоначално наречено ALN-HBV-02, преди Alnylam да даде лиценза на Vir през 2017 г, дойде като част от сделка в областта на инфекциозните болести на стойност до 1 млрд щ.д.

Медикаментът VIR-2218 е разработен да спре всички HBV транскрипти, както от cccDNA, така и от интегрираната ДНК, при всички 10 генотипа на вируса на хепатит В и през миналата година показа позитивни резултати в широки граници.

Междувременно Gilead ще съчетае своя TLR-8 агонист selgantolimod, който все още е обект на изследвания, с препарата VIR-2218 и „PD-1 антагонист, който е на пазара“, макар да не уточняват кой е той, при пациенти с хепатит В, които се лекуват, както и такива, които не се лекуват. От компанията Gilead допълват, че при фаза 2, която е планирана за комбинацията, тяхната терапия Vemlidy също може да бъде предложена на хора, които вече са лекувани.

Надеждите са, че комбинацията на имуномодулиращо лекарство с антигенно потискаща терапия ще доведе до функционално излекуване на болестта.

Това не е първият път, когато Gilead се прицелва към лекарство, след като подписа сделка за 445 млн. щ.д. с компанията Precision Biosciences за използването на подход с генна терапия. Две години след началото, през 2020 г, Gilead се изтегли от сделката без обяснение. Компанията се надява на повече успех от сътрудничеството си с Vir.

Ентусиазирани сме от това сътрудничество,“ казва д-р Phil Pang, мд, директор по медицинските въпроси на Vir. „Смятаме, че постигането на функционално излекуване у повечето пациенти ще означава да се намалят нивата на циркулиращите вирусни протеини заедно с подсилване на имунната система, за да се стимулира производството на нови Т-клетки, които могат да поставят инфекцията под контрол. Вярваме, че сътрудничеството ни с Gilead добавя новаторска и значима нова комбинация към нашите усилия да открием лекарство срещу HBV.“

Хепатит В засяга над 290 милиона души по света, като се счита, че около 800 000 души умират в следствие на чернодробно заболяване, свързано с тази инфекция.

Не се разкриват финансови подробности.

 

Източник: https://www.fiercebiotech.com/biotech/major-hep-b-players-gilead-and-vir-join-forces-to-find-a-cure

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.