История на ваксината срещу хепатит B

Снимка
 joey-csunyo-2eguir00utk-unsplash.jpg

 

Ваксината срещу хепатит B е първата противоракова ваксина, тъй като може да помогне за предотвратяване на рак на черния дроб.

 

В световен мащаб хроничният хепатит B и C причинява 80% от всички видове рак на черния дроб, който е втората най-честа причина за смърт от рак. Следователно ваксина, която предпазва от инфекция с хепатит B, може също да помогне за предотвратяване на рак на черния дроб.

Вирусът на хепатит В е открит през 1965 г. от д-р Барух Блумберг, който печели Нобелова награда за откритието си. Първоначално вирусът е наречен "Австралийски антиген", защото е кръстен на кръвна проба на австралийски абориген, която реагира с антитяло в серума на американски пациент с хемофилия. Работейки с д-р Блумбърг, микробиологът Ървинг Милман помага за разработването на кръвен тест за вируса на хепатит B. Кръвните банки започват да използват теста през 1971 г. за скрининг на дарената кръв и рискът от инфекции с хепатит В от кръвопреливане намалява с 25 процента.

Четири години след откриването на вируса на хепатит В, д-р Блумберг и Милман разработват първата ваксина срещу хепатит В, която първоначално е термично обработена форма на вируса. През 1981 г. Американската агенция за храните и лекарствата одобрява по-сложна плазмена ваксина срещу хепатит В. Този „инактивиран“ тип ваксина включва вземането на кръв от инфектирани с вируса на хепатит B (HBsAg-положителни) донори. Смесената кръв бива подложена на множество стъпки за деактивиране на вирусните частици, които включват формалдехид и топлинна обработка (или „пастьоризация“). Merck Pharmaceuticals произвежда тази плазмена ваксина като "Heptavax", която е първата търговска ваксина срещу вируса на хепатит B. Употребата на тази ваксина е преустановена през 1990 г.

През 1986 г. се появява второ поколение генетично модифицирани (или ДНК рекомбинантни) ваксини срещу хепатит В. Тези ваксини са синтетично приготвени и не съдържат кръвни продукти.

ВАЖНО: От 1992 г. насам всички новородени в България се ваксинират при своето раждане - до 12 час, на първия и шести месец. Ваксината не изгражда доживотна защита, затова се препоръчва изследване на антитела на всеки 10 г. и при ниво под 100 il/ml поставяне на бустерна доза, ако има нужда от такава.

Ако сте роден след 1992 г. и не сте защитен, препоръчваме да се изследвате и при отрицателен резултат за вирус и антитела да поставите ваксина при своя общопрактикуващ лекар. Ще бъде необходимо да заплатите нейната цена, но защитата, която предоставя е безценна!

 

Източник: https://www.hepb.org/prevention-and-diagnosis/vaccination/history-of-hepatitis-b-vaccine/
Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.