Изглежда, че добавките за черния дроб не осигуряват защита

Автор: Chris Woolston, специално за Los Angeles Times
Дата: 27 март 2010
Разпространил: www.latimes.com
 
Продуктите от бял трън съдържат силимарин, за който се знае, че в големи дози действа добре на черния дроб, но не е доказано ефикасен ако се приема орално.
 
В днешно време, когато много хора се опитват да изчистят отделните системи на организма си чрез детоксикиращи пластири, хапчета и приспособления, нека да обърнем внимание и на черния дроб, възможно най-добрият апарат за детоксикация на тялото. Без да бъде подканван, черният дроб разгражда и премахва всички видове токсични вещества, включително алкохол и ацетаминофен (парацетамол).  Всеки, който е наистина заинтересован за премахване на отровите от организма му, би трябвало да отделя по-малко време за употреба на детоксикиращи пластири и отвари и повече време за защитата на черния си дроб.
 
Един от начините да подпомогнете черния дроб е на първо място да престанете да го бомбардирате с твърде много отрови. С други думи - по-полека с текилата и тиленола (Tylenol) . Хората, които искат по-голяма защита, могат да избират от дългия списък с добавки, които претендират, че защитават черния дроб и които се продават в аптеките, магазините за здравословни храни и хранителните магазини. Знаковата съставка за защита на черния дроб е силимарин (silymarin), антиоксидант, съдържащ се в семената на белия трън. Почти всички хранителни добавки за черния дроб съдържат силимарин - самостоятелно или в комбинация с други съединения, за които се предполага, че са здравословни за черния дроб.
 
Можете да закупите 50 капсули Nature Made Milk Thistle Extract (природен екстракт от бял трън) за около 10 долара. Всяка капсулка съдържа 98 милиграма силимарин. На потребителите се препоръчва да приемат по една капсула два пъти дневно с вода преди ядене. Препаратът Milk Thistle Liver Cleanse на фирмата Nature's Secret съдържа 40 милиграма силимарин в една таблетка заедно със зелено цвекло на прах, екстракт от артишок (ангинар), екстракт от глухарче и дълъг списък с други съставки. Едно шишенце с 60 таблетки струва около 20 долара. На потребителите се препоръчва да приемат по една таблетка два пъти на ден. Едно бурканче с 84 таблетки Complete Liver Cleanse от Swanson Health струва около 25 долара. Всяка таблетка съдържа 60 милиграма силимарин, заедно с глухарче, куркума, листо от артишок, “патентована смес от фибри” и няколко други съставки. Според указанията трябва да се приемат три капсули сутрин и три - вечер преди лягане, в продължение на две седмици.
 
Твърденията: на уеб сайта за Nature Made Milk Thistle пише, че “белият трън е една от най-проучените и документирани билки в употреба днес. Научните изследвания потвърждават използването му за здравословно функциониране на черния дроб.” На етикетът на Liver Cleanse пише, че “растителните продукти, които се съдържат в препарата, спомагат за повишаване на жизнеспособността и подобряване на здравословното състояние на черния дроб като подпомагат пътищата за естествената му детоксикация.” На уебсайта на Complete Liver Cleanse пък пише, че продуктът “ще премахне токсините и ще подмлади черния ви дроб” по време на двуседмичното пречистване.
 
Крайният резултат: във високи дози изглежда, че силимаринът е добър за черния дроб, казва д-р Leonard B. Seeff, наскоро пенсиониран научен работник от Националния институт по диабет, храносмилателни и бъбречни заболявания. Например, изследванията показват, че венозният прием на големи количества от това съединение може да помогне за забавяне развитието на вируса, който причинява хепатит С.
 
Но той предупреждава, че хранителните добавки в търговската мрежа са нещо съвсем различно от венозните инжекции. ”Не можем да порицаваме добавките без да се замислим. Те изискват внимателно изследване,” казва той. Но засега “няма доказателства, че някой от тези продукти има ефект.”
 
Силимаринът е изключително мощен антиоксидант, обяснява Roy L. Hawke, клиничен асистент по фармация в университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. И тъй като окисляването е важен фактор при много чернодробни проблеми - включително алкохолни заболявания на черния дроб, болести на затлъстелия черен дроб и хепатит С - той казва, че е основателно да се очаква, че съединението може да защити черния дроб от увреждане.
 
Но има един проблем. Когато се приема през устата силимаринът се разгражда изключително бързо. При едно проучване, проведено през 2009 година и публикувано в Journal of Clinical Pharmacology,  Hawke и колегите му са прилагали орално силимарин под формата на хранителни добавки на 32 пациенти с хепатит С. Лицата са получавали до 700 милиграма силимарин на всеки осем часа в продължение на седем дни, което е около 10 пъти повече силимарин отколкото биха приели с препоръчителната доза от Nature Made Milk Thistle Extract. Но даже и при такива “геройски” дози, както ги нарича Hawke, нивата му в кръвта са много далеч от нивата, достигнати при венозните изследвания. Освен това, лечението не изглежда да е имало някакъв ефект върху чернодробната функция, измерена чрез нивата на чернодробните ензими и вирусния генетичен материал в кръвта.
 
На хората, които въпреки всичко искат да ползват хранителна добавка за черния дроб, Hawke препоръчва да изберат продукт, съдържащ само бял трън. Според него няма доказана полза от листото артишок, глухарчето и другите “екстри”, които всъщност могат да блокират евентуалните ползи от силимарина. “Добавянето на допълнителни неща към белия трън може да го промени по непредсказуем начин,” казва той.
 
Докато узнаем повече за безопасността в дългосрочен план, всеки, който ще ползва добавка съдържаща бял трън, трябва все пак да следва указанията на опаковката и да не се опитва да достигне огромните дози, използвани в изследванията, добавя той. За да се намали риска от лекарствени взаимодействия, той съветва своите пациенти преди да започнат да вземат лекарство за чернодробно заболяване, отпускано с рецепта, да спрат приема на всякакви добавки за черния дроб.
 
Според Seeff има и друга причина да се придържаме към продуктите само с бял трън. Всяка допълнителна съставка в дадена хранителна добавка увеличава риска от контаминация (замърсяване). Въпреки че не съществуват явни доказателства, че някоя хранителна добавка наистина може да помогне на черния дроб, казва той, има много документирани случаи на билкови лекарства, причиняващи значително чернодробно увреждане. “Мнението, че тези продукти са безвредни, което много хора поддържат, очевидно не е вярно,” добавя той.
 
 
Може да коментирате новината във Форума на ХепАктив
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C