Как да избегнем повторно инфектиране с хепатит С

Снимка
hepatitis reinfection
Photo by Bradyn Trollip on Unsplash

Хепатит C представлява чернодробна инфекция, която се причинява от вируса на хепатит С. Вирусът се предава от човек на човек при контакт с кръв.

Повторно инфектиране с хепатит С може да се случи, когато сте преминали терапия за хепатит С, която го е излекувала, или когато тялото ви е изчистило вируса спонтанно и след това отново се заразите с вируса.

Може да се изложите на вируса като споделяте игли при инжектиране на наркотици или правите секс без презерватив или друго предпазно средство, което да служи като бариера.

В днешно време повечето хора се заразяват, докато използват едни и същи игли, за да си инжектират наркотици. Вирусът също може да бъде предаден по време на секс без презерватив или друго предпазно средство, особено при ХИВ-позитивни мъже, които правят секс с мъже.

Хроничната инфекция с хепатит С може да увреди черния дроб. Ако не се лекува, тя може да доведе до увреждане на черния дроб - цироза, до чернодробна недостатъчност или до рак на черния дроб. Ранното лечение на хора с начална инфекция и реинфекция може да излекува хепатит С и да предотврати тези усложнения.

Как се случва повторното заразяване?

Лечението на хепатит С включва нова група медикаменти, наречени директнодействащи антивирусни средства (ДДАС). ДДАС действат като блокират един протеин, който кара вируса на хепатит С да расте. Ето някои примери за такива лекарства:

 • elbasvir/grazoprevir (Zepatier)
 • glecaprevir/pibrentasvir (Mavyret)
 • ledipasvir/sofosbuvir (Harvoni)
 • sofosbuvir (Sovaldi)
 • sofosbuvir/velpatasvir (Epclusa)

ДДАС могат да излекуват вируса на хепатит С при повече от 95% от хората, които ги приемат – това се съобщава в изследване от 2019 г. До 40% от хората с остра инфекция на хепатит С изчистват сами вируса без лечение в рамките на 6 месеца, според експертите по обществено здраве.

Излекуване е постигнато, когато при кръвен тест не се открива следа от вируса на хепатит С. Лекарите наричат това устойчив вирусологичен отговор (УВО).

Постигането на УВО означава, че сте излекувани, но не ви имунизира срещу вируса. Отново можете да се заразите, ако сте изложени на вируса в бъдеще.

Нещата, които ви излагат на риск от повторно заразяване с хепатит С, включват:

 • споделяне на игли, спринцовки или други принадлежности, свързани с инжектирането на наркотици
 • секс без презерватив или друго предпазно средство с някой, който е заразен с вируса
 • татуировка или пиърсинг с нестерилни инструменти
 • споделяне на четка за зъби, нокторезачка или други лични вещи, върху които има кръв, с някой, който е заразен с вируса

Колко често се случва?

Процентът от хора, които се заразяват с вируса повторно, е различен при различните изследвания.

При някои изследвания се съобщава за проценти в порядъка на 1 реинфекция на 100 човеко-години (броят на хората, включени в изследването, разделен на продължителността на изследването).

В други изследвания, процентът е по-висок – 6 реинфекции на 100 човеко-години.

Процентите на реинфекция са се увеличили след въвеждането на ДДАС. Тези по-нови медикаменти са по-ефикасни срещу хепатит С от старите като ribavirin и interferon.

ДДАС дават възможност на повече хора да се излекуват от хепатит C. Те също така създават по-голяма група от хора, които могат да се заразят с вируса отново.

За кого рискът от повторно заразяване е най-сериозен?

При хората, които продължават да си инжектират наркотици след като са се излекували от хепатит С, има по-голям риск да се заразят повторно. Честото инжектиране на наркотици и споделянето на принадлежности като игли и спринцовки допълнително увеличава риска.

Според едно изследване от 2019 г., инжектирането на опиоиди като хероин заедно със стимуланти като метамфетамин увеличава както риска от реинфекция с хепатит С, така и риска от свръхдоза.

Мъжете, които правят секс с мъже без презерватив, също са изложени на по-голям риск от повторно заразяване с хепатит С. Използването на наркотици води до сексуални практики, които могат осемкратно да увеличат шансовете от повторно заразяване с хепатит С.

Други фактори, които увеличават шанса за повторно заразяване, включват:

 • възраст под 35 г.
 • биологичен мъжки пол
 • ХИВ-позитивен статус

Инфекцията с хепатит C е най-често срещана при хора с ХИВ, които си инжектират наркотици. При едно изследване от 2017 г. сред 120 мъже с хепатит С се установява, че 7 от 10 души, които са повторно инфектирани с хепатит С, имат ХИВ и повечето си инжектират наркотици.

 

Съвети за избягване на повторното заразяване

Най-добрият начин да се предпазите от повторно заразяване е да избягвате контакт с кръв, която съдържа вируса. Това означава да не споделяте игли и спринцовки, и да не участвате в секс без презерватив или друго предпазно средство, което служи като бариера.

Инжектирането на наркотици е един от главните начини за повторно заразяване с хепатит С. Спиране на употребата на тези наркотици може да намали излагането на вируса.

Терапията с опиоидни агонисти е лечение, което помага на хората да спрат приема на хероин и други опиоидни наркотици като предотвратява симптомите на абстиненция и намалява желанието към наркотика. Това лечение също така може да намали риска от повторно заразяване с хепатит С.

В помощ на хората, които все пак си инжектират наркотици, може да се организира програма за предоставяне на спринцовки или за обмяна на игли, която да набави чисти игли и спринцовки. Такива програми в общностите също могат да предлагат тестване за хепатит С и да изпращат хората към програми за лечение на разстройства, свързани с употребата на вещества.

Нелекувана депресия и други проблеми с психичното здраве понякога довеждат хората до рискови поведения като например секс без презерватив, както и употреба на наркотици. Професионалист по психично здраве може да предложи здравословни начини за справяне със стресовите фактори на живота.

Практикуването на безопасен секс е още един начин за намаляване на риска от инфекция с хепатит С, предавана по полов път. Използвайте бариера като например презерватив всеки път, когато правите секс.

Препоръчително е хората, които са имали хепатит С, както и тези, които си инжектират наркотици, редовно да се тестват за хепатит. Тези, които получат положителен резултат и започнат навременно лечение, могат да намалят шансовете си да развият чернодробно заболяване и рак на черния дроб.

Полезните изводи

Макар че съществуват медикаменти, които могат да излекуват хепатит С, все пак е възможно отново да се заразим с вируса.

Важно е да се избягва контакт с кръв, която съдържа вируса, за да се избегне повторно заразяване. Рискът от излагане на вируса е по-висок при хората, които си инжектират наркотици.

Най-добрият начин да се предотврати излагане на хепатит С включва да се избягва споделянето на игли или спринцовки и да се използват презервативи или друг предпазващ метод при секс.

 

Източник: https://www.healthline.com/health/hepatitis-c/avoiding-hepatitis-c-reinfection

 

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.