Какви аеробни упражнения намаляват мазнините в черния дроб?

Снимка
aerobics
Photo by Bruno Nascimento on Unsplash

Намаляването на чернодробните мазнини при високоинтензивни интервални тренировки е подобно на това при непрекъснатите тренировки с умерена интензивност.

Според резултати, публикувани в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, както високоинтензивните интервални тренировки, при които има паузи за почивка, така и тренировките с умерена интензивност, при които не се прави пауза, водят до подобно подобряване на съдържанието на мазнини в черния дроб при хора с болест на омазнения черен дроб.

Неалкохолната болест на омазнения черен дроб (НАБОЧД) произтича от натрупването на мазнини в черния дроб и, заедно с по-тежката си форма – неалкохолният стеатохепатит (НАСХ), е водеща причина за ръста на напреднали чернодробни заболявания в световен план. Вследствие на възпаление НАБОЧД може да доведе до натрупване на груба тъкан (фиброза), цироза и дори до рак на черния дроб. Болестта на омазнения черен дроб често се свързва със затлъстяване, диабет и анормални нива на кръвните липиди и се счита за проява на метаболитен синдром. Тъй като липсват одобрени медицински терапии, контролът над заболяването се постига с промяна в начина на живот, като например отслабване и спорт, но не е ясно какъв вид физическо натоварване е най-добър за целта.

Д-р Angelo Sabag, PhD, от Университета Western Sydney в Австралия, заедно с колектив, провеждат систематичен преглед на изследвания в областта, направени до декември 2020г, за да сравнят ефекта на два вида аеробни упражнения върху промените в чернодробните мазнини при възрастни с НАБОЧД. Разгледаните два вида упражнения са високоинтензивни интервални тренировки (ВИИТ), при които упражненията се редуват с периоди за почивка и непрекъснати тренировки с умерена интензивност (НТУИ).

Учените са прегледали 28.268 изследвания и са подбрали 19 рандомизирани изпитвания, в които има общо 745 участници. Изключили са изследвания, при които резултатът от аеробните упражнения не се оценява за поне двуседмичен период. Също така екипът включва само изпитвания, при които чернодробните мазнини са измерени посредством методи, базирани на магнитен резонанс.

Както високоинтензивните интервални тренировки, така и непрекъснатите тренировки с умерена интензивност (традиционна аеробна тренировка), значително намаляват съдържанието на мазнини в черния дроб. Хората, участвали в ВИИТ, са намалили чернодробните мазнини с 2,85% , а при тези, които са правили НТУИ, спадът е 3,14%. Разликата между двете тренировъчни интервенции не е статистически значима. Общата продължителност на тренировките в минути и броят на изгорените калории не са свързани с промените в нивата на чернодробни мазнини.

„ВИИТ води до подобно подобрение в нивата на чернодробни мазнини като НТУИ, въпреки че често изисква по-малко енергия и време,“ заключват авторите на изследването.

„Полезно е да знаем, че с по-усилени тренировки за по-кратко време посредством ВИИТ, можем да постигнем същите резултати като от НТУИ, което е идеално за заетите хора, които имат по-малко свободно време,“ казва в съобщение до пресата Sabag. „Друга интересна констатация е, че дори хората, които не тренират достатъчно според насоките за препоръчителна физическа активност, също могат да постигнат клинично значимо подобрение по отношение на чернодробните мазнини. Достатъчно е редовно да спортуват с интензивност над умерената.“

Необходими са още изследвания, за да бъде разбран ефекта на различни променливи, като интензивност на упражненията, върху промените в чернодробните мазнини.

 

Източник: https://www.hepmag.com/article/kinds-aerobic-exercise-reduce-liver-fat
Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.