Хепатит В и С са станали по-чести при бременни жени

Снимка
хепатит и бременност
Photo by Alicia Petresc on Unsplash

Вирусният хепатит е свързан с неблагоприятни резултати при бременни жени, което подчертава необходимостта от скрининг за хепатит B и C.

Между 2012 и 2018 г. разпространението на вирусен хепатит сред бременните жени се е увеличило, а хепатит B и хепатит C са свързани с неблагоприятни резултати от бременността, според резултатите от проучването, представени на срещата на AASLD за черния дроб през 2021 г.

Bing Chen, доктор по медицина от Нюйоркската университетска болница Langone в Бруклин и колегите му анализираха тенденциите в диагностицирането на вируса на хепатит B (HBV) и хепатит C (HCV) сред бременни жени, както и произтичащите от това неблагоприятни резултати, използвайки национална база данни.

Екипът получи достъп до националната база данни за болнични проби, за всички бременни жени между 2012 и 2018 г. Жени с HBV или HCV са включени в анализа; тези с остро чернодробно заболяване са изключени. Изследователите разглеждат няколко различни резултата, включително цезарово сечение или преждевременно раждане, гестационен диабет и прееклампсия или еклампсия, както и смъртност от всички причини в болницата, продължителността на болничния престой и общата цена на хоспитализацията.

Проучването включва 28,68 милиона бременни жени; от тях 52 445 са имали хепатит B и 133 680 са имали хепатит C. Тези с HBV са по-често от Азия или Тихоокеанските острови (51%) в сравнение с тези без вирусен хепатит (6%). За разлика от тях, тези с HCV е по-вероятно да бъдат бели (82%), отколкото тези без вирусен хепатит (52%). Жените с HCV са били около два пъти по-склонни от тези с HBV да имат чернодробна цироза.

От 2012 до 2018 г. разпространението на хепатит В се е увеличило от 0,15% на 0,21%, а това на хепатит С се е увеличило от 0,32% на 0,58%. В сравнение с жените без нито един от двата вируса, жените с HBV са имали много по-висок процент на гестационен диабет (13% срещу 7%). Жените с HCV са по-малко склонни да имат гестационен диабет, но имат повишена вероятност от преждевременно раждане (10% срещу 6%), по-висока смъртност от всички причини (0,05% срещу 0,01%) и по-дълъг болничен престой (3,4 дни срещу 2,7 дни ) отколкото тези без вирусен хепатит.

„Имаше нарастващо разпространение на хроничен хепатит B и хроничен хепатит C с течение на времето сред бременните жени“, заключават изследователите. „Като се имат предвид настоящите препоръки за универсален скрининг както за HBV, така и за HCV по време на бременност, тези констатации трябва да информират консултирането на жени, за които е установено, че имат HBV или HCV по време на бременност, по отношение на риска от неблагоприятни резултати от бременността“.

Източник: https://www.hepmag.com/article/hepatitis-b-c-become-common-pregnant-women

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.