Конкурс за журналистически материал на тема България без хепатит C – реалност или утопия?

Снимка
typing machine

За трети пореден път пациентските сдружения „ХепАктив“ и „Хепасист‘‘ организират конкурс за журналистически материали, като тазгодишната тема е „България без хепатит C – реалност или утопия?“

Oсновната цел на журналистическия конкурс е да спомогне за отразяването на най-належащия проблем с хепатит С в България, а именно – нуждата от създаване на устойчиви държавни политики в посока елиминирането му до 2030 г., съгласно резолюция 67.6 на Световната здравна организация, която тя публикува още през 2014 г. Това включва: предоставяне на безплатни изследвания за хепатит С на приоритетни рискови групи и организиране на последващото насочване и лечение на всички, инфектирани с този изключително опасен вирус.

Инфекцията с хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първа за развитие на рак на черния дроб. В България се предполага, че над 90 000 души са носители на болестта, но много малък процент от тях са диагностицирани и лекувани.

Журналистите могат да участват с публикации от печатни и онлайн медии, радио и телевизионни репортажи, предавания, фотографски материали и кинодокументалистика, посветени на темата за хепатит С. В конкурса могат да участват журналисти от всички медии, в това число и работещите на свободна практика, без ограничение в броя на материалите.

Срокът за представяне на материалите е от 28-и юни до 15-и ноември 2018 г. като изискването е те да бъдат публикувани/излъчени в същия период (28.06.2018 г. - 15.11.2018 г.). Пълните условия и критерии на конкурса ще откриете в прикачените файлове.