Консумацията на бързо хранене се свързва с мастна чернодробна болест

Снимка
бързо хранене и черен дроб
Photo by Karolina Kołodziejczak on Unsplash

Консумацията на храна тип „бързо хранене“ е свързана с по-голям риск от развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD), според резултати от проучване, докладвани в Clinical Gastroenterology & Hepatology. Затлъстяването и диабетът също играят роля в натрупването на мазнини в черния дроб.

„Нашите констатации са особено тревожни, тъй като консумацията на бързо хранене се е увеличила през последните 50 години, независимо от социално-икономическия статус“, каза пред медиите Ani Kardashian, доктор по медицина от Keck School of Medicine в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис. „Също така видяхме значителен скок в посещенията на заведения за бързо хранене по време на пандемията от COVID-19, което вероятно е свързано със спада на посещенията на ресторанти с пълно обслужване и нарастващите нива на хранителна несигурност. Притесняваме се, че броят на хората със затлъстяване на черния дроб се е увеличил още повече от времето на проучването.“

Възникнал от натрупването на мазнини в черния дроб, NAFLD и неговата по-тежка форма, неалкохолен стеатохепатит (NASH), са отговорни за нарастващия дял от напреднало чернодробно заболяване в световен мащаб. Състоянието често се свързва със затлъстяване и диабет. В резултат на възпаление NAFLD може да доведе до натрупване на фиброзна тъкан, цироза и дори рак на черния дроб. При липса на ефективни одобрени медицински терапии управлението на заболяването зависи от промени в начина на живот, като загуба на тегло и упражнения.

Въпреки че консумацията на бързо хранене е свързана с по-висок риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания, нейното въздействие върху развитието на мастно чернодробно заболяване не е толкова добре изследвано.

„Хипотезата е, че диетичният прием е един от най-влиятелните променящи фактори за NAFLD, но има големи пропуски в доказателствата, свързващи диетата със стеатозата, особено сред високорисковите групи. Това ограничава усилията на общественото здраве около диетичната превенция и стратегиите за намаляване на риска от омазнен черен дроб“, пишат авторите на изследването.

Екипът на Kardashian анализира данни от Националното изследване на здравето и храненето (NHANES), национално представително проучване, предназначено да оцени здравословния и хранителния статус на възрастните и децата в Съединените щати. Те са използвали данни за консумация на бързо хранене от близо 4000 възрастни, както и преходна еластография, за да оценят стеатозата или натрупването на мазнини в черния дроб. За проучването „бързо хранене“ включва пица или нещо, закупено в ресторант на самообслужване.

Сред 3954 участници, 2037 (52%) са консумирали бърза храна. Индивидите, които ядат повече бързо хранене, са по-склонни да бъдат по-млади и мъже. Те също така са по-склонни да имат затлъстяване и по-вероятно да консумират сладки напитки.

Близо една трета от участниците (29%) казват, че получават поне 20% от дневния си калориен прием от бързо хранене и тези хора са по-склонни да имат излишни мазнини в черния дроб. По-специално, хората със затлъстяване или диабет, които получават поне 20% от дневните си калории от бързо хранене, имат много по-високи нива на мазнини в черния дроб в сравнение с хората, които ядат малко или никакво бързо хранене.

„Сериозното повишаване на чернодробните мазнини при тези със затлъстяване или диабет е особено поразително и вероятно се дължи на факта, че тези състояния причиняват по-голяма чувствителност към натрупване на мазнини в черния дроб“, казва Kardashian.

Въпреки това дори хора без затлъстяване или диабет са имали увеличение на мазнините в черния дроб, когато бързата храна съставлява една пета от дневните им калории. Тези, които получават по-малко от 20% от дневните си калории от бързо хранене, не са имали повишаване на нивата на мазнини в черния дроб.

„Ако хората ядат едно хранене на ден в ресторант за бързо хранене, може да си помислят, че не вредят“, казва Kardashian. „Въпреки това, ако това едно хранене се равнява на поне една пета от дневните им калории, те излагат черния си дроб на риск.“

Изследователите се надяват, че тези констатации могат да помогнат при консултирането и политиката, особено когато се обръщат към нуждите на хората с диабет и затлъстяване. В Съединените щати е необходима политика за обществено здраве, която насърчава консумацията на питателна храна, съветват те.

 

Източник: https://www.hepmag.com/article/fast-food-consumption-linked-fatty-liver-disease 

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.