Лекарства, използвани за лечение на диабет и затлъстяване могат да помогнат в лечението на хепатит C

Дата: 8 юни 2010
Разпространил: www.sify.com/news
 
Ново проучване, проведено от Университета в Лийдс (University of Leeds) е открило, че най-разпространените лекарства, използвани за лечение на състояния като диабет и затлъстяване, могат да бъдат използвани за успешното лечение на хепатит C.
 
Лекарства, като анти-диабетното лекарство Metformin и AICAR (използван срещу затлъстяване), могат да предотвратят репликацията на вируса на хепатит C, предполага изследването.
 
"Ние бяхме много ентусиазирани от тези открития. Тези лекарства вече са на пазара, и въпреки, че трябва да се проведат по-сериозни клинични изпитвания, преди те да могат да бъдат използвани за лечение на инфекцията с хепатит C, ние мислим, че това е една много сериозна стъпка напред в битката срещу вируса," казва проф. Mark Harris от Факултета по биологични науки към същия университет.
 
Лекарства като Metformin и AICAR работят чрез стимулирането на ензим, наречен AMP киназа (AMP kinase, съкратено AMPK), който регулира енергията вътре в клетките – ензимът, който вируса на хепатит C най-много потиска, за да може да се репликира.
 
Обичайната функция на AMPK е да запазва енергийния баланс в клетките, като той го постига с временното спиране на производството на липиди (мазнина, масти) и мембрани, когато усети, че има увеличаване на нуждата от енергия.
 
Проф. Харис и неговия екип с изследването си показват, че вируса на хепатит C изключва AMPK, така че клетката продължава производството на липиди и мембрани, които от своя страна са жизненоважни за неговото оцеляване.
 
"Нормално, ние очакваме AMPK да се активира, когато клетката се инфектира от вирус, тъй като AMPK би усетил увеличаването на нужната енергия (която пък ще позволи на вируса да се репликира). В такива случаи AMPK би трябвало да спре временно определени функции на клетката, докато енергията на клетката се ребалансира. Ние открихме, че вирусът на хепатит C прави така, че да се случи точно обратното, тъй като той се нуждае от липиди и мембрани," казва Харис.
 
Въз основа на това откритие, екипът от изследователи е успял да установи как клетките биха реагирали, когато са третирани с широко използвани лекарства, които стимулират AMPK. Те открили, че в инфектираните клетки, лекарствата са били способни да спрат вирусната репликация, което е позволило на клетките да изчистят инфекцията.
 
Екипът изследователи съвсем скоро ще започне едно малко клинично изпитване с Университета в Нотингам. Това ще осигури по-сериозно доказателство, въз основа на което могат да се базират бъдещи клинични изпитвания. (ANI)  

Източник: Diabetes, Obesity Drugs May Help Treat Hepatitis C

 Може да коментирате новината във Форума на ХепАктив. 

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C