Мъжете страдат от сексуална дисфункция по време на лечението на хепатит С

Сексуална дисфункцияBethesda, MD (Sept. 1, 2009) - Сексуалното увреждане е често срещано при мъже с хроничен хепатит С, подложени на антивирусно лечение, според ново изследване, публикувано в списание Gastroenterology, официалното списание на Американската гастроентерологична асоциация (American Gastroenterological Association - AGA).   

Това е първият случай, когато проучване за оценка на комбинираната терапия с пегилиран интерферон и рибавирин, определя сексуалната дисфункция като страничен ефект. Сексуалната дисфункция и потискането на желанието трябва да се приеме като една от честите нежелани реакции на комбинираната антивирусна терапия при мъже с хепатит С. Това лечение има потенциал да се отрази на всички три компонента на сексуалното здраве: желание, функция и удовлетворение.
 
Преди лечение, 37% от проучените мъже съобщават за някаква степен на увреждане на сексуалното желание, докато 44% съобщават за неудовлетворение от сексуалния им живот. В допълнение, 22% докладват за влошаване на еректилната и 26% за влошаване на еякулаторната функция. Проявата на сексуалната дисфункция в повечето случаи се появява в рамките на първите четири седмици след започване на антивирусната терапия, като много пациенти са съобщили за постепенно влошаване на сексуалната функция с течение на времето по време на лечението. В края на лечението (с продължителност 24 или 48 седмици), около 38% до 48% от мъжете съобщават, че като цяло сексуалната им функция е по-лоша, отколкото преди лечението. Афро-американците съобщават за по-малко влошаване на сексуалното влечение и удовлетворение, за разлика от белите американци по време на лечението. Докато повечето компоненти на сексуалното здраве оценени в това проучване, са изчезнали в рамките на шест месеца след спиране на лечението, еректилната функция и еякулаторната функция остават малко по-лоши, отколкото преди лечението при мъжете, които са били подложени на пълно 48-седмично лечение.
 
Като част от изследването на вирусната устойчивост на антивирусната терапия при хроничен хепатит С (Study of Viral Resistance to Antiviral Therapy of Chronic Hepatitis C - VIRAHEP-C), 260 мъже, лекувани с интерферон алфа-2а и рибавирин, са попълнили приложени въпросници за сексуалното желание, сексуалната функция - в това число и еякулаторната и еректилната функция - и относно сексуалното им удовлетворение преди, по време, и след лечението.
 
Хроничният хепатит С засяга от 1% до 2% от американското население и е разпространен по-често сред афро-американците, отколкото сред белите американци и други етнически групи в САЩ. Макар че сегашните терапии за хепатит С се развиват, в момента те остават само частично ефективни.
 
Въпреки, че сексуалната функция и здравето са важни елементи на качеството на живот и цялостното благосъстояние, те са рядко споменавани при обсъждането на усложненията от лечението с интерферон и рибавирин. Всъщност, повечето обзорни статии за лечението на хепатит C, публикациите за страничните ефекти от лечението, и листовките за пегилирания интерферон, не посочват сексуалната дисфункция като потенциално усложнение при терапията.
 

Източник: Men Experience Sexual Dysfunction During Hepatitis C Therapy:

Статии и новини, свързани с   хепатит   хепатит А   хепатит B   хепатит C