Националната здравна служба на Англия ще елиминира хепатит С преди останалия свят

Снимка
хепатит С Англия
Photo by Vicky Yu on Unsplash

Националната здравна служба на Англия (NHS) е на път да елиминира хепатит С до 2025 г. благодарение на пионерска сделка с лекарства, която помага драстично да намали смъртните случаи – пет години преди глобалните цели.

След петгодишен договор на стойност почти £1 милиард за закупуване на антивирусни лекарства за хиляди пациенти, смъртните случаи от хепатит С – включително чернодробни заболявания и рак – са намалели с 35%.

Това подобрение в резултатите означава, че NHS е надхвърлила целта на Световната здравна организация от 10% с повече от три пъти, поставяйки Англия сред първите страни в света, които премахват вируса като проблем за общественото здраве.

Революционната схема на NHS помогна да се открият и излекуват 70 000 души от потенциално фаталната болест и драстично намали броя на хората, търсещи чернодробни трансплантации поради хепатит С.

В рамките на шест години броят на хората, търсещи чернодробни трансплантации поради вируса, е намалял с две трети, а броят на годишните регистрации за чернодробна трансплантация при пациенти със заболявания, свързани с хепатит С, намалява от над 140 на година до по-малко от 50 на година през 2020 г.

Тази цифра се очаква да бъде още по-ниска през 2022 г. и NHS вече е на път да елиминира хепатит С пет години преди общата цел на СЗО за 2030 г.

Хората в най-нуждаещите се общности са видели най-голямата полза, като 80% от лечението се предоставя на най-нуждаещата се половина от населението.

Децата в бедни общности също са се възползвали значително. От въвеждането на пионерския план на NHS за лечение на деца от хепатит С миналата година, повече от 100 деца получиха антивирусни лекарства, лекуващи инфекции, като 90% от леченията бяха дадени на 40% от най-нуждаещите се деца. Това поставя програмата за елиминиране на хепатит С в челните редици на стремежа на NHS за намаляване на неравенствата в здравеопазването, което изисква специфични действия за справяне с по-лошите здравни резултати на децата в 20% от най-нуждаещите се райони. Още стотици деца ще се възползват през следващите месеци и години.

Националният медицински директор на NHS на Англия, професор сър Stephen Powis, каза: „Националната здравна служба е водеща в света в стремежа за елиминиране на хепатит С и спасяване на хиляди животи, като същевременно се справя със значително неравенство в здравето в процеса. Благодарение на целевия скрининг и тъй като NHS има доказан опит в постигането на медицински споразумения, които дават на пациентите достъп до най-новите лекарства, ние сме на път да победим глобалните цели и да станем първата страна, която ще елиминира хепатит С до 2030 г. – което ще бъде забележително постижение”.

Програмата за скрининг на NHS, стартирана през септември тази година, дава възможност на до 80 000 души, които без да знаят, живеят с хепатит С, да получат животоспасяваща диагноза и лечение по-рано чрез търсене в здравните досиета на ключови рискови фактори за хепатит С, като кръвопреливания в миналото или хора с ХИВ.

NHS Англия работи с фармацевтични компании за идентифициране и лечение на хора, които може да не знаят, че живеят с вируса, включително бездомни хора и хора с психични проблеми. Инициативите – работа с местни здравни служби, съвети и доброволчески групи – намират потенциални пациенти, тестват за инфекция и осигуряват лечение на нуждаещите се.

Националният директор за специализирано въвеждане в експлоатация в NHS Англия, John Stewart каза: „Тези цифри демонстрират способността на NHS да използва своите търговски възможности и покупателна способност, за да се справи с предизвикателствата, свързани със здравето на населението, в полза на десетки хиляди хора.

„На много фронтове NHS демонстрира международно лидерство, не само водеща в лечението на хепатит С, но и в справянето с ХИВ, работейки за елиминиране на рака на шийката на матката и стимулирайки разработването на нови антибиотици за предотвратяване на риска от антимикробна резистентност“.

Всеки, който е идентифициран като изложен на риск, ще бъде поканен за преглед от своя общопрактикуващ лекар и, ако е необходимо, на допълнителен скрининг за хепатит С, с най-новите налични лечения, след като NHS England сключи водеща в света сделка с три големи фармацевтични компании.

Rachel Halford, главен изпълнителен директор на Hepatitis C Trust, каза: „Радваме се, че сме част от тази уникална сделка за елиминиране и работим заедно с NHS Англия, за да открием, тестваме и лекуваме хора, изложени на най-голям риск от заразяване с хепатит C. Чрез нашия метод на работа през взаимопомощ, хората, които са се възстановили от хепатит С, са овластени да водят пътя и да помогнат за спасяването на живота на хиляди други, като ги подкрепят в лечението. Днес никой не трябва да умира от хепатит С; сега е толкова лесно да се изследвате, да се лекувате и да се излекувате.

„Напредъкът, който беше постигнат към елиминирането, е наистина изумителен. Сега се нуждаем от последно съгласувано усилие, за да сме сигурни, че ще достигнем до всички, които може да бъдат засегнати, и ще достигнем до елиминиране. Инвестицията в национална кампания за подобряване на обществената осведоменост за хепатит С, за да се намали стигмата и да се насърчат хората, които може да са били изложени на риск, да се изследват, е от първостепенно значение“.

Хепатит С е кръвен вирус, който, ако не се лекува, може да причини рак на черния дроб и чернодробна недостатъчност. Обикновено не показва симптоми, докато вирусът не увреди черния дроб достатъчно, за да причини чернодробно заболяване. Други свързани симптоми включват умора и затруднено концентриране, а хепатит С също е свързан със сърдечно-съдови заболявания, проблеми с психичното здраве, бъбречни заболявания и мускулно-скелетни болки.

Хепатит С е предотвратим и за повечето хора лечим. Ефективните антивирусни лекарства могат да излекуват повече от 95% от хората, с минимални странични ефекти, което означава, че може да бъде елиминиран. Бързи и безплатни изследвания и лечение са достъпни за всички пациенти на NHS.

 

Източник: https://www.england.nhs.uk/2022/12/nhs-set-to-eliminate-hepatitis-c/

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.