Нова услуга за безплатно изследване за хепатит С в София

Снимка
office
18.10.2016 г. От днес София разполага с постоянна услуга за безплатно и анонимно изследване за хепатит С, по инициатива на пациентско сдружение „ХепАктив“ и сдружение „Здраве бе граници“.
 
 
Изследването за хепатит С не е включено в годишния профилактичен пакет и не се заплаща от Касата. Имайки предвид, че това заболяване протича безсимптомно, не е изненада, че едва 3% от болните са диагностицирани. Нашата инициатива има за цел да повиши броя открити, консултирани и насочени за лечение пациенти, както и да им окаже нужната психологическа подкрепа.“ сподели Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив“.
Г-жа Елена Биринджиева, председател на Сдружение „Здраве без граници“ допълва, че „Изследванията и консултациите за ХИВ, които предлагаме 15 г. в Център за сексуално здраве, са безплатни, при гарантирана конфиденциалност и предоставени в приятелска атмосфера. Добавяйки новата услуга за хепатит С, даваме възможност за по-широк достъп до качествени интегрирани грижи на едно място.“
Хепатит С е вирусно заболяване, което:
-       протича безсимптомно и уврежда черния дроб
-       се предава основно по кръвен път (кръвопреливане, медицински манипулации, татуировки и др.)
-       се лекува успешно, ако се установи навреме
В България приблизително 110 000 души са болни от него, но само 3% знаят за това.
Всеки желаещ да се изследва за хепатит С и ХИВ, може да посети „Център за сексуално здраве“ на ул. „Цар Самуил” 111, както следва: понеделник и четвъртък: 8:30 – 13:30 ч.; вторник и сряда: 13:00 – 17:00 ч. Използват се бързи тестове, като е необходима само капка кръв от пръста, а резултатите са готови в рамките на 15 мин.  
 
 
Изследванията за хепатит С, които се предлагат в „Център за сексуално здраве“ се осъществяват с финансовата подкрепа на фирма AbbVie.