Новата формула на тенофовир предлага по-безопасно лечение на хепатит B

Снимка
aids treatment viread
30.09. 2016 г. НЮ ЙОРК (Ройтерс Здраве) – Нова пролекарствена формула, тенофовир алафенамид, ефективно лекува вируса на хроничния хепатит B (HBV) с по-малко костни и бъбречни странични ефекти от тенофовир дизопроксил фумарат, това сочат две изследвания.
 
Тенофовир дизопроксил фумарат има потенциално антивирусно действие у пациенти с хронична инфекция хепатит В, но дългосрочната му употреба се свързва с бъбречна токсичност и намалена костна минерална плътност у някои пациенти.
 
В първото изследване д-р Хенри Л. Й. Чан от Китайския университет на Хонг Конг и колеги от 161 центъра в 19 страни, сравняват двете формули при 873 пациенти с хронична инфекция хепатит В, които са HBeAg-позитивни.
 
Във второто изследване д-р Мария Бути от Университетска болница Вал д'Хеброн в Барселона, Испания и колеги от 105 центъра в 17 страни правят подобно сравнение у 426 пациенти с хронична инфекция, които са HBeAg-отрицателни. Изследванията са публикувани онлайн на 22.09. в „Ланцет – Гастроентерология и хепатология”.
 
И двете показват, че лечението с тенофовир алафенамид отговаря на първичните критерии за подобрено действие спрямо тенофовир дизопроксил фумарат по отношение на пациенти с HBV DNA под 29 IU/mL в седмица 48 от лечението. Сред HBeAg-позитивните пациенти намаляването на костната минерална плътност в таза и гръбначния стълб е значително по-малко при лечението с тенофовир алафенамид и пациентите, лекувани с тенофовир алафенамид показват значително по-малко увеличение на серумния креатинин (макар увеличенията да са малки и в двете групи). Резултатите са подобни сред HBeAg-отрицателните пациенти. И двете формули на тенофовир са понесени добре, като повечето странични ефекти са слаби до умерени. Авторите и на двете изследвания смятат, че има нужда от дългосрочни последващи изследвания, които да потвърдят дали тези резултати са трайни и означават намаляване на случаите на костни и бъбречни проблеми.
 
„Необходими са по-нататъшни изследвания и клинични данни от реалната практика, за да можем категорично да направим заключение дали тенофовир алафенамид е по-безопасен от тенофовир дизопроксил фумарат”, пише д-р Вилем П. Броуер от Медицинския център към университета Еразъм в Ротердам, Нидерландия, в коментар по темата. „Засега тези резултати за тенофовир алафенамид са много вълнуващи, но може да представляват по-скоро еволюция, отколкото революция.”
 
Д-р Яо-Чун Хсу от Китайския медицински унивверситет в гр. Тайчунг в Тайван, който наскоро е извършил сравнение на ефективността на нуклеозидните аналози при пациенти с хроничен HBV, подложени на химиотерапия, заяви в електронно съобщение пред Ройтерс Здраве, че „От този опит вероятно можем да твърдим, че тенофовир алафенамид (TAF) е толкова ефикасен, колкото тенофовир дизопроксил фумарат (TDF), поне при употреба в продължение на 48 седмици. Възможно е TAF да замени TDF като основно лекарствено средство при повечето пациенти с хроничен хепатит B.”
 
„Съдейки от по-добрите резултати на TAF по отношение на костната минерална плътност и бъбречната функция, смятам, че новият агент е определено за предпочитане при възрастните жени в менопауза, при пациенти с хронични бъбречни заболявания, както и при пациенти, склонни към увреждане на бъбреците,” добави д-р Хсу, който не е участвал в новите проекти. Но според него съществуват някои слабости на изследванията, като относително краткото времетраене на изследването и участието на пациенти предимно от Азия. „Освен това,” добавя д-р Хсу, „…пациентите с напреднало чернодробно заболяване (декомпенсирано състояние или хепатоцелуларен карцином) не са били включени в изследването. Всички тези условности трябва да се вземат под внимание, когато се тълкуват резултатите.”

ИЗТОЧНИК: Lancet Gastroenterol Hepatol 2016.
Забележка: Търговското наименование на тенофовир дизопроксил фумарат в България е Viread.