Нови доказателства за белия трън (магарешки бодил)

Бял трън (Milu Thistle)Автор: Nicole Cutler, L.Ac.
Дата: 15 март 2010
Разпространил: www.zikkir.com
 
Едно ново изследване на белия трън, проведено от Медицинския център при Колумбийския университет, дава основание на тези, които не са сигурни относно използването на билкови добавки за хепатит С,  да преосмислят позицията си.
 
Около четири до пет милиона американци са хронично заразени с вируса на хепатит С (НСV). Макар че около половината от хората с НСV могат да го премахнат от черния си дроб чрез съвременния стандарт на лечение, то останалите петдесет процента трябва да защитават черния си дроб от този вирус. Един от най-препоръчваните и прилагани начини за постигане на тази цел е използването на билката бял трън. Независимо от провежданите с десетилетия проучвания, които показват възможностите на белия трън да защитава и укрепва черния дроб, скептиците винаги са се съмнявали в потенциала на билковите лекарства. Едно ново проучване, оповестено от Медицинския център на Колумбийския университет, дава на хората с хепатит С още едно основание да прибавят като допълнение и тази невероятна билка.
 
За тези, които не са кандидати за, или не реагират (отговарят) на лечение на хепатит С, съществуват малко неща, които лекарят може да им предпише, за да се предотврати прогресирането на НСV към напреднало чернодробно заболяване. За да се спре по-нататъшното увреждане на този жизненоважен орган, практикуващите алтернативна медицина лекари често прибягват до билкови добавки, които укрепват черния дроб чрез:
 
*      подпомагане на детоксикацията;
*      неутрализиране на заплахите за черния дроб (като свободни радикали);
*      помагане на чернодробните клетки да отклоняват потенциалните опасности.
 
Смята се, че белият трън постига и трите цели. Така че не е изненадващо, че хората с хепатит С избират по-често белия трън отколкото някой витамин или билкова добавка.
Белият трън - растение, разпространено в Европа - има дълга история на употреба като народен лек при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Въпреки, че белият трън не притежава антивирусни свойства, стотици изследвания стигат до извода, че той помага за поддържане на черния дроб в добро здраве - даже и при наличието на вирус, увреждащ черния дроб.
 
Въпреки всичките документирани ползи от белия трън, много хора продължават да са недоверчиви към билковата медицина. Тази гледна точка може би произтича от следното:Бял трън (Milu Thistle)
 
Липса на достатъчно информация - още от момента на раждането ни, нашата култура е пропита изцяло от западните медицински практики. Запознаването с билковите лекарства (т.н. билкова медицина) изисква разширяване на познанията ни за човешкото здраве.
 
Влиянието, което има довереният лекар върху пациентите си - лекарите, които не са преминали обучение по билкова медицина, често обезкуражават своите пациенти да вземат билки, защото не знаят ще си взаимодействат с лекарствени препарати.
 
Желание за постигане на бързи резултати - вместо бавно и търпеливо укрепване на отслабена система на организма (което обикновено правят билките), много хора желаят бързо решение (което обикновено правят фармацевтичните продукти).
 
Страх от качеството на билките - тъй като не са подложени на строго държавно регулиране, много билки, за разлика от лекарствата, не са предмет на едни и същи стандарт и спецификации за пречистване. Затова има вероятност неизследваните билки да съдържат замърсители или да не са достатъчно ефикасни, както биват рекламирани.
 
Съществуват допустими граници както за западната медицина, така и за билковата медицина. Най-голяма полза за здравето си имат хората, които съчетават силните страни и на двете дисциплини. За да оценят потенциала на билковата медицина в западните условия, Elena Ladas, MS, RD в Медицинския център на Колумбийския университет и колегите й си поставили за задача да проверят дали белият трън може да подпомогне лечението на хора с чернодробни проблеми, свързани с химиотерапия. Както се съобщава в декемврийския брой от 2009 г. на списание Cancer, била е изследвана способността на белия трън да лекува свързаната с химиотерапия хепатотоксичност.
 
След като са прилагали бял трън при деца, които са имали остра лимфобластна левкемия с чернодробна токсичност, свързана с химиотерапия, изследователският екип констатирал следното:
 
Онези от тях, които са приемали бял трън, са имали подобрение в чернодробните си ензими (значително по-ниски нива на AST и ALT) в сравнение с децата от групата на плацебо. Освен това изглежда, че белият трън помага на по-малко пациенти да се налага да намалят дозите на химиотерапевтичните си лекарства (61 процента спрямо 72 процента). Белият трън не пречи и на свойствата на химиотерапията за борба с рака. Изследването на Ladas няма почти нищо общо с хепатит С. Въпреки това, то дава на хората с хронично чернодробно заболяване още един довод да се доверят на възможностите на белия трън да предпазва безопасно черния дроб от токсини.  
 
Тъй като все повече професионалисти и в областта на западната медицина, и на алтернативните здравни грижи признават, че тези две дисциплини могат взаимно да си помагат, то едновременното използване на билки с фармацевтични продукти ще продължи да нараства. Западната медицина има голям напредък в разработването на лекарствен режим, който ще се погрижи все повече хора да победят хепатит С. Докато се гарантира лек за всички с НСV, хората ще продължават да търсят начини да поддържат здрав черния си дроб. Благодарение отчасти на изследвания като това на Медицинския център на Колумбийския университет, добавянето на бял трън се превръща в стандартна практика за хората с хепатит С както в средите на алтернативното здравеопазване, така и в кабинетите на повечето лекари-специалисти по западна медицина.

 Референции:

http://altmedicine.about.com/cs/herbsvitaminsad/a/Milk_Thistle.htm, Milk Thistle, Cathy Wong, Retrieved December 24, 2009, About.com, 2009.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2009/08/four_more_benef.html, Four More Key Benefits of Milk Thistle, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved December 25, 2009, Natural Wellness, 2009.

http://www.ktradionetwork.com/2009/12/15/herb-may-treat-chemotherapy-liver-damage/, Herb May Treat Chemotherapy Liver Damage, Steven Reinberg, Retrieved December 24, 2009, The Kevin Trudeau Show, 2009.

http://www.webmd.com/cancer/news/20091214/herb-may-treat-chemotherapy-liver-damage, Herb May Treat Chemotherapy Liver Damage, Bill Hendrick, Retrieved December 23, 2009, WebMD, LLC, December 2009.

http://www3.interscience.wiley.com/journal/123211007/abstract, A randomized, controlled, double-blind, pilot study of milk thistle for the treatment of hepatotoxicity in childhood acute lymphoblastic leukemia (ALL), Elena J. Ladas, MS, RD, Retrieved December 23, 2009, Cancer, December 2009.
 
Източник за превода: New Evidence for Milk Thistle:
 
Може да коментирате новината във форума на ХепАктив.
 
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C