Ново проучване изследва връзката между вирусните хепатити и болестта на Паркинсон

Снимка
Паркинсон
Ново проучване съобщава, че има вероятност вирусните инфекции на хепатит В и С да са свързани с повишен риск от развитие на болестта на Паркинсон.
 
Проучването е публикувано в списание Неврология, медицинското списание на американската Академия по неврология, под заглавието „Вирусен хепатит и болест на Паркинсон; национално проучване на свързани случаи.”
Това ретроспективно проучване е проведено чрез анализ на данните от английската национална болнична епизодна статистика и смъртността, във връзка с кохорти от лица, инфектирани за първи път с хепатит B, хепатит C, автоимунен хепатит, хроничен активен хепатит или ХИВ между 1999 и 2011 г.
Данните бяха съпоставени с данните на развитието на болестта на Паркинсон и сравнени с референтна контролна кохорта от лица, които са хоспитализирани със сравнително незначителни проблеми като операция за катаракта, подуване на ставата на палеца или смяна на стави.
Изследователите са установили, че при хората, инфектирани с вируса на хепатит В, има 76% по-голяма вероятност да развият болест на Паркинсон, отколкото тези от контролната група. Общо 44 пациенти с хепатит B са развили Паркинсон в сравнение на 25 случая от контролната популация.
При хората, инфектирани с вируса на хепатит C вероятността да развият Паркинсон също е по-голяма – с 51%. Общо 73 пациенти с хепатит C са развили болест на Паркинсон в сравнение с 49 случая от контролната популация.
В същото време, не е установена връзка между повишения риск от Паркинсон и хората, които имат автоимунен хепатит, хроничен активен хепатит или ХИВ.
Изследователите правят заключението, че тези данни предоставят сериозно доказателство, което сочи по-висок риск от развитие на болест на Паркинсон у пациенти с хепатит B и хепатит C, но предупреждават, че са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди такава връзка, и за да се изследват патофизиологичните пътеки.
 
В съобщение до пресата, Джулия Пакпур, BM, BCh, първият автор на изследването, казва „Развитието на болестта на Паркинсон е сложно и факторите са както генетични, така и на околната среда. Възможно е самият хепатитен вирус, или може би лечението на инфекцията да играят роля в отключването на болестта на Паркинсон, или пък е възможно хората, които са податливи на хепатитни инфекции, също така да са по-податливи наболест на Паркинсон. Надяваме се идентифицирането на връзката между тях да ни помогне по-добре да разберем как се развива болестта на Паркинсон.”.
 
Изследователите подчертават, че проучването има някои ограничения, в т.ч. невземането под внимание на факторите от начина на живот, които могат да допринесат към риска от болест на Паркинсон (като пушене и употреба на алкохол), както и фактът, че резултатите се основават единствено на данни от изследвани лица, чиито истории са снети в болниците.
 
Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ хепатит B се причинява от вируса на HBV и се предава посредством контакт с кръв, семенна течност или други телесни течности от инфектирано лице, като сексуален контакт, споделяне на игли и спринцовки или от майка на бебе при раждане. Хроничният хепатит B може да доведе до животозастрашаващи здравословни проблеми като цироза или рак на черния дроб. Има ваксина.
Хепатит C се причинява от вируса на HCV и се разпространява обичайно чрез споделяне на игли или други аксесоари за инжектиране на наркотици. За малцина инфектирани болестта е краткотрайна, а в 70% до 85% от случаите тя причинява опасна хронична инфекция, която може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми и усложнения, дори до смърт. Няма ваксина за хепатит C.
Фондацията Паркинсон определя болестта на Паркинсон като невродегенеративно мозъчно разстройство, което в повечето случаи напредва бавно, при което мозъкът на засегнатия бавно спира да произвежда невротрансмитера допамин. Когато намалеят нивата на допамин, човек има все по-малка способност да контролират движенията на тялото и емоциите си.
 

Източник: https://hepatitisnewstoday.com/2017/04/04/link-between-viral-hepatitis-and-parkinsons-investigated-new-study/