Отбелязваме международния NASH ден

Снимка
NASH

 

На 9 юни отбелязваме международния ден на болестите, свързани с омазняване на черния дроб

 

Приблизително 25-30% от хората по света понастоящем имат неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) и 2-6% имат неалкохолен стеатохепатит (NASH), най-тежката форма на NAFLD. Изследователите изчисляват, че разпространението на NASH може да се увеличи с над 50% до 2030 г.

NAFLD (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) е общият термин за редица състояния, характеризиращи се с натрупване на допълнителна мазнина в чернодробните клетки, което не е причинено от алкохол. Нормално е черният дроб да складира мазнини, но когато те надвишат 5 процента от общото тегло на дроба, това се счита за мастен черен дроб (стеатоза). Повече от половината възрастни и една трета от децата в Европа са класифицирани с наднормено тегло или затлъстяване, като NAFLD преобладава в по-бедните социални групи. Подсладените напитки са един от най-големите източници на добавена захар и тяхната консумация е една от водещите причини за затлъстяване в детска или по-късна възраст.  Липсата на физическа активност и излишъкът от прием на калории води до наддаване на тегло и отлагане на мазнини, което играе основна роля в развитието и прогресирането на NAFLD.

 

  • 7 от 10 души, живеещи с диабет тип 2, имат и NAFLD
  • Децата със затлъстяване са изложени на най-голям риск от развитие на NAFLD и NASH
  • Рискови фактори:
  1. Диабет
  2. Инсулинова резистентност
  3. Метаболитен синдром
  4. Висок холестерол
  • Затлъстяването е причина №1 за появата на NASH и загубата на 7-10% телесно тегло може да намали степента на увреждане.

 

Повече информация може да откриете тук: Неалкохолни мастни заболявания на черния дроб - NAFLD и NASH