Покачването на тегло след успешно лечение на хепатит С е обичайно

Снимка
наднормено тегло

Photo by i yunmai on Unsplash

 

Значителното покачване на тегло след успешно лечение на хепатит С е обичайно, се съобщава в Журнал по обща вътрешна медицина от изследователи към Службата по въпроси на ветераните в САЩ. Това става видно от анализ на голяма кохорта - около един на всеки пет души с нормално телесно тегло за две години придобива наднормено тегло.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с повишен риск от високо кръвно налягане (хипертония), сърдечно-съдови заболявания, диабет от тип 2 и някои видове рак. Затлъстяването (с индекс на телесната маса над 30) се свързва с по-висок риск от всички тези състояния, отколкото наднорменото тегло (с индекс на телесната маса между 25 и 29,9), но все пак умереното наднормено тегло крие повишен риск от сериозни здравословни проблеми.

Затлъстяването също така е рисков фактор за неалкохолната чернодробна стеатоза, която може да причини увреждания на черния дроб и частично да обърне хода на подобрението на чернодробното здраве, постигнато чрез излекуването на хепатит С.

Изследователите от кохортното изследване на Службата по въпроси на ветераните в САЩ, което включва всички американски ветерани, родени между 1945 г. и 1965 г., са открили 11 469 души с хепатит С, които са започнали терапия с директнодействащо антивирусно средство в периода между януари 2014 г. и юни 2015 г., и които са проследени две години след постигането на траен вирусологичен отговор.

Изчислена е промяната в телесното тегло между времето на постигане на траен вирусологичен отговор и контролния преглед 2 години по-късно и е проследена промяната в категорията на телесно тегло между поднормено, нормално, наднормено или затлъстяване.

В кохортата има 96% мъже, 65% са на възраст над 60 год, 59% са бели, 35% са чернокожи, като 42% имат заболяване, свързано с употребата на алкохол, а 38% имат цироза.

Към началото на лечението 78% са класифицирани като хора с наднормено тегло или затлъстяване, а 36% от кохортата имат клинично затлъстяване.

Въпреки че средното наддаване на тегло в период от две години е пренебрежимо малко (+199 г), това скрива факта, че 52% от кохортата са наддали тегло, като 19% са наддали поне 4,5 кг, а 10% са наддали поне 7,5 кг.

От пациентите със стартово нормално телесно тегло 22% са преминали в категорията наднормено тегло при контролния преглед, а 16% от пациентите, които са били с наднормено тегло, са преминали в категорията затлъстяване.

Наддаването на тегло се свързва с по-висока степен фиброза по критерия FIB-4 (>3,25), което говори за напреднала фиброза (коефициент 1,24, 95% CI 1,06-1,44) и цироза (коефициент 1,2, 95% CI 1,08-1,31). По-напредналото затлъстяване е свързано с по-висок шанс за наддаване на тегло в последващия период; хората с индекс на телесната маса над 35 имат 1,5 пъти по-голям шанс да наддадат тегло от хората с нормално телесно тегло.

По-високата възраст (>65 год) и въздържанието от прием на алкохол са предпазили от наддаване на тегло.

Анализът показва, че по-младите пациенти, които имат цироза и затлъстяване и приемат алкохол в умерени количества, имат най-голяма вероятност да наддадат тегло.

Вероятността да се наддадат поне 4,5 кг в периода от две години след излекуването на хепатит С е между 12,7% при хората с нормално тегло, без цироза и без консумация на алкохол, които са на възраст на 65 г. и повече, до 34% при хората на по-ниска възраст, които имат затлъстяване, цироза и употребяват алкохол умерено.

Причините за наддаването на тегло не са ясни. Въпреки че излекуването на хепатит С може да подобри чернодробната функция и да доведе до натрупване на мускулна маса, мускулите се заменят с мазнини при по-възрастните хора. По-вероятно е факторите хранителен режим и начин на живот да са повлияли върху наддаването на тегло.

Авторите подчертават, че по-нататъшно наддаване на тегло в кохорта, където 78% са с наднормено тегло при старта на изследването, повишава риска от заболявания, свързани със затлъстяването. Само 1% от затлъстелите пациенти са свалили тегло и са се върнали към групата с нормално телесно тегло в периода до контролния преглед. Учените считат, че начинът на живот и хранителните навици, които са довели до затлъстяването преди терапията, може да засилят тенденцията към наддаване на тегло след лечението на хепатит С.

Авторите на проучването препоръчват да се обсъжда управлението на теглото и значението на това да се избягва наддаването на тегло, когато се започва лечение на хепатит С, както и нуждата да се ограничи консумацията на алкохол.

 

Източник: http://www.infohep.org/Weight-gain-after-hepatitis-C-cure-is-common/page/3548760/

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.