Популярни, но опасни: 3 витамина, които могат да ви навредят

Автор: Anna Miller
Дата: 24 февруари 2012
 
Ако вземате витамини на хапчета, то тези предупреждения вероятно се отнасят за Вас
 
Ако по-рано този месец сте гледали The Daily Show, то сигурно сте чули госта на Джон Стюарт - David Agus, лекар и автор на бестселъра “Краят на болестта” (The End of Illness), да се притеснява от това, което може да се нарече “проблема на Америка със злоупотребата с витамини”.
 
Налице са 50 мащабни изследвания на добавки, казва той, и нито една не се е оказала от полза при сърдечни заболявания или рак. “Не мога да го разбера,” казва той. “Защо взимаме тези неща?”
 
Agus не е единственият, който недоволства. Други експерти оприличават купуването на витамини като “хвърляне на пари в тоалетната”. В някои случаи то буквално е така: ако организмът получи някои витамини в по-големи количества, отколкото се нуждае, то той често изхвърля излишъка с урината.
 
Това не пречи на американците да харчат около $28 милиарда годишно за хранителни добавки, включително витамини и билкови добавки.
 
В някои случаи хората не само харчат парите си, но излагат и здравето си на риск. “Като американци ние мислим, че повече значи по-добре, но това не се отнася до витамините,” казва Dee Sandquist, дипломиран диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика. Ето три популярни добавки-витамини, които доказват, че в действителност много добро не е на добро.
 
Витамин E. Скептиците по отношение на добавките често изтъкват историята на витамин Е, който навремето е бил смятан за многообещаващо средство за превенция на рака. Националният онкологичен институт (The National Cancer Institute) толкова се е надявал, че добавките с витамин Е ще намалят процента на рак на простата, че през 2001 г. финансира проучване, предназначено да тества тази теория. Вместо това резултатите показаха, че вероятността мъжете, приемали витамин Е, да развият болестта е 17% по-голяма, а не по-малка.
 
Макар че витамин E е ключов играч за имунната функция и клетъчната комуникация, най-добре е той да се получава чрез диетата (хранителния режим), в храни като пшеничен зародиш, слънчогледови семки и броколи, а най-лошо е да се приема редовно във високи дози. Подобно на много витамини, и при него изглежда се губят основните ползи, ако се приема в по-големи количества.
 
Витамин A. Витамин A е отговорен за славата на морковите като “добри за вашето зрение”. Той се намира както в животинските, така и в растителните продукти и е от важно значение за репродукцията, здравината на костите и имунната функция. Добавките може да са важни за хора с определени заболявания, които пречат на усвояването на мазнините, включително цьолиакия, болест на Крон и нарушения във функционирането на панкреаса.
 
Но недостигът на витамин A е рядко явление сред здравите американци. Отчасти поради факта, че може да се натрупа в организма до токсични нива, приемането му в по-големи количества, отколкото имате нужда, може с течение на времето да доведе до сериозни проблеми с черния дроб, вродени дефекти и разстройства на централната нервна система.
 
Смята се, че бета-каротинът, който е форма на витамин A, спомага за превенция на рака, но вероятно само когато се приема чрез храната. Под формата на хапче изглежда, че действието му е точно обратно. Така както пилотното проучване на витамин Е даде обратни резултати, същото се случи и с Изследването на алфа-токоферол бета-каротин за превенция на рака (the Alpha-Tocopherol Beta-Carotene Cancer Prevention Study), което установи, че при  мъжете-пушачи, приемали бета каротин като добавка, вероятността да развият рак на белите дробове е с 18% по-голяма, а вероятността да умрат е с 8% по-висока, отколкото при тези, които не са приемали.
 
Gerard Mullin, директор на integrative gastrointestinal nutrition services към Johns Hopkins Hospital и автор на “Стомашно-чревният тракт: доброто му състояние води до отлично здраве на храносмилателната система” (The Inside Tract: Your Good Gut Guide to Great Digestive Health), се е грижил за пациенти, развили чернодробна фиброза поради предозиране на витамин A. “Много хора не знаят, че той може да бъде опасен,” казва той. “Мислят, че се бори с инфекциите."
 
Витамин C. И на витамин С често се приписва сила да се бори с инфекции. Мега-дози на витамин С - от дъвчащ с аромат на портокал до пакетчетата Emergen-C, са основен артикул в много американски домашни аптечки. И докато естествената форма на витамин С поддържа имунната функция, то съществува само слаба научна връзка между редовната употреба на добавки витамин С и по-кратките или по-леки настинки. Няма достатъчно доказателства, че витамин С на хапчета може въобще да предотврати напълно една настинка.  
 
За разлика от витамин A, витамин C е водоразтворим, което означава, че ако вземе повече отколкото организмът Ви може да използва, излишъкът обикновено се изхвърля без да причинява вреда. Обаче, казва Sandquist, могат да се появят нежелани реакции като диария, стомашни спазми и гадене.
 
Mullin добавя: “В достатъчно високи дози витамин С може да причини камъни в бъбреците.” Всяко количество, надвишаващо 500 милиграма на ден, може да е достатъчно, за да причини проблем, казва той. А това е само половината от 1-грамовото пакетче Emergen-C. “Това се случва рядко, но има съобщения за няколко случая.”
 
Умерени дози. Sandquist препоръчва здравите хора да се придържат към “Допустими горни граници на прием” (Tolerable Upper Intake Levels) на Института по медицина (IOM), които показват максималния дневен прием на даден витамин, който трябва да се приема чрез комбинация от храна и добавки. Приемането на по-голямо количество от посоченото означава, че рисковете вероятно надвишават ползата. Препоръчителното количество често е под границата.
 
“Когато IOM прави своите препоръки, те преглеждат всички налични научни изследвания,” казва тя, ”така че заключенията им са по-надеждни от всяко едно отделно проучване, колкото и популярно да е то”.
 
Тъй като приемането на добавки е втора природа за много потребители, често витамините биват пренебрегвани като потенциален виновник за такива симптоми като главоболие или диария, казва Sandquist. Важно е да съзнавате какво консумирате (в натурален вид или под формата на добавка или тонизиращо) и да информирате лекаря си за всяко едно от последните.
 
“Най-добрата стратегия е да следвате метода "choose my plate" (избери съдържанието на чинията ми),” казва тя, позовавайки се на указанията на американското Министерство на земеделието за здравословна храна. Ако хората правят това, казва тя, “то тогава вероятно не би трябвало да се тревожат за витамини под формата на добавка, освен ако нямат някакво специфично медицинско състояние .”
 
 
 
Може да коментирате новината във Форума на ХепАктив.
Статии и новини, свързани с хепатит хепатит B хепатит C