Популяризиране на ваксинирането срещу хепатит B

Снимка
ваксина за хепатит В
Photo by Element5 Digital on Unsplash

Тъй като нивата на ваксиниране са ниски, е необходимо да се намерят образователни източници, които да информират публиката и да повишат вниманието към тази превантивна мярка, за да се увеличат ваксинациите.

Здравните власти обръщат внимание на докладите, че ваксинационното покритие срещу хепатит B (HBV) продължава да не постига целите си, откакто ваксината е разработена преди повече от три десетилетия през 1986 г.

Освен да контролира разпространението на HBV, ваксината е първата, която предотвратява един вид раково заболяване, с което дава надежда, че може да бъдат разработени и други, които да се борят с други болести.

През годините, сериозни медийни кампании са поощрявали хората да се ваксинират срещу HBV – вирус, който атакува вътрешната животворна и подкрепяща система на тялото, а именно – черния дроб и стотиците негови клетки. За съжаление, черният дроб е своят най-лош враг. Скрит под ребрата, той не е способен да изпитва болка или да подава други предупредителни сигнали, за да предупреди собственика си.

И все пак, повечето хора нямат никаква представа как се справя собственият им черен дроб. Тази информация е от голямо значение, за да информира и мотивира хората да се ваксинират.

Образоването с подходяща информация е от значение за това да мотивира хората да се съобразят с препоръките. Без защитата на ваксината срещу HBV и при липса на информация за черния дроб, те може, без да знаят, да продължат да участват в дейности, които увреждат черния им дроб, които да ги изложат на опасност от хепатит, цироза, рак и развитието на многобройни други заболявания, свързани с черния дроб.

 

Източник: https://www.contagionlive.com/view/promoting-hepatitis-b-vaccination
Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.