Поредният кръводарител с хепатит С, който 4 години не е уведомен от НЦТХ за своя резултат

Снимка
бТВ

Поредният случай на неуведомен кръводарител, при който Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) е констатирал положителен резултат за хепатит С, стана водеща новина по бТВ на 22-ри май:

Кой е длъжен да уведоми пациент, ако е болен от опасна, заразна болест?

Институциите не уведомяват пациент, че е заразен с хепатит С - разбира 4 години по-късно

През 2016 и 2017 изпратихме предложения до МЗ за актуализиране на действащата наредба, според която от кръвния център нямат право да се свържат директно с донора, независимо, че той е оставил свои контакти за връзка, а трябва да уведомят с писмо РЗИ, а те от своя страна личния лекар. Десетките сигнали от неуведомени през годините пациенти, затвърдиха съмнението, че установеният ред е само на документи и реално не се спазва. Въпреки това, нашите предложения, изготвени с помощта на адв. Елмира Исмаил и адв. Мария Шаркова, бяха отхвърлени с аргумента, че системата работи добре и няма пропуски. Случаят с Иван Такев доказа за пореден път обратното.

Силвана Лесидренска

 

Надяваме се, че този път ще се осъзнае сериозността на проблема, за който ние от години сигнализираме и опитваме да преборим. Крайно време е нормативната уредба да бъде променена така, че да гарантира лично узнаване на положителния резултат за хепатит В или хепатит С, както и да бъде изградена стройна система както се случва с пациента от тук насетне - да му се предоставят информация за самото заболяване, както и контакти на специалисти, които да могат да му окажат навременно съдействие по пътя към лечението. Според неофициална информация, ако донорът има положителен резултат за ХИВ, не се разчита на случайността, а бива поканен на среща, на която лично му се съобщава резултата, както и получава конкретни насоки какво следва от тук нататък.

Следим темата с огромен интерес и очакваме промяната, за която Министерство на здравеопазването дава заявка. Благодарим на журналистът Мария Ванкова за това, че не подмина темата и направи един изключително точен и коректен репортаж