Прегледайте черния си дроб ако прекалявате със сладкото

Снимка
sugar
Photo by Evan Hein on Unsplash

 

Знаете ли, че прекомерната консумация на сладко може да доведе до натрупване на мазнини в черния дроб? Това, освен сравнително безобидна стеатоза, може да бъде причина за поява на възпаление и развитие на тежко чернодробно увреждане (стеатохепатит). В категорията "сладко" влиза не само бялата кристална захар, но е глюкозо - фруктозният сироп (изкуствено създаден подсладител, който съществува под различни наименования), който в последните години бива широко влаган в енергийни и безалкохолни напитки и храни. В стандартна безалкохолна напитка (кен от 330 мл.) се съдържат приблизително 40 гр. захар. Има хора, които консумират по два или повече литра на ден, което означава че в "течно състояние" те приемат 240 гр. захар, отделно от тази, която приемат с храната.

А какво се случва със захарта, идваща от плодовете и меда? Свикнали сме да мислим, че когато нещо има естествен произход, то не може да ни навреди, независимо колко често и в какви количества го приемаме. Плодовете и медът съдържат сериозно количество захари (фруктоза, глюкоза и захароза), които могат също да окажат влияние върху чернодробната функция, ако не ги консумираме с мярка. В 100 гр. грозде например се съдържат около 16 гр. захари (в зависимост от сорта и стадия на узряване), което означава, че консумация от 1 кг. грозде дневно натоварва черния дроб с 160 гр. захар. При изсушаването на гроздето обаче, съдържанието на захари може да стигне до 59%, т.е. приемът на 100 гр. стафиди ще донесе на тялото 59 гр. захар. Медът е с още по-високо съдържание на захар: 82 гр. на 100 гр. продукт.  Ако тези продукти не се употребяват с мярка, захарта съдържаща се в тях може сериозно да обремени черния дроб, ето защо умерената консумация е от изключително значение.

За да насочи общественото внимание в тази посока, журналистът от БНТ Мария Чернева инициира еднодневен здравен експеримент. В него бяха изследвани 15 души за стеатоза, които предварително бяха уточнили, че не пият алкохол, водят сравнително активен начин на живот, но редовно консумират сладко под различни форми - безалкохолни напитки, плодове, мед и други. Скринингът бе осъществен на 5 февруари от екипа на Професор Красимир Антонов, Председател на Българското дружество по гастроентерология, практикуващ в УМБАЛ ''Св. Иван Рилски'' София, с логистичната подкрепа на Сдружение ХепАктив. За определяне наличието и степента на омазняване на черния дроб бяха използвани ехограф и еластограф.

При голяма част от доброволците резултатите показаха сериозно омазняване на черния дроб (например господин, консумиращ 5 кг. ябълки на ден; дама, прекаляваща с газираните напитки и т.н.), докато при един от доброволците, деклариращ, че консумира всекидневно големи количества мед, отсъстваше какъвто и да е признак на стеатоза. Възможно ли е да има и друга причина, освен храната и напитките, която да предизвиква стеатоза при един човек, а при друг не, независимо от хранителния му режим? Каква е здравословната мярка за консумация на захар и какво да предприемем, ако имаме стеатоза?

Отговорите на тези въпроси може да гледате в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ, където организаторите коментираха изводите от експеримента в компанията на Професор Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

БНТ
Снимка: Facebook Денят с Георги Любенов. От ляво на дясно: Проф. Донка Байкова, Георги Любенов, Проф. Красимир Антонов, Мария Чернева
 

Важно уточнение: тъй като експериментът породи полемики в социалните мрежи и бяха отправени обвинения, че целта му е обществото да бъде дезинформирано относно употребата на захари от естествени източници, изрично подчертаваме, че ние сме ЗА умерената и редовна консумация на плодове и мед, тъй като те допринасят безпрекусловно за нашето здравословно състояние. Балансираното и разнообразно хранене, физическата активност и свеждане до минимум консумацията на алкохол и безалкохолни напитки, съдържащи глюкозо-фруктозен сироп, са нещата, от които черният ни дроб би имал най-голяма полза. Обратно на това, прекаляването с каквото и да е било, може да доведе до неблагоприятни последици и всички ние трябва да сме наясно с този факт.