Препоръки, свързани с корона вирус (SARS-CoV-2/COVID-19) за пациенти с вирусен хепатит или чернодробни заболявания

Снимка
COVID-19_2

 

Hepatitis Australia публикува препоръки за хора с вирусен хепатит в сътрудничество с Doherty Институт, New South Wales Университет на 20 март 2020, според което хората с вирусен хепатит не са в повишен риск от заболяване, освен ако не са с напреднало чернодробно увреждане или допълнителни здравословни проблеми.

“На този етап няма данни, които да показват, че хората, които живеят с хепатит В или хепатит С и са в добро състояние, са в повишен риск от инфектиране с COVID-19. Тези от тях обаче, които освен хепатит В или С имат и високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания или диабет, са в риск от развиване на по-тежки симптоми, ако бъдат заразени с COVID-19. Хората с напреднало чернодробно увреждане (включително цироза) и с влошено здравословно състояние в следствие на хепатит В или хепатит С, трябва да бъдат особено внимателни в мерките за предпазване от COVID-19, тъй като при тях има риск от развитие на тежко заболяване. Това включва и хората с настоящи здравословни проблеми, в резултат на инфектиране с хепатит С, дори след като са се излекували.  Хората, които живеят с хепатит В или С трябва да спазват същите мерки за безопасност като останалата част от населението.”

Националната здравна служба в Англия (NHS) препоръчва на хората с чернодробни заболявания да бъдат особено стриктни в спазването на физическа дистанция. На 23 март 2020 те публикуват списък с групите хора, които са в повишен риск заради настоящи здравословни състояния. Списъкът на NHS в Англия е по-подробен от тези, публикувани в други страни (например на Американският център за контрол и превенция на заболяванията).

 • хора на 70 и повече години (без значение от медицинското състояние)
 • хора под 70 със съпътстващи здравословни проблеми, изброени по-долу (всеки, за когото е препоръчително да се ваксинира от грип)
 • хронични (дългосрочни) респираторни заболявания, като астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), емфизем или бронхит
 • хронично сърдечно заболяване, като сърдечна недостатъчност
 • хронично бъбречно заболяване
 • хронично чернодробно заболяване, като хепатит
 • хронично неврологично заболяване, като Паркинсон, ALS, множествена склероза (МС), интелектуални затруднения или церебрална парализа
 • диабет
 • проблеми с далака - заболяване на сърповидните клетки или състояние след премахнат далак
 • отслабена имунна система вследствие от ХИВ и СПИН, или след терапия със стероиди или химиотерапия
 • затлъстяване (с телесен индекс (BMI) от 40 и нагоре)
 • бременност.

Към 24 март NHS Англия идентифицира няколко групи, получаващи имуносупресивна терапия, като групи с повишен риск от развитие на сериозно заболяване вследствие на инфекция с корона вирус. Тези групи включват следните потенциални пациенти с чернодробно заболяване:

 • пациенти след органна трансплантация
 • хора на имунотерапия или терапия с антитела за рак
 • хора на друго насочено лечение за рак, което може да се отрази на имунитета - като инхибитори на протеин киназата или PARP инхибитори
 • хора на имуносупресивна терапия, достатъчна да увеличи риска от заразяване.

NHS Англия се свързва с всички пациенти в повишен риск, за да препоръча стриктно спазване на социалната изолация за поне 12 седмици.

Защитата е мярка да бъдат предпазени особено уязвимите хора с минимизиране на интеракцията между тях и останалите. Това означава тези, които са особено уязвими, да не напускат дома си, а в рамките на дома да ограничат контактите с останалите членове на домакинството до минимум.

 

Източник: http://www.infohep.org/page/3548676/?utm_source=NAM-Email-Promotion&utm_medium=conference-bulletin&utm_campaign=English

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация, се обърнете към оригиналния източник, или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.