Пушенето при хепатит С увеличава риска от развитие на чернодробен рак

Дата:01.04.2009г.
Автор:Nicole Cutler, L.Ac.
 
Ново изследване показва, че мъжете с хепатит C, които пушат, имат значително по-голям риск да развият рак, в сравнение с тези, които не пушат.
За да може да се предпазят от влошаване на чернодробното заболяване, хората живеещи с хроничен хепатит C трябва да направят подходящи промени в начина си на живот. Тъй като алкохолните напитки са токсични за черния дроб и са показали, че могат да ускорят чернодробното увреждане , въздържането от алкохола е най-очевидната промяна, която може да повлияе положително състоянието на черния дроб. Все пак, в момента се смята, че пушенето е едно от най-лошите неща което вие можете да направите, ако живеете с вируса. Ново научно изследване показва, че особено при мъжете, пушенето може значително да увеличи риска от развитие на чернодробен рак, вследствие на хроничния хепатит C.
 
Прогресия на чернодробното заболяване
 
Само половината от хората, заразени с най-често срещания генотип на вируса на хепатит C в Америка, могат да се преборят с вируса с помощта на сегашната стандартна терапия. Поради това, на останалите 50% от хората им се налага да продължат да живеят с вируса и да се надяват, че състоянието на черния им дроб няма да се влоши. Положителните промени в начина на живот, като въздържанието от употреба на алкохол, спирането на тютюнопушенето, избягването на токсичните вещества, здравословната диета, и редовните физически упражнения изглежда може да окажат много силен ефект върху спирането на прогресията на болестта. С прогресирането на болестта, чернодробното увреждане може да стигне до една от следните фази:
1.      Цироза – влошаване на фиброзата, когато черния дроб е увреден необратимо и кръвния поток не може да циркулира нормално в него.
2.      Чернодробен рак – когато увреждането на черния дроб промени гените на чернодробните клетки, те могат да мутират в ракови.
 
Пушенето и прогресирането на чернодробното заболяване
 
Тъй като цигарения дим съдържа множество токсини и карциногени, спирането на тютюнопушенето е един от съветите, които се дават на хората с хепатит C от много години. Въпреки това, доказателствата за това, че пушенето може да повлияе на чернодробното увреждане, бавно започват да се натрупват. Няколко предишни проучвания са изследвали връзката между хепатит C и тютюнопушенето:
            -Френско изследване, публикувано през януари 2003 в Gut, е открило че пушенето, независимо от алкохола, може да увеличи хистологичната активност на хроничния хепатит C.
-         В броя на Clinical Gastroenterology & Hepatology от юни 2006 година, калифорнийски учени откриват че пушачите с хроничен хепатит C са по-предразположени към развитието на чернодробна фиброза, в сравнение с непушачите.
 
Пушенето и рака на черния дроб
 
Въпреки, че има доказателства за това, че способността на цигарения дим да увреди черния дроб, сега има доказателство за това, че той увеличава риска мъж с хепатит C да развие рак на черния дроб. В публикувано в броя на International Journalof Cancer от октомври 2008 година, учени от Texas MD Anderson Cancer Center, са изследвали пушенето и други рискови поведения като рискови фактори за развитие на най-често срещания чернодробен рак, хепатоцелуларен карцином (hepatocellularcarcinoma - HCC). Д-р Manal M. Hassanи негови колеги в Хюстън също са открили и връзка между голямата консумация на алкохол и HCC при жените.
Екипът на д-р Hassan са направили изследване върху 319 пациенти с HCC и 1061 здрави участници в контролната група, за да оценят ефекта на пасивното и активното пушене върху рисковите фактори за HCC при мъжете и жените. Редовното пушене на цигари е било асоциирано с HCC при мъжете, с коригиращ вероятностен коефициент (adjustedoddsratio - AOR) от 1.9. Голямата консумация на алкохол е била асоциирана с HCC при жените, с AOR от 7.7.
Коинфекцията с вируса на хепатит C повишава риска от HCC експоненциално. „Пушенето на цигари си взаимодейства синергистично с хроничната инфекция с вируса на хепатит Cпри мъжете,” докладва екипа на д-р Hassan.
Учените са открили следното:
-         Открити са различия между мъжете и жените пушачи с хепатит C, които са развили HCC.
-         Мъжете с хепатит C, които пушат, имат повече от 136 пъти (AOR от 136) по-голям риск да развият хепатоцелуларен карцином.
-         Жените с хепатит C, които консумират големи количества алкохол, имат повече от 13 пъти  (AORот 13) по-голям риск да развият хепатоцелуларен карцином.
Изследователите заключават, че изглежда има комбинирано действаща връзка между пушенето и хепатит C при мъжете, водещо до 136 пъти по-голям риск да развият HCC. Тъй като увеличения риск от развитие на чернодробен рак от порядъка на над 100 пъти, е толкова значителен, няма съмнение във вредата от цигарите. Така, че за мъжете с хепатит C, които искат да се предпазят от това тяхното заболяване да прогресира до рак на черния дроб, спирането на тютюнопушенето трябва да бъде едно от най-важните неща, които трябва да направят.
 
Източници:
  1. Smoking with Hepatitis C Raises Liver Cancer Risk
  2. Cigarette Smoking, Hepatitis C Virus Synergistic in Raising Liver Cancer Risk 
 
Може да коментирате новината тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=1793.0