Редуването на дни със и без хранене се свързва с по-ниски нива на чернодробно омазняване

Снимка
стеатоза и гладуване
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Хората със затлъстяване и неалкохолна болест на омазнения черен дроб (НАБОЧД), които гладуват през ден, особено ако това се комбинира с упражнения, наблюдават значително намаляване на чернодробните мазнини, теглото и обиколката на талията. Това сочат резултатите от проучване, публикувани в Cell Metabolism.

НАБОЧД и по-тежката ѝ форма - неалкохолният стеатохепатит (НАСХ), които възникват от натрупването на мазнини в черния дроб, са отговорни за нарастването на напреднали чернодробни заболявания по света. НАБОЧД често се свързва със затлъстяване и диабет и може да доведе до фиброза, цироза и дори рак на черния дроб. Без ефективни одобрени лекарствени терапии, контролът на болестта зависи от промени в начина на живот като например загуба на тегло и физически упражнения.

Krista Varady, PhD от Университета на Илинойс в Чикаго, заедно с колеги разглежда ефекта от гладуването през ден и физическите упражнения върху нивата на вътречернодробните триглицериди – измерител на чернодробното омазняване.

Учените набират 80 възрастни лица със затлъстяване и НАБОЧД, 81% от които са жени. Изследваните лица са разделени на случаен принцип на четири групи. В продължение на три месеца съответните групи гладуват през ден и правят физически упражнения, само гладуват през ден, само правят упражнения или нито едно от двете. Участниците, които следват схема с гладуване, си водят дневник на приема на храни. Тези в групите с физически упражнения използват крос-тренажор по един час пет пъти на седмица.

След три месеца изследователите установяват, че чернодробните мазнини падат с 5,48% сред участниците, които гладуват през ден и се упражняват, в сравнение с хората, които само гладуват през ден (2,25% спад), тези, които само се упражняват (1,30% спад) или не правят нито едното от двете неща (0,17% спад). Все пак, резултатите на групата с комбинация на глад и спорт не са значимо различни от тези на групата, която само гладува.

„Съчетаването на периодично гладуване с физически упражнения има ефект към намаляване на чернодробната стеатоза при пациенти с НАБОЧД, но може да не предлага допълнителни ползи в сравнение с гладуването без упражнения,“ пишат изследователите.

Хората в групата, която комбинира гладуване с упражнения също наблюдава значително намаление на телесното тегло, масата на мазнините, обиколката на талията и нивата на чернодробните ензими аланин трансаминаза, при сравнение с тези, които не правят нито едното. Освен това инсулиновата чувствителност се повишава значително в комбинираната група в сравнение с контролната група.

„Когато сравним резултатите от нашите изследвани групи, ясно се вижда, че най-голямото подобрение е при пациентите от групите, които следват режим от гладуване през ден и пет пъти спортни занимания на седмица,“ казва в съобщение за пресата Varady. „Хората, които само гладуват или само спортуват, не преживяват същите подобрения, което подсилва значението на тези две сравнително евтини промени в начина на живот за цялостното здраве и за борбата с хроничните заболявания като болестта на омазнения черен дроб.“

 

Източник: https://www.hepmag.com/article/alternating-fast-feast-days-linked-lower-liver-fat

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.