Сдружение ХепАктив организира първите "Групи за подкрепа"

Здравейте, приятели!

Първите "Групи за подкрепа" вече са факт! Стартираме на 11-ти април 2012 от 19:30 в Център за култура и дебат „Червената къща” в София.

Ето и копие от съобщението до медиите, което разпространихме в четвъртък (5-ти април):

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ
 
 
Сдружение ХепАктив организира първите „Групи за подкрепа”
София, 5 април 2012 г. – Пациентското сдружение за борба с хепатита ХепАктив ще организира на 11 април 2012 г. в Център за култура и дебат „Червената къща” в София, първата Група за подкрепа за болните с хроничен хепатит и техните близки. ХепАктив планира да провежда срещите два пъти месечно, като всяка среща ще е с продължителност два часа.
Идеята е да се даде възможност на болните и техните близки да общуват помежду си и да споделят всички проблеми, с които се сблъскват. Групите са напълно безплатни и анонимни и са отворени за всички, свързани с проблема. Предвидено е на част от срещите да присъстват и специалисти според конкретните нужди на пациентите – психотерапевти, гастроентеролози.
„Сдружението ни не организира за първи път подобни срещи, но досега не бяха редовни и постоянни.”, сподели Радослав Русинов, председател на Сдружение ХепАктив. ”Този път стартираме Групите за подкрепа официално и дългосрочно. Всеки, които има нужда от помощ трябва да знае, че не е сам и че в лицето на нашите членове и приятели ще намери нужната подкрепа.” допълни той.
Терапевтичният ефект от подобни срещи е доказан в практиката и помага на пациентите както със справянето със страничните ефекти от лечението, така и с решаването на психологически проблеми, свързани с болестта и стигмата – проблеми при приемането на тази болест, пречки в общуването и споделянето, връзката със семейство, близки и приятели, работата.
Конкретна информация за мястото на срещите и дати за Групите има на сайта на Сдружение ХепАктив: www.hepactive.org
 
За сдружение ХепАктив
Форумът на болните от хепатит www.hepatitis-bg.com е създаден в началото на 2007 г. като място, където засегнатите от проблема да могат да споделят личната си история, да задават въпроси и да получат подкрепа. Две години по-късно група пациенти от форума се обединяват и създават Сдружение ХепАктив – нестопанско пациентско сдружение в подкрепа на болните от хепатит. Сред основните приоритети на сдружението е предоставянето на адекватна и ежедневна информация и помощ на засегнатите от болестта.
 
За хроничния хепатит
Болните от хепатит В или С в България са над половин милион, което превръща заболяването в сериозен социален проблем. По-голямата част от хората не знаят, че са болни, тъй като често болестта няма симптоми. Когато станат хронични, хепатит В и С водят до сериозни увреждания на черния дроб, цироза и рак. Хроничните хепатити са лечими в голям процент от случаите, когато се открият навреме.

 

За отзиви и коментари, посетете специалната тема във форума на ХепАктив.

Повече за групите и актуалния график за провеждане на групите, можете да откриете на специалната страница на сайта: Групи за подкрепа.

Плакатът във връзка със стартирането на групите:

Групи за подкрепа

 

С най-добри пожелания,

Екипът на ХепАктив