Сериозен ръст при смъртните случаи от алкохолна цироза

Снимка
алкохол и цироза
Photo by Yoko Correia Nishimiya on Unsplash

Учените забелязват особено тревожен ръст в смъртните случаи от алкохолна цироза при хора на възраст между 24 и 35 години.

Проучване, извършено от екип от изследователи в Медицинския колеж Schmidt на Атлантическия университет на Флорида (Florida Atlantic University’s (FAU) Schmidt College of Medicine), документира повече от трикратен ръст на смъртните случаи от алкохолна цироза – напреднало чернодробно заболяване, причинено от алкохол, в Съединените щати от 1999 г. насам.

За целите на проучването учените използват онлайн данните за широко епидемиологично изследване от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention’s Wide-ranging Online Data for Epidemiologic Research), за да изчислят смъртността от алкохолна цироза и смъртността на 100 000 души. Лицата са разделени на възрастови групи по десетилетия от 25 до 85 години и по-възрастни.

Резултатите, публикувани в American Journals of Medicine, показват драматичен ръст на смъртните случаи от алкохолна цироза между 1999 г. и 2019 г. През 1999 г, от 180 408 769 американци на възраст между 25 и 85 г, 6007 са починали от алкохолна цироза, което представлява смъртност 3,3 на 100 000 души. Двадесет години по-късно, през 2019 г, 23 780 от 224 981 167 американци в същата възрастова група са починали от алкохолна цироза, като така смъртността е 10,6 на 100 000 души.

„Уврежданията, причинени от хроничен и прекомерен прием на алкохол, водят до болест на омазнения черен дроб и алкохолен хепатит. С времето това води до възпаление и цироза, която е последният и необратим стадий на алкохолната чернодробна болест,“ казва в съобщение за пресата съавторът на проучването Lawrence Fiedler, MD, сертифициран практикуващ гастроентеролог и доцент в FAU Schmidt College of Medicine.

При хората на възраст между 24 и 35 години ръстът е седем пъти, най-голям от всички групи, а в групата между 65 и 74 години кривата на покачване е най-стръмна.

„Макар че има нужда от още проучвания, тези тревожни тенденции в смъртността от алкохолна цироза представляват непосредствено предизвикателство за клиничното и общественото здравеопазване, за да бъде ограничена прекалената употреба на алкохол, както и затлъстяването и липсата на физическа активност в САЩ, тъй като всички тези фактори вероятно допринасят за ситуацията,“ казва в съобщението за пресата кореспондент-авторът Charles Hennekens, MD, DrPH.

 

Източник: https://www.hepmag.com/article/alcoholic-cirrhosisrelated-deaths-see-steep-rise

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.