Съобщени са почти 200 случая на необясним остър хепатит при деца

Снимка
нов хепатит при деца
Photo by Vitolda Klein on Unsplash

Около 190 необясними случая на тежко протичащ хепатит са съобщени при деца по целия свят, съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Великобритания е регистрирала 111 случая, предимно при деца под 10 , като документирани случаи има в най-малко 12 страни по света. Според Световната здравна организация 17 деца са имали нужда от чернодробна трансплантация, а едно дете е починало. Клиничните симптоми съответстват на тежък остър хепатит с повишени нива на чернодробни ензими над 500 IU/L и пожълтяване. При някои от случаите се съобщава за стомашно-чревни симптоми като болки в корема, диария и повръщане. При незначителна част от заболелите е установена повишена телесна температура.

От проведените до момента обстойни епидемиологични, микробиологични и токсикологични проучвания е установено:

  • няма ясна епидемична връзка между случаите;
  • не е установен общ източник на инфекция;
  • лабораторните изследвания за хепатит А, B, С, D и Е са отрицателни;
  • част от заболелите са с положителен резултат за SARS-CoV-2 или са с данни за прекаран COVID-19;
  • не са установени храна или токсичен агент като вероятен причинител.

При значителна част от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина - често срещан вирус, който може да причини грипоподобни или стомашно-чревни симптоми. Изказват се предположения, че аденовирусът може да е мутирал или да действа в тандем с друга инфекция, вероятно COVID-19. Токсин също може да бъде отговорен, но се смята, че това е по-малко вероятно поради географското разпространение на докладваните случаи. Друга изказана теория е, че локдаунът през последните 2 години може да е причина за отслабен имунитет при децата, тъй като те са били по-рядко изложени на често срещаните патогени, които обикновено „тренират“ имунната система. Всяка връзка с ваксинацията срещу COVID-19 е изключена.

Понастоящем точната причина за хепатит при тези деца остава неизвестна, като разследването на случаите в тези държави продължава.

Междувременно в България, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова е издала заповед при всеки възможен или потвърден случай на остър хепатит с неизвестна етиология при дете да се изпрати клинична проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“, за провеждане на допълнителни лабораторни изследвания и молекулярно-биологични проучвания за патогени. Информация е разпратена до всички общопрактикуващи лекари, специалисти по педиатрия, инфекциозни и вътрешни болести.

Използвани източници:

https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/update-hepatitis-unknown-origin-children

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/around-190-cases-acute-hepatitis-children-reported-ecdc-2022-04-26/

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/pri-vzmozhen-ili-potvrden-sluchaj-na-ostr-hepatit-/

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.