Татуировките и хепатит С: Какви са рисковете?

Снимка
хепатит С и татуиране
Photo by Lucas Lenzi on Unsplash

Нестерилното татуиране може да пренася по кръвен път вируса на хепатит С (HCV) и макар да не е ясно точно какъв процент от хората с вируса са се инфектирали посредством татуиране, едно проучване от миналата година (бел. прев. 2013г) установи, че хората с хепатит С е поне четири пъти по-вероятно да имат татуировка, дори когато основни други рискови фактори бъдат взети под внимание. Какво трябва да знаете, за да избегнете предаването или заразяването с хепатит С по време на татуиране? Изследвахме шест популярни въпроса по темата и открихме някои може би изненадващи резултати.

 

Как хепатит С може да се разпространи чрез татуиране?

Хепатит С може да се разпространи, ако се използват некачествени методи за контрол на инфекциите. Уверете се, че посещавате лицензирано професионално студио за татуировки. Когато ви татуират, игла пробива кожата ви и инжектира малки количества мастило. Уверете се, че иглата излиза от нова стерилна опаковка, че татуировчикът носи латексови ръкавици, и че цялото останало оборудване за татуиране е стерилизирано.

 

Какъв процент от всички хора с хепатит С се инфектират посредством татуиране?

Няма достатъчно проучвания, за да се определи процентът от хора с хепатит С, които са се заразили при татуиране. И все пак едно скорошно изследване установи, че хората с хепатит С е поне четири пъти по-вероятно да имат татуировка, дори когато се вземат предвид другите рискови фактори. (Хепатит С се разпространява главно посредством инжектиране на наркотици или кръвопреливане, извършено преди 1992г.)

Други изследвания не са установили завишен риск от инфекция, ако татуировките се правят в професионално студио при добър контрол над инфекциите. Ако татуировката се прави в затвор или при непрофесионални обстоятелства, рискът е значително по-висок.

 

Как мога да се предпазя от хепатит С, когато си правя татуировка?

1. Разберете дали студиото и татуировчикът имат добра репутация. (Лицензите и сертификатите се различават в различните региони.) Един от начините за това е да изберете студио, в което ваши познати са си правили татуировки и имат добри отзиви.

2. Запитайте татуировчиците как стерилизират оборудването и колко често. Оборудването следва да преминава редовни проверки и обслужване.

3. Винаги трябва да бъдат използвани автоклави (стерилизиращи машини). И новите стерилни игли винаги трябва да бъдат изваждани от опаковката на автоклава пред вас.

4. Татуировчиците трябва да си мият ръцете преди и след като си поставят нов чифт латексови ръкавици. Това трябва да се случва и всеки път, когато татуировчикът напуска работното си място и се връща на него.

5. Артикулите, които влизат в контакт с кръвта и не могат да бъдат стерилизирани, като напр. ръкавици, капачки от мастило, памучни тампони, мазила, шишенца от сапун, хартиени салфетки и др., трябва да бъдат изхвърлени веднага след татуирането и да им се сложи етикет „биологично опасен отпадък“.

6. Мастилени и водни продукти трябва да бъдат изхвърлени след употреба и да не бъдат връщани в контейнера, от който са взети.

7. Повърхностите и другите зони, върху които татуировчикът работи, трябва да бъдат редовно почиствани с дезинфектант.

 

Вече имам татуировка. Каква е вероятността да имам HCV, без да знам?

Няма доказателства, че рискът от хепатит С е завишен, ако татуировката ви е направена в професионално студио, което осъществява добър контрол над инфекциите. „Ако татуировката ви е правена от вас самите, от приятел или в затвора, рискът е много по-висок,“ казва Michael Duncan, клиничен директор на VOCAL NY (Voices Of Community Activists & Leaders – „Гласове на активисти и лидери на общността“) – организация, активна в целия щат, която е близо до общността и подпомага хора с ниски доходи, които са засегнати от HIV/AIDS, войната с наркотиците и често срещаните проблеми със закона и престои в затвора. Една от главните кампании на тази организация е свързана с превенцията, грижата и лечението на хепатит С.

Рискът от хепатит С за вас също е по-голям, ако сте си направили татуировката преди началото на 90-те години на ХХ в, когато хората изобщо са разбрали за съществуването на хепатит С. Кръвните тестове за хепатит С са се появили чак през 1992 г. (Затова 75% от хората с хепатит С са от поколението на бейби бума – родени между 1945 и 1965 г, които са се заразили с вируса преди той да бъде открит.) Много хора с хепатит С не усещат никакви симптоми в продължение на години след заразяването, така че е важно да се тествате, ако се съмнявате, че сте в опасност.

 

Ако разбера, че имам хепатит С, какво да правя?

Веднага трябва да говорите с лекар, който специализира в хепатити или чернодробни заболявания. На този линк можете да намерите такъв специалист. Вероятно ще се наложи да направите изследвания за определяне на вирусния товар (нивото на вируса на хепатит С в кръвта ви) и доколко е напреднала болестта. Някои хора изчистват вируса сами, без каквито и да е лекарства. „Един на всеки петима, изложени на хепатит С, не се заразяват хронично,“ казва Duncan. „Ако стане така, просто трябва да вземете мерки да не се заразите отново.“ Иначе казано, не се изгражда имунитет към хепатит С.

Ако имате хепатит С, знайте, че той се лекува. В последните години лечението на хепатит С е революционно ново, без интерферон, с по-малко странични ефекти, по-кратък период на терапия и с почти 100% успеваемост. Работете заедно със здравен специалист, който може да ви помогне да решите дали сега или по-късно е по-добре да започнете лечение на вируса.

 

Имам хепатит С. Мога ли да си направя татуировка?

„Да,“ казва Duncan. „Вие решавате дали да разкриете това на татуировчика, но те винаги трябва да допускат, че клиентът е позитивен и да вземат съответните мерки.“

 

Източник: https://www.hepmag.com/article/tattoo-hcv-25887-248384741

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.