Универсален скрининг за хепатит В може да спаси живот и да съкрати разходите

Снимка
скрининг хепатит

Учени от Станфорд установиха, че еднократен скрининг на всички възрастни в Съединените щати за хепатит В може да спаси до 68.000 живота, заедно с трилиони долари разходи за здравни грижи за хора, които страдат от болестта.

Около 257 млн. души по света живеят с хронична инфекция с хепатит В – потенциално смъртоносна инфекция, която атакува черния дроб. Това прави с около 210 млн. повече от броя на хората, инфектирани с ХИВ, според Световната здравна организация. Ако не се лекува болестта, 1 от всеки 4 души с този предаван по кръвен и полов път вирус ще умре от чернодробна недостатъчност или рак.

Тъй като пациентите с хепатит В могат да прекарат години без симптоми, повечето не знаят, че са инфектирани, което води до стотици хиляди предотвратими случаи на смърт по света на годишна база.

„Като хирурзи изразходваме пари, време и усилия за спасяването на един живот от чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб,“ казва д-р Samuel So, д.м., основател на Азиатския чернодробен център към медицинския колеж в Станфорд (Stanford Medicine's Asian Liver Center), който също е старши автор на изследването, публикувано този май в списание Clinical Infectious Diseases. „Броят на животи, които мога да спася чрез хирургия, е много малък в сравнение с универсална програма, която тества хората и предотвратява това те да развият всички тези усложнения,“ казва той.

Критично здравно несъответствие

В САЩ 1 на всеки 12 американци от азиатски произход има хронична инфекция с хепатит В, в сравнение с 1 на всеки 1000 бели от произход, различен от латиноамерикански. Въпреки, че американците от азиатски произход съставляват само 6% от населението, те представляват повече от половината пациенти с хепатит В на нацията, които като цяло наброяват между 862.000 и 2,4 милиона.

В много страни от азиатско-тихоокеанския регион нивата на хроничен хепатит В са от умерени до високи. В следствие на това много от първото поколение азиатци, родени в САЩ, са инфектирани при раждането от майките си и не са ваксинирани, казва д-р So. През 2007 г. So и колегите му публикуваха проучване, което показа, че рутинното изследване за хепатит В на всички американци от азиатски и тихоокеански произход може да спести на здравната система много пари. В резултат на това Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват всички хора, родени в страни, където има завишено разпространение на хепатит В, да бъдат тествани.

Прилагането на този план в САЩ се оказва трудно, защото много американци от азиатски произход не осъзнават, че са във висок риск от зараза и техните лекари не ги съветват да се тестват. Затова тези препоръки не са успели да доведат до значително повишаване на тестването, диагностицирането или лечението на хепатит В.

За да се опрости процеса, д-р So и колегите му си партнират с Центровете за контрол на заболяванията, за да проучат икономическия ефект и ефектът върху общественото здраве на това да бъдат тествани всички на възраст между 18 и 69 г. Като се използва математически модел, разработен от Mehlika Toy, PhD, и David Hutton, PhD, учените са установили, че за всеки 100.000 възрастни, които биват тествани еднократно през живота си, ще има с 10,7 по-малко случаи на цироза или фиброза на черния дроб от чернодробна болест в късна фаза, с 5,5 по-малко случаи на рак на черния дроб, с 1,9 по-малко чернодробни трансплантации и с 10,3 по-малко смъртни случая в резултат на хепатит В, както и спестявания на разходи в размер 262.857 долара.

Промени в политиката

Учените се надяват откритията им да доведат до препоръка за тестване за хепатит В от страна на Центровете по контрол над заболяванията, като тази препоръка бъде включена във всички електронни системи с медицински досиета, казва д-р So.

„Това няма да се случи веднага,“ казва Toy, учен в Азиатския чернодробен център и водещ автор на доклада. „Но Центровете бяха доста ефективни с насоките за хепатит С, затова истински вярвам, че ще направят същото с хепатит В.“

Д-р So е съгласен с това и мисли, че тази препоръка може да бъде издадена до една година.

Освен това в тази посока има и местна инициатива. Точно тази пролет законопроект 789 на Съвета в Калифорния (California Assembly Bill 789), който цели да разшири тестването за хепатит В и С и да заличи несъответствията в диагностиката и лечението, беше приет единодушно в щатския съвет със 78-0 и ще бъде придвижен към щатския сенат.

Взети заедно, тези промени в политиката могат да помогнат на СЗО да постигне амбициозната си цел да елиминира тежестта на хепатит В върху общественото здраве до 2030 г., според учените.

Д-р So казва: „Основах Азиатския чернодробен център с цел глобалното елиминиране на хепатит В. Сега това може да се случи в действителност.“

 

Източник: https://scopeblog.stanford.edu/2021/06/29/universal-hepatitis-b-screenings-can-save-lives-and-cut-costs-study-says/
Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.