Ваксинация за COVID-19 при хора с чернодробни заболявания

Снимка
COVID-19
Photo by Daniel Schludi on Unsplash

 

Хората с декомпенсирана цироза трябва да бъдат с приоритет за ваксинирането за COVID-19, а имуносупресивната терапия след чернодробна трансплантация не може да е пречка за ваксинацията, заключава международен панел от чернодробни експерти. Тяхното ревю е публикувано в The Lancet Gastroenterology and Hepatology.

Те посочват, че данните за ефективността от ваксината при хора с хронични чернодробни заболявания и такива на имуносупресивна терапия след чернодробна трансплантация са силно ограничени. Хора с чернодробни заболявания са включени в проучванията на mRNA ваксините на Pfizer и Moderna, но изключени от тези на Oxford/AstraZeneca. Хората на имуносупресивна терапия след чернодробна трансплантация са изключени от изпитванията на трите ваксини, както и хората с автоимунни чернодробни заболявания.

Експертите предупреждават, че резултатът от ваксинирането трябва да бъде наблюдаван при хора с чернодробни заболявания, тъй като някои чернодробни състояния могат да намалят отговора на ваксинирането. Хората с цироза по-трудно създават антитела след ваксиниране за хепатит В и имат по-краткотраен ефект след ваксиниране за грип. По подобен начин стоят нещата и за хората на имуносупресивна терапия. Пациентите с декомпенсирана цироза трябва да бъдат приоритетна група за ваксиниране, казват експертите, заради по-високата смъртност от COVID-19.

Какво знаем за mRNA ваксините?

Ваксините на Moderna и Pfizer са mRNA ваксини, което означава, че те не съдържат отслабена версия на вируса в себе си, като много други ваксини. Вместо това те имат частици, съдържащи mRNA, които управляват продукцията на коронавирус протеини и учат нашата имунна система как да създаде антитела срещу един от протеините в обвивката на COVID-19 вируса. Това ни помага да изградим имунен отговор за защита срещу бъдеща инфекция с коронавирус. Технологията mRNA ваксините е проучвана от над десетилетие и е многократно тествана за сигурност. mRNA ваксините не съдържат жив вирус, така че няма риск да бъдете заразени от такава ваксина. Също така mRNA от тези ваксини не влиза в ядрото на клетката и никога не си взаимодейства с ДНК-то на човека.

Безопасни ли са ваксините за хора с чернодробни заболявания?

Макар в клиничните изпитвания да не е обърнато специално внимание на безопасността им за хора с чернодробни заболявания, няма данни, които да предполагат някаква вреда за хората с хроничен чернодробен проблем. Като цяло ваксините са по-малко ефективни при хора с хронични чернодробни заболявания и след чернодробна трансплантация. Все още няма достатъчно данни, които да се отнасят конкретно за ваксината за COVID-19.

Пациентите с автоимунен хепатит, които се тревожат, че ваксината може да влоши състоянието им, трябва да проведат консултация с лекуващия си лекар.

Коя ваксина е по-добра?

Ваксините на Pfizer/BioNTech и Oxford/AstraZeneca са много ефективни ваксини. Сравнение между ефикасността им трудно може да бъде направено заради различните методологии, които използват.

И двете ваксини са тествани за сигурност и ефикасност, така че хората могат да разчитат на висока защита от коронавирус.

Има ли някакви странични ефекти?

Като всяко лекарствено средство, и ваксините могат да имат странични ефекти. Повечето от тях са леки и краткотрайни, като не всеки ги получава.

При ваксината на Pfizer/BioNTech някои от хората описват леко неразположение, но никакви значими странични ефекти не са били наблюдавани при над 43,000 човека в проучването.

Някои от страничните ефекти могат да включват:

  • болезненост на мястото на убождане
  • умора
  • главоболие
  • болки в тялото

Трябва ли хората, които вече са прекарали COVID-19, да бъдат ваксинирани?

Да, ако попадат в приоритетна рискова група.

Може ли да заразите  някого, след като сте били ваксинирани?

Ако имате контакт с вируса, може да го пренесете с тялото или дрехите си. В този смисъл е важно да продължите спазването на мерките за сигурност на работното място, което включва носенето на лични предпазни средства.

За да продължите да защитавате себе си, околните, семейството, приятелите и колегите си, е нужно да се спазват следните практики:

  • физическа дистанция
  • носене на маска, която покрива носа и устата
  • често и старателно миене на ръцете

 

 

Текстът е съставeн по публикации от чуждестранни източници:

http://www.infohep.org/page/3549517?utm_source=NAM-Email-Promotion&utm_medium=conference-bulletin&utm_campaign=English#item3549522

https://www.hepb.org/news-and-events/covid-19-updates/a-statement-regarding-covid-19-from-the-hepatitis-b-foundation-scientific-and-medical-advisory-board-smab-to-the-hepatitis-b-community/

https://britishlivertrust.org.uk/update-for-people-with-liver-disease-on-the-covid-19-vaccine/

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.