Важно проучване се опитва да открие ваксина за хепатит C

Дата: 06 март 2010
Разпространил: www.physorg.com
 
Изследователите към South West Liver Unit, базирани в Plymouth Hospitals NHS Trust и подпомагани от Медицинското училище Пенинсула (Peninsula Medical School), работят за да спасят повече животи и да подобрят здравето на болните от хепатит C, като разработват ваксина за това заболяване.
 
В допълнение към дарение от 95 000 британски лири от Mary Kinross Charitable Trust, съвсем наскоро екипът спечели субсидия от Plymouth Hospitals NHS Trust, за да разшири и да продължи своята работа.
 
Д-р Matthew Cramp, консултант хепатолог и директор на екипа от изследователи, казва: “Ние сме много благодарни за финансирането, което получихме. То ще ни позволи да включим към екипа друг изследовател, и ще ни помогне до доведем нашите проучвания до ново, по-голямо ниво.”
 
Хепатит C е вирус, предаван по кръвен път, като заразяването може да стане чрез контакт с инфектирана кръв на други хора. Изчислява се, че около 1500 души в и около Плимут, имат заболяването, като повечето от тях не знаят, че го имат. Веднъж след като се инфектират, повечето хора не могат да изчистят вируса и са с риск да развият цироза, чернодробен рак, и да починат преждевременно.
 
Има лечение за хепатит C, но то е ефективно само при около 50% от лекуваните пациенти. Освен това то е скъпо и може да има много неприятни странични ефекти.
 
Doha Hegazy, учен изследовател, работещ заедно с екипа, казва: “Хепатит C е сериозен глобален проблем засягащ 180 милиона души по целия свят. Нашата работа ни дава реална възможност да открием защо някои хора могат да бъдат защитени от заболяването, което впоследствие може да доведе до по-ефективни лечения и дори ваксинации.”
 
Изследователския екип към South West Liver Unit се опитва да открие ваксина чрез определянето на това какво е особеното и специалното в белите кръвни телца при хората, които имат естествен имунитет към болестта. За да направи това, екипът е открил група от хора, за които се знае, че са били изложени на хепатит C, въпреки дългата им история на използване на инжекционни наркотици и многократни заразявания. Това е една необичайна група и екипът е събрал най-голямата кохорта (група) от такъв тип пациенти в целия свят. 
 
Информацията, която екипа изследователи събира, ще им помогне да разберат как вируса на хепатит C си взаимодейства с чернодробните клетки и имунната система на тялото. Това от своя страна ще се окаже критично важно при проектирането на ваксини, които ще могат да блокират вируса.
 
Provided by The Peninsula College of Medicine and Dentistry
 
 
Може да коментирате новината във форума на ХепАктив.
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C