Висока смъртност, свързана с COVID-19, сред хората с чернодробни заболявания

Снимка
covid-19

 

Ново международно проучване разкрива висока смъртност, свързана с COVID-19, сред хора с хронични чернодробни заболявания и цироза.

Учените, провели изследването, ръководено от Тръста на Фондацията на Националната здравна служба в Оксфордските университетски болници и Медицинския колеж към Университета на Северна Каролина, създадоха международен регистър, за да събират клинични данни за пациенти с хронична чернодробна болест и цироза, заразени с COVID-19.

Д-р А. Сидни Барит, доцент от факултета по гастроентерология и хепатология в Университета на Сев. Каролина и д-р Андрю Мун, сътрудник във факултета, са съавтори на проучването.

„Резултатите дават важна информация за пациентите с чернодробна цироза, като показват, че инфекцията с COVID-19 може да доведе до декомпенсация на черния дроб и смърт,“ казва д-р Мун. „В този регистър много пациенти с цироза, които са позитивни на COVID-19, не са съобщили за респираторни симптоми, а това предполага, че е препоръчително да се прави изследване за COVID-19 на пациенти с новопоявили се усложнения на чернодробните заболявания дори при отсъствието на типични симптоми на коронавирусната инфекция.“

„Единствено благодарение на безкористното участие на медиците от първа линия и международното сътрудничество научаваме за пълния мащаб на ефекта, който COVID-19 има върху нашите пациенти с чернодробни болести,“ заявява д-р Барит.

Между 25.03.2020 г. и 20.04.2020 г. в регистъра са вписани 152 случая, над 95% от които са хоспитализирани. При пациентите с цироза развитието на коронавирусната инфекция е сериозно и общата смъртност при тях е 40%. Тези с напреднало увреждане, т.нар. „декомпенсирана цироза“, са с най-висока смъртност (между 43% и 63%) в сравнение с 12% при пациентите с чернодробно заболяване, но без цироза.

Д-р Томас Марджът, който ръководи проекта заедно с д-р Гуилъм Уеб и проф. Ели Барнс в отделението по Транслационна гастроентерология в болница Джон Радклиф в Оксфорд, казва: „До момента се знаеше малко за влиянието на COVID-19 върху пациенти със съществуващи чернодробни заболявания. Нашите данни, които са събрани от 21 страни, показват, че хората с чернодробно заболяване,  особено тези с декомпенсирана цироза, са застрашени, ако се заразят с COVID-19. Дори когато се имат предвид други рискови състояния като наднормено тегло, диабет и високо кръвно налягане, степента на напредналост на основното чернодробно заболяване е свързана с повишена смъртност,“ обяснява той.

Проучването също така показва, че много пациенти с цироза и COVID-19 показват влошаване на чернодробната функция (енцефалопатия, асцит, кървене) и в 24% от случаите това се случва дори без белодробни симптоми и затруднения в дишането.

Все пак тези предварителни данни не бива да се тълкуват без нужното внимание. Д-р Марджът обяснява: „Нашето проучване е ограничено посредством т.нар. „предразсъдък на селекцията“; това означава, че докторите съобщават за по-тежките случаи с най-лош изход. Много пациенти с цироза и COVID-19, при които изходът е добър, не попадат в регистъра. При все това данните говорят за високи нива на смъртност в следствие на COVID-19 при пациенти с цироза, както и че заразяването с вируса може да доведе до влошаване на чернодробната функция. Следователно всеки, който постъпи в болница с влошаващи се симптоми на чернодробно заболяване, трябва да бъде тестван и за коронавирус.“

 

Източник: https://en.brinkwire.com/news/high-covid-19-mortality-rates-among-those-with-liver-disease/?fbclid=IwAR3INtJTiNtQBNwUB-w4Co8PmxTg2mSbDUHBPaaD6nwRty-GhVK8orj3Tf8

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.