Високофруктозният царевичен сироп се свързва с увреждане на черния дроб

Дата: 18 март 2010
Разпространил: www.PhysOrg.com
 
Високофруктозния царевичен сироп (high fructose corn syrup), който се свързва с напълняването, може също да е вреден и за черния дроб, според едно изследване на Медицинския център към Университета Дюк (Duke University Medical Center).
“Ние открихме, че увеличената консумация на високофруктозен царевичен сироп се асоциира с цикатризация (увреждане, фиброза) на черния дроб, сред пациентите с неалкохолен мастен черен дроб (non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD),” казва д-р Manal Abdelmalek, доцент по медицина в отделението по гастроентерология/хепатология към Медицинския център на Университета Дюк
 
Нейният екип от изследователи в Дюк, един от осемте клинични центрове в Мрежата за клинични изследвания по Неалкохолен Стеатохепатит (Nonalcoholic Steatohepatitis Clinical Research Network), е проучил 427 възрастни пациенти, включени в мрежата. Учените анализирали въпросници, свързани с начина на хранене на тези пациенти, събрани за период от три месеца по време на тяхната чернодробна биопсия. Целта на анализите била да се определи приема на високофруктозен царевичен сироп и неговата връзка с чернодробната цикатризация/фиброза.
Изследователите открили, че само 19% от възрастните с NAFLD са докладвали, че не са приемали напитки, съдържащи такъв сироп, докато 52% са споделили, че консумират между една и шест такива напитки на седмица, а 29% консумирали напитки, съдържащи високофруктозен царевичен сироп ежедневно.
 
Изглежда, че нарастването на консумацията на такъв тип фруктоза е свързана с увеличената чернодробна фиброза при пациентите с неалкохолен мастен черед дроб.

“Ние открихме рисков фактор, свързан със средата, който може да допринася към метаболитния синдром на инсулинова резистентност и усложненията на метаболитния синдром, включително чернодробно увреждане”, казва Abdelmalek.

Изследването, което Abdelmalek публикува в списанието Journal of Hepatology през 2008 година, показва, че между един малък набор от пациенти, високофруктозния царевичен сироп се асоциира с NAFLD. Нейното последно проучване, публикувано онлайн в списание Hepatology, отива една стъпка напред, като свързва високофруктозния царевичен сироп с прогресирането на чернодробното увреждане.

“Неалкохолният мастен черен дроб се открива при 30% от възрастните в САЩ,” казва Abdelmalek. “Въпреки, че само малък процент от пациентите прогресират до цироза, тези пациенти са с повишен риск от чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб, и нужда от чернодробна трансплантация”, обяснява тя.
“За съжаление, няма лечение за неалкохолния мастен черен дроб”, казва тя. “Моята надежда е да видя дали ние можем да открием фактор, както повишената консумация на високофруктозен царевичен сироп, който, ако се промени, може да намали риска от чернодробно заболяване.”

“Идеята е подобна на това, което кардиолозите направиха за сърдечноболните пациенти”, обяснява Abdelmalek. “Те откриха, че диетите, богати на мазнини са лоши за сърцето, вследствие на което те поощриха прилагането на диети, бедни на мазнини, за да намалят риска от сърдечно заболяване”, казва тя.
 
“Ние не сме стигнали толкова далеч относно чернодробните заболявания,” казва Abdelmalek. “Ние знаем, че консумацията на алкохол не е добра за Вашия черен дроб, и поради това препоръчваме на пациентите да ограничат консумацията на алкохол. Но какво да направим, когато хората имат неалкохолен мастен черен дроб?”

“Нашите открития предполагат, че може би ние ще трябва да се върнем назад към по-здравословни диети, които са по-холистични,”, казва Abdelmalek. “Високо-фруктозният царевичен сироп, който се среща предимно в безалкохолните напитки и преработените (фабричните) храни, може да не е толкова благоприятен, колкото преди време си мислихме.”

Консумацията на фруктоза се увеличи експоненциално от началото на 70-те години на миналия век, и с това нарастване, нарасна и напълняването и усложненията от напълняването, казва Abdelmalek.

“Има нарастващо количество от данни, които предполагат, че високофруктозния царевичен сироп налива бензин в огъня на епидемията от напълняване, но досега никой никой не беше предположил, че той може да допринася за чернодробно заболяване и/или чернодробно увреждане.” Abdelmalek казва, че следващата стъпка е да се проведат повече изследвания върху механизма на чернодробно увреждане.

“Ние трябва да направим научни изследвания, които да оценят влиянието на ограничаването или пълното спиране на приема на високофруктозен царевичен сироп от диетата на изследваните пациенти, и да видим дали това ще донесе ползи за тяхното здраве,” казва тя.
 
 
Също можете да изгледате и видеото: Must Watch: High Fructose The Truth
 
Първоначален източник: http://www.physorg.com/news188147759.html
 
Източник за превода: High Fructose Corn Syrup Linked to Liver Scarring:
 
Може да коментирате новината във форума на ХепАктив.
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C