Въвеждат се безплатни изследвания за хепатит В и С и чернодробни маркери

 

Сдружение ХепАктив взе участие в пресконференция на тема "Нови възможности за профилактика на населението". Събитието бе организирано на 27 октомври от Български лекарски съюз в сътрудничество с Министерство на здравеопазването, Световната здравна организация и Българското дружество по гастроентерология.

 пресконференция 27.10

 

Пакетът чернодробни изследвания, които се въвеждат като част от годишния профилактичен преглед са следните:

  •  безплатни профилактични изследвания за хепатит В и С на всички здравноосигурени граждани на възраст между 40 и 60 години - на всеки пет години с направление от личен лекар
  • безплатни профилактични изследвания за АСАТ и АЛАТ на всички здравноосигурени граждани на възраст между 20 и 60 години - на всеки пет години с направление от личен лекар
  • в пакета изследвания, полагащи се на всяка бременна жена вече се включва и изследването за хепатит С към това за хепатит В

 

Д-р Гергана Николова от БЛС внесе следното уточние: „След взимане на направлението пациентът може да отиде във всяка една лицензирана лаборатория, където заедно с останалите показатели за кръвната картина ще излезе и резултатът от тестовете за хепатит В и С. Ако резултатът е положителен, пациентът  трябва да се върне при личния си лекар, за да предприемат необходимите стъпки, да бъде насочен към специалист, който да му назначи терапия."

„Изключително важно е хората да знаят и да се възползват от предоставената им възможност, защото хепатит В и С са сред водещите причини за рак на черния дроб. За съжаление у нас 87 000 са заразените с хепатит С, 226 000 са тези с хепатит В. Диагностицираните обаче са едва 10% от тях като само 1% от заболелите годишно се лекуват“, това заяви проф. Красимир Антонов, д.м.н., председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография.  

 

Bulgaria on Air: Четирима души умират всеки ден от хепатит В и С: Колко често трябва да се изследваме?

БГ он еър

 

За съжаление, според представителя на СЗО д-р Скендер Сила, България изостава драстично от глобалните цели за елиминиране на вирусния хепатит, като трябва до 2030 г. да лекуваме поне 4000 души за хепатит С и 45 000 за хепатит В годишно.  

„Липсата на коректна информация относно вирусните хепатити и скрининг, липса на всеобхватни грижи за лицата от уязвимите групи и закъснялото или липсващо насочване на пациентите към медицински грижи са само част от проблемите, с които се сблъскваме ежедневно“,  коментира председателят на Сдружение „ХепАктив” Силвана Лесидренска. Тя допълни, че  през последните 4 г. са положени неимоверни усилия, за да бъде създадена и приета първата Национална програма, която да запълни болезнените дефицити по отношение на хепатита в здравната система. Макар и неимоверно закъсняла, се надявам че с общите усилия на Министерство на здравеопазването, лекарското съсловие и пациентската общност, Програмата наистина да изпълни това, за което бе създадена. 

 

БТВ: България тревожно изостава с диагностицирането на хепатит Б и C

БТВ