За три дни изследвахме 995 човека за хепатит В и С!

Снимка
скрининг екип

Първата част на нашата кампания приключи! През септември продължаваме, като точните дати и локации ще се обявят допълнително.

За три дни изследвахме 995 души с констатирани 21 положителни проби за HbsAg (хепатит В) и 6 за anti-HCV (антитела към хепатит С). Всеки един човек получи подробна информация относно значението на самия тест, нуждата от потвърждението му чрез PCR методика, терапията, която се прилага, както и конкретните стъпки, които следват да се предприемат от тук нататък. Всички клиенти са насочени към най-близката специализирана клиника, която се намира в УМБАЛ „Св. Марина“ гр. Варна, и макар Разград и Търговище да се намират сравнително близо до областния град, някои от хората изразиха притеснение относно многократното пътуване и престой във Варна, и свързаните с това разходи. Не по-малко притеснение, което почти всеки от хората с положителен тест изрази е, че личният лекар ще откаже направление за специалист/хоспитализация. Това за пореден път доказа, че наличието на модерни терапии за лечение на хепатит В и С, практически не е достатъчно, защото хората са затруднени да достигнат до тях. Необходими са конкретни промени за олекотяване на административната процедура за получаване на лечение, както и повишаване информираността  на личните лекари относно хепатита. Тяхна отговорност е да насочват бързо и ефективно нуждаещите се към специализираните центрове, където те да получат адекватна помощ, вместо да ги диагностицират сами въз основа на остарели знания от миналия век.

Трима от клиентите с хепатит В разкриха, че знаят за заболяването си от над десет години, но никога не са били насочвани към специалист-гастроентеролог от своя личен лекар.

"Даже не иска да ми назначи едни чернодробни ензими, била съм само носител и нямало смисъл....Никога не съм получавала информация какво и къде да отида, а най-жалкото е, и че майка ми има хепатит В. Тя също никога не е била насочвана, проследявана или лекувана, и разви чернодробни увреждания в следствие на това. Надявам се за мен да не е прекалено късно", сподели една от дамите с положителен тест за хепатит В.

И макар че всички новородени се ваксинират след 1992 г., ние констатирахме положителен случай на хепатит В, при момиче родено 1998 г. За по-голяма сигурност, тестът беше повторен, и отново показа наличие на австралийски антиген. Остава да гадаем какво се е случило с нея - дали наистина е получила всички три дози от ваксината, дали титърът не е паднал прекалено бързо и е настъпило скорошно инфектиране, или пък вирусът й е предаден перинатално от нейната майка при раждане (в този момент тестът на майката беше негативен). Момичето бе насочено към специализирана болница в София, която разполага с еластограф за неивазивна оценка на черния дроб.  Убедени сме, че биопсията, особено в такава ранна възраст, може да бъде изключително травмираща в емоционален план, ето защо се надяваме, че съвсем скоро тя ще отпадне като задължително изследване за получаване на лечение.

Ние ще продължим, дори и дистанционно, да поддържаме връзка с всички 27 клиенти, предоставяйки им цялата необходима информация и подкрепа.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!” се организира от Сдружение „ХепАктив” и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването. По време на кампанията гражданите могат да узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да получат допълнителна информация относно превенцията, лечението и липсата на симптоматика при тези две сериозно подценявани заболявания.

12

Търговище, площад Свобода, 24 юли, 10-17 часа

Разград01Разград02

Разград, пред ДКЦ-1, 25 юли 2019, 10-17 часа

Варна01Варна02

Варна, две локации, 26 юли, 10-17 часа