Заразяването с хепатит В се дължи на първоначален слаб имунен отговор

Снимка
Разпространение на хепатит В
Проучване с дървесни земеровки - малък бозайник, при който също може да настъпи заразяване с хепатит В (HBV) дава на изследователите по-дълбоко разбиране на естествения процес на имунния отговор, предизвикан от вируса на хепатит В.
Проучването "Извънклетъчните везикули включително екзомерите регулират вродения имунен отговор при HBV", публикувано в списание Frontiers in Immunology показва, че способността на вируса да причинява хронична инфекция може би почива на баланса между вродения имунен отговор и опитите на вируса да го подтиска.
За да бъдат разработвани лекарства, е необходимо да се проучи как болестта се отразява на тялото. Но при хепатит В,  изследователите знаят все още сравнително малко за имунните процеси, които биват задвижени, щом вирусът атакува.
Изследователи в Kumamoto University в Япония са инжектирали вируса на дървесни земеровки, за да разберат по-добре вродените имунни реакции към HBV. Те отбелязват, че само 55 процента от животните са се заразили, което предполага, че другата половина от групата е развила имунен отговор, който е попречил на вируса да внедри в черния дроб.
От чернодробните клетки на земеровките, екипът е доказал, че в самото начало на инфектирането нивата на имунната медиатор IFN-гама се увеличават. Той бива  освободен от имунните клетки, наречени естествени убийци (NK) в черния дроб, но само в присъствието на други имунни клетки, наречени макрофаги. IFN-гама активира ген, наречен DDX60 , който с позволението на чернодробните клетки унищожава вирусния HBV геном.
Екипът също така открива друг ключов момент за имунния отговор. Когато клетките на черния дроб бъдат заразени, те освобождават извънклетъчни везикули (EVS) - малки сфери, които притежават частичка от вирусните гени, за да предизвикват допълнителен имунен отговор.
"Ние показахме, че EVS, идващи от заразени с хепатит В хепатоцити носят вирусни нуклеинови киселини, които, от своя страна, стимулират вродения имунен отговор срещу HBV," коментира Hiroyuki Oshiumi, старши изследовател на проучването.
Но екипът установява също, че HBV може да избяга на имунния отговор чрез повишаване нивата на имуносупресивни фактори в освободените сфери. Това намалява нивата на клетките-убийци, които от своя страна са нужни за освобождаването на IFN-гама. По този начин вирусът се размножава безпрепятствено в черния дроб.