Позитивно за хепатит С

Снимка
книга

Преди 6 г. Тошка издаде "Позитивно'' - книга, разказваща за една преломна част от нейния живот - лечението й за хепатит С с всичките му административни, емоционални и физически трудности. Книгата събира постовете от нейния блог Разни мисли на един заразен човек, който всички пациенти четяхме отново и отново. Заради хумора й, заради болката и яростта,  които струяха от там, заради надеждата да попадне в заветните 50%, успели да се излекуват с интерферон.

Това лечение бе продължително, с тежки странични ефекти. Но Тошка излезе победител от тази битка. И реши да я разкаже на тези, които след нея имаха нужда от кураж и надежда.

''Отварям отново папката с изследвания – моето импровизирано медицинско досие за последните няколко години. Днес ще добавя в него още един лист, на който пише „Вирусът не се открива”. Очаквах да крещя и да скачам от радост, да плача и да се смея едновременно, да кажа на целия свят, че съм отново част от него, че съм нормална, че съм здрава. Вместо това просто се усмихвам и си повтарям тихо „Всичко е наред”.

В момента заболяването се лекува за няколко седмици, без странични ефекти, с успеваемост до 100%. Толкова лесно и различно от това, през което преминахме хиляди хора. Любопитни ли сте какво е било ''тогава"?

За да насърчи повече хора да се изследват за хепатит С, Тошка дарява по едно копие от своята книга на всеки дошъл да се изследва в CheckPoint София.

Книгата я има и тук.

Бъдете здрави,

Силвана