RSS и карта на сайта

Кой е онлайн

В момента има 2 гости онлайн.

Статистика

посетители след 30 март 2009

Новини

 • Весели празници от Сдружение ХепАктив!

  Последният ни работен ден за тази година е 21-ри декември. От 8 януари 2018 г.  ''Център за сексуално здраве'' отново ще отвори врати, където предлагаме безплатно и анонимно тестване и консултиране за хепатит С.

  Ако имате неотложни въпроси, може да се свържете с нас на hepactive@hepactive.org. Ще се постараем да ви отговорим възможно най-скоро.


 • 243 СЕ ИЗСЛЕДВАХА ПО ВРЕМЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА ЗА ТЕСТВАНЕ С ХЕПАТИТ В, С И ХИВ

  Навременното диагностициране на вирусния хепатит е от ключово значение

  243 души се изследваха за хепатит В, С и ХИВ в рамките на Европейската седмица за тестване за вирусен хепатит и ХИВ, която се отбеляза в София между 17 и 24 ноември 2017 г. от Сдружение „ХепАктив“ и Сдружение „Здраве без граници“.


 • Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ

  Един от всеки трийсет човека, роден между 1945-1965 г. е носител на вируса на хепатит С

  За поредна година България ще се включи в  Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която ще се проведе между 17 и 24 ноември 2017 г. Информационната кампания „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“ е насочена специално към хората, родени между 1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г.
   
   
  Може да следите кампанията ни във Facebook https://web.facebook.com/hepactive
   
   

 • Как да разпознаете фалшивите лекарства продавани в интернет и аптечната мрежа?

  Според законите на Република България лекарствените продукти по лекарско предписание се отпускат единствено и само в аптеки, от магистър-фармацевт, лично на Вас или на оторизиран от Вас представител. Никога не купувайте такова лекарство от интернет!

  Опаковката, както и листовката на Вашето лекарство съдържат информация, която е предварително одобрена от Изпълнителната агенция по лекарствата, съгласно закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) и наредбите към него.

  Когато купувате лекарство по лекарско предписание от аптеката:


 • Считано от 16 октомври пациентите ще доплащат за лечението с Viread

  Считано от 16 октомври НЗОК ще заплаща максималната сума от 271.31 лв за лечението на хроничен хепатит В с препарати с активна съставка Tenofovir disoproxil.

  Те биват произвеждани от две фармацевтични компании - Gilead (под търговското наименование Viread), с който се лекуват всички пациенти и който към този момент струва 406,30 лв, и Mylan (под търговското наименование Tenofovir disoproxil Mylan), които са регистрирали генеричната формула на стойност 271.31 лв.

         

  Пациентите имат две възможности: да останат на Viread като доплащат ежемесечно 134,99 лв, или превключат терапията си към Tenofovir disoproxil Mylan, за да избегнат доплащане. Съветваме пациентите да осъществят контакт със своите лекари, за да обсъдят  детайлите около своето лечение.


 • Считано от 16 октомври пациентите ще доплащат за лечението с Viread

  Считано от 16 октомври НЗОК ще заплаща максималната сума от 301.31 лв за лечението на хроничен хепатит В с препарата Tenofovir disoproxil.

  Той бива произвеждан от две фармацевтични компании - Gilead (под търговското наименование Viread), с който се лекуват всички пациенти и който към този момент струва 406,30 лв, и Mylan (под търговското наименование Tenofovir disoproxil Mylan), които са регистрирали неговата генерична формула на 301.31 лв.

            

  Няма информация дали цената на Viread ще бъде намалена до нивото от 301.31 лв. Към момента пациентите имат две възможности: да останат на Viread като доплащат ежемесечно 104,99 лв, или превключат своето лечение към Tenofovir disoproxil Mylan, за да избегнат доплащане. Съветваме пациентите да осъществят контакт със своите лекари и да обсъдят ползите/негативите на едно еветуално оставане или превключване на терапия.


 • Излизаме във ваканция. Очаквайте ни отново през септември!

  Приятели, ние и колегите от ''Център за сексуално здраве'' излизаме във ваканция от 14 август до 3-ти септември включително.

   

  Ако искате да се изследвате безплатно за хепатит В и С или пък имате нужда от персонална консултация в нашия кабинет, заповядайте отново на 4-ти септември.


 • СКРИНИНГОВИ АКЦИИ НА 28 и 29 ЮЛИ В ЦЕНТЪР ЗА СЕКСУАЛНО ЗДРАВЕ, СОФИЯ

  И тази година ще отбележим Световния ден за борба с хепатита на 28 юли, като организираме извънреден двудневен скрининг за хепатит В и С на 28 юли (12.00 -20.00 часа) и 29 юли (12.00-16.00 часа) в ''Център за сексуално здраве'', ул. ''Цар Самуил'' 111, гр.София. През останалите дни ще работим с нормално работно време, както следва: понеделник и четвъртък от 8.30 до 13.30; вторник и сряда от 13.оо до 17.00 часа.

  Изследванията са безплатни и анонимни, взимаме капка кръв от пръста, като резултатите излизат за 15 минути. Няма значение какво сте консумирали преди това. Не е нужно предварително записване.


 • Обзор на избрани новини за хепатит С

  Всяка година през април експерти от целия свят се срещат в Европа, за да научат новостите в чернодробните изследвания. Тази среща се нарича Международен  чернодробен конгрес (ILC), а домакин на събитието е Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL). В настоящия бюлетин се съдържат обобщения от някои презентации, направени на Конгреса, които са привлекли вниманието на авторите на HCV Advocate.
  В резюме от Лусинда К. Портър:
  Лусинда е дългогодишен автор за уебсайта HCV Advocate, както и автор на „Свободни от хепатит С” и „Хепатит С – стъпка по стъпка”. Тя пише на следните блогове: www.LucindaPorterRN.com и HepMag.com
  ###
  ИЗТОЧНИК: Резюме #SAT-218