RSS и карта на сайта

Кой е онлайн

В момента има 0 гости онлайн.

Статистика

посетители след 30 март 2009

Новини

 • Безплатни изследвания за хепатит В и С

  Знаете ли, че предлагаме безплатни изследвания за хепатит В и С?
  Необходими са само две капки кръв от пръста и 15 минути за отчитане на резултатите.
   
  Може да ни посетите в CheckPoint София на адрес: ул.''Цар Самуил'' 111
  понеделник-петък 12-20 часа, събота 12-18 часа
   

 • Eлиминирането на хепатит С в Европа изисква да се обърне по-голямо внимание на затворниците и хората, употребяващи интравeнозно наркотични вещества


  С оглед постигане глобалните цели на Световната здравна организация за елиминиране на вирусния хепатит в Европа до 2030 г., трябва да се обърне особено внимание на затворници и хора, които употребяват инжекциозно наркотични вещества, обобщават резултатите от системен преглед, публикувани през февруари в BMC Infectious Diseases.

   

   

 • Имате ли 15 минути за своето здраве?

  Скъпи приятели,
  С радост ви съобщаваме, че CheckPoint София (Център за сексуално здраве), освен с ново име, е и с обновено работно време и услуги. Заповядайте да си направите бързо, безплатно и анонимно изследване за хепатит B, хепатит C и ХИВ  от понеделник до петък между 12 и 20 ч., както и в събота между 12 и 18 ч. Адресът е гр. София, ул. „Цар Самуил“ 111.
   
  Не е нужно предварително записване. Резултите стават готови за 15 мин., а храната и напитките, които сте консумирали преди това, са без значение.
   
  Толкова е лесно!
   
   
   

 • Глобална кампания срещу стигмата

   

  Стигмата спира мнозинството от хората, живеещи с вирусен хепатит, да имат качеството на живот, което заслужават.
  От социално изключване и неравностойно здравеопазване до ограничаване възможностите за работа и вербалните атаки, стигмата и дискриминацията пречат на хората, живеещи с вирусен хепатит, да водят нормален живот и да изпълнят своя потенциал.

  Според доклад, публикуван от World Hepatitis Alliance повече от 90% от анкетираните пациенти в различни държави, съобщават за упражнявана върху тях стигма и дискриминация:

  - 53% от респондентите са социално изолирани
  - 1 на всеки 2 души е бил ограничен да получи качествено здравно обслужване
  - 42% са загубили своята работа или доходи


 • Весели празници от Сдружение ХепАктив!

  Последният ни работен ден за тази година е 21-ри декември. От 8 януари 2018 г.  ''Център за сексуално здраве'' отново ще отвори врати, където предлагаме безплатно и анонимно тестване и консултиране за хепатит С.

  Ако имате неотложни въпроси, може да се свържете с нас на hepactive@hepactive.org. Ще се постараем да ви отговорим възможно най-скоро.


 • 243 СЕ ИЗСЛЕДВАХА ПО ВРЕМЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА ЗА ТЕСТВАНЕ С ХЕПАТИТ В, С И ХИВ

  Навременното диагностициране на вирусния хепатит е от ключово значение

  243 души се изследваха за хепатит В, С и ХИВ в рамките на Европейската седмица за тестване за вирусен хепатит и ХИВ, която се отбеляза в София между 17 и 24 ноември 2017 г. от Сдружение „ХепАктив“ и Сдружение „Здраве без граници“.


 • Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ

  Един от всеки трийсет човека, роден между 1945-1965 г. е носител на вируса на хепатит С

  За поредна година България ще се включи в  Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която ще се проведе между 17 и 24 ноември 2017 г. Информационната кампания „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“ е насочена специално към хората, родени между 1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г.
   
   
  Може да следите кампанията ни във Facebook https://web.facebook.com/hepactive
   
   

 • Как да разпознаете фалшивите лекарства продавани в интернет и аптечната мрежа?

  Според законите на Република България лекарствените продукти по лекарско предписание се отпускат единствено и само в аптеки, от магистър-фармацевт, лично на Вас или на оторизиран от Вас представител. Никога не купувайте такова лекарство от интернет!

  Опаковката, както и листовката на Вашето лекарство съдържат информация, която е предварително одобрена от Изпълнителната агенция по лекарствата, съгласно закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) и наредбите към него.

  Когато купувате лекарство по лекарско предписание от аптеката:


 • Считано от 16 октомври пациентите ще доплащат за лечението с Viread

  Считано от 16 октомври НЗОК ще заплаща максималната сума от 271.31 лв за лечението на хроничен хепатит В с препарати с активна съставка Tenofovir disoproxil.

  Те биват произвеждани от две фармацевтични компании - Gilead (под търговското наименование Viread), с който се лекуват всички пациенти и който към този момент струва 406,30 лв, и Mylan (под търговското наименование Tenofovir disoproxil Mylan), които са регистрирали генеричната формула на стойност 271.31 лв.

         

  Пациентите имат две възможности: да останат на Viread като доплащат ежемесечно 134,99 лв, или превключат терапията си към Tenofovir disoproxil Mylan, за да избегнат доплащане. Съветваме пациентите да осъществят контакт със своите лекари, за да обсъдят  детайлите около своето лечение.